Policisti so nekaj mesecev pred smrtjo otroka v razgretem avtomobilu prejeli prijavo, v kateri je bilo navedeno, da je mati otroka marca v bodiju za eno uro pozabila v avtu.

Na Centru za socialno delo Savinjsko-Šaleška so uvedli notranjo revizijo, poroča portal N1.

Policisti so namreč na domu matere otroka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, v preteklosti že posredovali v podobnem dogodku in o tem obvestili center za socialno delo. Strokovni delavci v konkretnem primeru družine po poročanju N1 niso obiskali na domu.

Nekaj mesecev pred smrtjo otroka v avtomobilu v Sv. Lovrencu pri Preboldu so policisti prejeli anonimno prijavo o zanemarjanju mladoletne osebe, v katerem je bilo navedeno, da je mati otroka marca v bodiju za eno uro pozabila v avtu. Policisti elementov kaznivega dejanja takrat sicer niso odkrili, so pa o dogajanju obvestili center za socialno delo.

Delo delavcev centra za socialno delo bo preverila tudi inšpekcija

Na centru za socialno delo so že uvedli notranjo revizijo, delo strokovnih delavcev pa bo po informacijah N1 preverila tudi socialna inšpekcija.

Med drugim bo socialna inšpekcija preverila, kaj točno je pisalo v obvestilu policije, ki ga je prejel center za socialno delo, in s katerimi podatki so socialni delavci razpolagali.

Družina se je pod drobnogledom ponovno znašla 20. junija, ko je v avtu pred hišo zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini umrl še ne dve leti star deček.

Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

Mama in njen partner s strani policija že bila obravnavana

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Med pridržanjem staršev so za sorojence umrlega poskrbeli sorodniki. Kot je za STA povedal direktor Centra za socialno delo Savinjsko-Šaleška Marko Verdev, s sorojenci sodelujejo krajevno pristojni centri za socialno delo v okviru izvajanja razbremenilnih pogovorov in nudenja psihološke pomoči, če bi jo potrebovali.

Komentarji (5)

Bindi (ni preverjeno)

Nobena od institucij, ne policija, ne CSD, doslej nista opravila svojega dela in so za vso stanje v družini in smrt otroka sokrivi.
Torej, zdaj bo CSD preverjal, kakšno je bilo obvestilo policije, in na podlagi tega sklepal, če so ravnali pravilno? Birokratska neumnost. CSD bi v vsakem primeru, ne glede na vsebino prijave policije, moral preveriti to družino, glede na to, da so jo obravnavali že pred tem. Vsebina prijave res ni bistvena, ker npr. (mlad) policist po 6 mesecih izobraževanja po srednji šoli ne more razsojati o tem, kaj je in kaj ni potrebno storiti v takih družinah. Če bi to znal, potem lahko vse te institucije kar zapremo, študij socialnega dela, prava, psihologije ipd. pa ukinemo. Policija seveda s tem prav tako ni opravila svojega dela. Za eno uro v mrazu pozabiš otroka v avtu, in oni ne ugotovijo elementov kaznivega dejanja? Kaj bi se še moralo takrat zgoditi? Očitno je edino smrt otroka zanje edino kaznivo dejanje, ali kaj. Pozabiti otroka v avtu je zanemarjanje mladoletne osebe, torej JE kaznivo dejanje, kaj jim ni jasno.

Pri takih starših je vsakemu z vsaj malo zdrave pameti jasno, da nista zmožna biti starša. Če je rejniških družin premalo, to ne more biti razlog, da pustiš otroke pri takih starših. Pa pustimo rejništvo, ki bi moralo biti kratkotrajen ukrep - ta otrok je bil tako majhen, da bi ga bilo morda bolj smiselno dati v posvojitev, ljudi brez otrok, ki bi z veseljem in odgovorno skrbeli zanj, je dovolj. Prav tako imamo tudi stanovanjske skupine za večje otroke. Tudi možnost, da bi vsi sorojenci ostali skupaj, kar je zanje najbolje, je povsem uresničljiva. Če bi se socialnim delavcem dalo kaj razmišljati. Slednje je verjetno pretežka naloga.

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

OTROKA BI RAJE DALI GEYEM ALI PEDOTOM

Default (ni preverjeno)

Hej bre ona voli da przi decu

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

sem nekje prebrl da je tito dojenčke jedel

In reply to by Default (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Torej! Za smrt otroka ni kriva mati narkomanska, pač pa vesele velespoštovane dame iz CSD! Bo katera izmed njih vsaj izgubila službo, saj v zapor ziher ne bo šla nobena ...

Starejše novice