Foto: Gregor Salobir
V Sodnem stolpu lahko še vedno obiščete razstavo z naslovom Opuščanje vedenja.

Akademska slikarka Nuša Smolič se predstavlja z razstavo Opuščanje vedenja, ki je del zgodbe več razstav. To je prva razstava, ki si jo lahko do 31. oktobra ogledate v Sodnem stolpu v Mariboru in predstavlja uvod za preostale razstave. Razstava je odprta vsak delavnik med 10.00 in 13.00 uro. 

Umetniških del, ki krasijo razstavo, se je umetnica lotila že lani in z njimi končala letos. Tudi preostala dela, ki jih boste lahko videli na prihodnjih razstavah, so nastala v tem obdobju.

Te boste lahko videli ob koncu letošnjega leta in na začetku naslednjega. 

Na otvoritvi povezava med glasbeno, plesno in likovno umetnostjo

Pred dobrim tednom dni, 7.oktobra, se je v Sodnem stolpu izpod podpornikov Narodnega doma in Lutkovnega gledališča Maribor otvorila razstava Nuše Smolič. 

Na otvoritvenem programu je bilo zaslediti povezavo med glasbeno, plesno in likovno umetnostjo.

Nušine slike na platnu so tako v prostor Sodnega stolpa ponesle melodije izpod rok umetnice Patricije Roj, ki je poskrbela za prijetno vzdušje z različnimi šamanskimi glasbili, za utelešene barve, skozi njeno melodijo pa so v fizični svet skozi gib ponesli plesalci Plesne Izbe Maribor, katere mentorica je Dalanda Diallo.

Razstavo je z otvoritvenim nagovorom otvorila Ksenija Repina, vodja nelutkovnega programa LGM, za predstavitev Nušinega dela iz strani likovno-teoretske prakse pa je z intervjujem z umetnico poskrbela magistrica umetnosti, Slađana Matić Trstenjak.

V sklopu predstavitve je zaslediti več kot 400 risb, upodobljenih z različnimi tehnikami in 30 slik mešanih tehnik pod različno velikimi formati.

Tudi pri izbiri prostora kaže svojo umetniško plat

Namen razstave je izpodbijanje načela vedenja in spreminjanje tega v načelo čutenja. Tako se umetnica skozi na vsakem koraku skozi razmišljanje in pripravo temu konceptu popolnoma posveti. 

Pozornost predvsem posveča izbiri prostora, ki se mora usklajevati z njeno idejo.

Za razstavo išče neklasične galerijske prostore, saj želi ustvariti ambient, ki je v skladu s njeno filozofijo koncepta. Na ta način z razstavo tudi razbija normative, ki narekujejo, da je za predstavitev potreben nek avtoritaren, tradicionalen aspekt v motivih in ostalih likovno-teoretskih zapisih.

Motive črpa iz okolice, žive in nežive narave 

Navdih za ustvarjanje motivov ji dajejo okolica, živa in neživa narava, nato skozi produkcijo svoje notranjosti te izlije na slikarsko platno.

Na slikovni površini se tako beležijo intenzivne slikarske spremembe, te je moč opaziti v izbiri rabe različnih formatnih dimenzij. 

S pomočjo ekspresivnega kolorita in dinamičnih potez slikarsko polje postane živo in nekonvencionalno. Iz njega lahko razberemo moč karakterja in sveta, ki je upodobljen na slikarskem platnu. 

Tako nastajajo motivi v oblikah izraznosti portretov, krajin, prepletov žive in nežive narave v abstrahirane elemente. S tem ustvarja različne globine na slikarski površini kot odraz izkustva in posluha slike same.

Razstavo krasi tudi okoli štiristo risb

Razstava Opuščanje vedenja zajema okoli trideset slik na platnu, ki so v mešanih tehnikah.

Nuša poleg slik predstavlja tudi risbe, katerih se je lotila v okviru osebnega projekta »nariši svoj dan«, ki je trajal od prvega februarja lani vse do prvega februarja letos. Na razstavi je okoli štiristo risb, katerih se je lotila, da bi poglobila in zasnovala svoje kreativno razvijanje. 

Iz tega je nastala serija risb, ki prikazujejo njene občutke skozi dni. Ti so javnosti premierno predstavljeni v Sodnem stolpu.

Tako je pa dobila tudi zamisli za velika platna. Z risbami in razstavo želi avtorica ozavestiti posameznika o širini njegove kakovosti, ki je lahko opazna na več področjih. 

Svoja dela razvija na več platnih hkrati

Upodobitve risb so nastale v trenutkih ustvarjalnega navdiha, zato so si med sabo tudi različne in jih ni moč primerjati. Umetnica je uporabljala različne tehnike, ki so bile predvsem odvisne od občutij dneva. 

Nekateri dnevi so bili tako bolj ustvarjalni, kar se kaže tudi v številu risb za isti dan. Takrat je umetnica začutila potrebo po izkazovanju svojih občutkov, ki jih je s pomočjo slikarskega čopiča predstavila tudi javnosti. 

Nuša razvija delo na več platnih hkrati, vzporedno, v serijah, predvsem pa na velikih formatih.

Uspeh pripisuje pozitivnemu odnosu

 »Pozitivnost, vztrajnost in naravnost do dela so ključ do uspeha,« pravi mlada umetnica. 

Umetniško pot začela na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje

Umetnica je obiskovala ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je že tekom študija razvila izrazit avtorski slog ustvarjanja z barvno materijo na platnu.

Njene slikarske poteze so prvinske, močne, hitre in materialno polne. Ustvarjene so spontano, s pridihom impulzivnosti, hkrati še zmeraj z globokim slikarskim mišljenjem.

Barvne poteze so okrepljene z izrazito kromatično barvno paleto. V njih se prepletajo različne barvne vrednosti in tako ustvarjajo čudovite kontraste.

Starejše novice