Slika je simbolična.
Šestnajstletnega dijaka, ki je v Celju s škarjami napadel profesorico matematiko, bo poleg sodišča obravnaval tudi center za socialno delo. Direktor Šolskega centra Celje Mojmir Klovar je prepričan, da napad ni povezan s stisko zaradi korona situacije.

Dan po napadu s škarjami oba vpletena, tako dijak kot profesorica, nista prestopila praga Šolskega centra Celje.

»Kolegica je seveda na bolniškem dopustu in se mora spraviti nazaj k sebi, da bo lahko spet prišla nazaj v službo. Dijaka pa tudi ni, ker smo tudi tako svetovali do nadaljnjega, dokler ne ugotovimo vseh okoliščin,« nam je povedal direktor Šolskega centra Celje Mojmir Klovar.

Po napadu v šoku in brez besed

Dijak prvega letnika Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, ki domuje v celjskem šolskem centru, naj bi bil kmalu po napadu v šoku in nekaj časa sploh ni spregovoril.

Kot šestnajstletnik je že kazensko odgovoren, po odločitvi sodišča pa se bo v obravnavo primera po vsej verjetnosti vključil tudi center za socialno delo.

»Po štirinajstem letu se naše svetovalno delo osredotoča na to, da se otroci in mladostniki zavedajo svoje odgovornosti. Tako, da je naše delo bolj usmerjeno na delo z mladostnikom, kot na delo z družino,« pravi direktorica Centra za socialno delo Celje Olga Bezenšek Lalić.

»Gre za dijaka, ki je mladoletna oseba in pred njim je še prihodnost«

Sledili bodo tudi pedagoški ukrepi v okviru šole, a sta si ravnateljica in direktor šolskega centra vzela nekaj dni časa, da se ohladijo glave in pretehtajo možnosti.

»Preden se za katerega koli odločiš, enega, drugega ali tretjega, je treba to dobro pretehtati. Konec koncev gre tukaj za kolegico, ki je doživela neprijetni dogodek, po drugi strani pa gre za dijaka, ki je mlad, mladoletna oseba in pred njim je še prihodnost,« pravi direktor Šolskega centra Celje.

Mojmir Klovar, direktor Šolskega centra Celje

Predstavnik staršev napad pripisuje stiski dijaka

Dijak naj bi sicer do včerajšnjega dogodka veljal za neproblematičnega. Eden izmed predstavnikov staršev v svetu zavoda nam je po telefonu povedal, da so starši globoko zaskrbljeni nad napadom, a da je očitno tudi to odraz stiske, v kateri so se znašli dijaki.

Hude stiske, ki postanejo duševne motnje

Direktorica celjskega centra za socialno delo ne pomni, da bi podobne dogodke že obravnavali. Opozarja pa na naraščajoče duševne stiske mladostnikov v zadnjem času. Te ponavadi nastajajo zaradi obremenjenosti v šoli ali konflitkov v družini in prijateljskem krogu.

A večina se s to stisko sooča kot del običajnega odraščanja.

»Pri nekaterih pa se ustavijo zadeve zaradi različnih predispozicij, mogoče je to družinsko okolje ali neke druge predispozicije in pri njih prihaja do tega, da doživljajo tako hude stiske, da to gre že v duševne motnje,« pravi Olga Bezenšek Lalić.

Ni kriva korona, zgodi se lahko kadarkoli

Kljub temu da zadnji dve šolski leti zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb potekata precej drugače kot prejšnja, na šolskem centru napada ne povezujejo z epidemijo.

»Kriviti trenutne okoliščine, kar nekateri zelo popularno počnejo, ne vem, če je to treba za to kriviti samo korono, če tako rečemo in te dogodke, ki so zdaj. Lahko se zgodi to kadarkoli,« dodaja Klovar.

A dejstvo je, da se direktor Šolskega centra Celje v svoji 32-letni pedagoški karieri prvič sooča s tako hudim fizičnim napadom dijaka na profesorico.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide

In zdaj se bodo s problematičnim frocom ukvarjale socialne delavke, pa pegagoginje, psihologinje ...

ter na dolgo in široko pogovarjale, razpravljale, analizirale, diskutirale, problematizirale ... .

Takšna pač je ženska vzgoja. Mulc pa rabi le malo bolj odločen moški vzgojni pristop. Kaj nima fotra?!

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Zakaj ga je pa zajebavala

In reply to by Franc s Piramide

Danvid (nepreverjen)

Kok so danes prfoksi za...ni,se ni čudit. Krivo je cepivo. Postali so kot roboti, brez čutni. Ni čuda 'še je treba uprašat kako zaje... Na je bila.

ponkec (nepreverjen)

ma kriva je šolska snov, ko se treba toliko nepotrebnih bedarij učiti. seveda so deca preobremenjeni, še posebej, če se učijo in učijo, pa kljub temu dobijo 1, ker je ali prof. prestrog ali pa je pač snov za genije, ker matematika je za večino problem. povsem razumem dijaka in je kriv šoslki sistem, snov. seveda pa to ni način...bi raje na ministrstvo za šolstvo poslal svoj drek v matematičnem učbeniku.

TABORČAN (nepreverjen)

JAZ SEM SE TUDI UČIL IN UČIL PA NIČ NAUIČIL PA MI ŠE NA PAMET NI PRIŠLO DA BI KOGA HOTO PIKNIT SEM BIL PAČ GLUP ZA MATEMATIKO TAK KOT TA BIZGEC

In reply to by ponkec (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Očitno v tej deželi ne funkcionira nič ... sedaj za mladega nasilneža iščete(jo) opravičljive vzroke njegovega obnašanja ... pa tale pubček ni glih nedolžen ... če je tako, da je kriva stiska okoli dogajanja v šoli, bi recimo napadel policista ... pa ni, napadel je žemsko, ki se ni mogla branit ... če vprašate mene, mu je treba polomit obe roki ...

Gugu (nepreverjen)

V kratkem bodo uvedli testiranje z blesomerom

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pohorskisvizec

Sami izgovori, ko bodo vsi šolarji začeli napadati svoje učitelje pa bo panika! Zdaj ga je treba ustaviti!

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Narodni heroj

Živeli komunisti

In reply to by pohorskisvizec

božidar (nepreverjen)

BOLJE DA BI JO SPOLNO ZLORABIL

dejan svinskoglavCi (nepreverjen)

Jetreba jebovati

In reply to by božidar (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

DIREK NA DOB V SAMICO

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice