Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na osrednji prireditvi sklada v četrtek, 23. januarja 2020, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi.

Med nagrajenci sta tudi Mariborčana, vsestranski kulturnik Franci Pivec, ki je prejel zlato plaketo, in fotograf Branimir Ritonja, ki je prejel srebrno plaketo.

Podelitev je potekala v prijetnem vzdušju prepolne Hribarjeve dvorane Ljubljanskega gradu, vodil jo je Saša Krajnc, tudi sicer folklorist. Množica ljubiteljev kulture je navdušeno pozdravila letošnje nagrajence in se jim tako zahvalila za njihovo delo, bučni aplavzi ob prevzemu odličij pa bodo gotovo spodbuda za vnaprej. 

Goste in nagrajence je uvodoma pozdravil direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik, ki je povedal, da ta odličja letos podeljuje že enaindvajsetič: »Skušamo nagraditi vse tiste zaslužne, ki so pustili poseben pečat in brez katerih naša skupnost danes ne bi bila to, kar je. Kultura je kruh in radi jo imamo takšno, kot je - opazno, pronicljivo, vidno in slišno.«

Minister za kulturo Zoran Poznič, ki se prireditve ni mogel udeležiti, je čestitke nagrajencem predal prek video povezave.

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel Franci Pivec, ki je s svojim predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena izmed najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru. V zahvali je med drugim povedal, da je sam dolga leta vodil komisijo za podelitev priznanj, zato ve, da je med nami veliko ljubiteljskih kulturnikov, ki bi si jo prav tako zaslužili: »Prav zaradi tega priznanje sprejemam z vso skromnostjo. Srečen sem, da sem bil ravno jaz izbran.«

Srebrne plakete JSKD so prejeli Jožko Hudl za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha, ki je prejel srebrno plaketo za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti, in Branimir Ritonja za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti.

Jožko Hudl je povedal, da ta nagrada kaže na veliko povezanost Slovenije in slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem: »Položaj koroških Slovencev bi bil gotovo še slabši, če ne bi bilo sodelovanja in pomoči matične domovine. Zame osebno pa je to priznanje pravi balzam, saj veste, čeprav delaš iz drugačnih nagibov, tovrstne zahvale človeku veliko pomenijo. Predvsem pa to ni priznanje le zame, temveč za vse ljudi, s katerimi sem sodeloval, sodelujem in bom sodeloval v bodoče, saj sem še vedno aktiven. Za delo v kulturi mi nikoli ni bilo težko dobiti sodelavcev.«

Zlati znak JSKD sta prejela Tomaž Krajnc za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti. »Seveda je nagrada potrditev mojega dela in znak, da sem pri delu, ki ga rada opravljam, na pravi poti. Delo na področju ljubiteljske kulture je posebej vznemirljivo, ker gre za ljudi, ki delajo s posebnim zanosom. Še posebej pa me navdaja z veseljem, in prav toplo mi je pri srcu zaradi tega, da je prišla potrditev tudi na domačih tleh, ne le v tujini.«

O nagrajencih je odločala komisija v sestavi predsednik Jože Osterman ter člani Branka Bezeljak, Ervin Hartman, Janko Malle in Igor Švara, ki je izbirala med 37 predlaganimi kandidati, ki so se svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice