Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Pokrajinski arhiv Maribor letos beleži 90 let formalnega zbiranja, hranjenja in varovanja arhivskega gradiva.

Jubilej bodo po besedah direktorice Pokrajinskega arhiva Maribor Nine Gostenčnik zaznamovali med drugim z razstavo o knjigah »v službi človeka« ter odprtjem prenovljenih prostorov v pritličju osrednje enote na mariborskem Glavnem trgu.

Letos je namreč 90 let, odkar je bil 29. aprila 1933 sprejet Poslovnik Banovinskega arhiva v Mariboru, s katerim je bila ustanovljena arhivska institucija z nalogo ohranjanja arhivskega gradiva na območju Štajerske, Koroške in Prekmurja.

Tradicija zbiranja, ohranjanja in varovanja arhivskega gradiva na tem območju sicer sega v leto 1903, ko so slovenski izobraženci v Mariboru ustanovili Zgodovinsko društvo za slovensko Štajersko z idejnim vodjo Francem Kovačičem, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica.

Dvajset zaposlenih skrbi za 17 kilometrov arhivskega gradiva

Pokrajinski arhiv Maribor se danes nahaja na Glavnem trgu 7 v Mariboru, poleg tega pa ima še enoti v Ravnah na Koroškem in Murski Soboti.

»Dvajset zaposlenih skrbi za kar 17 tekočih kilometrov arhivskega gradiva, ki priča o zgodovini območja, za katerega je arhiv pristojen. Najstarejši dokument, ki ga hranimo v arhivu, je nastal leta 1246, izpostavimo pa lahko še veliko zbirko listin, obsežno fototeko in fonde ter zbirke, ki se nanašajo na vsa področja naših življenj. V arhiv namreč prevzemamo arhivsko gradivo uprave, pravosodja, vzgoje in izobraževanja, kulture, znanosti, zdravstva in socialnega varstva ter gospodarstva, hranimo pa tudi gradivo posameznikov in družin,« je pojasnila direktorica.

Dokumenti v arhivu niso uporabni le za raziskovanje zgodovine, ampak jih potrebujejo posamezniki, med drugim ko urejajo lastniška razmerja ali potrebujejo izgubljena spričevala.

Letno imajo v tem drugem največjem regionalnem arhivu v Sloveniji okoli 2000 takšnih uporabnikov. Pripravljajo tudi predstavitve in delavnice za šolarje in druge dogodke za širšo javnost, v zadnjih letih pa veliko pozornosti namenjajo digitalizaciji arhivskih dokumentov.

Ob 90-letnici se obeta tudi odprtje razstavišča in pisarne

Da bi izpostavili pomen knjižnega gradiva, ki ga hranijo, bodo ob 90-letnici pripravili razstavo z naslovom Knjige v arhivu - v službi človeka.

»Knjige se povezuje predvsem s knjižnicami. V arhivih pa hranimo knjige, ki nimajo založnika, niso publicirane, niso vsakomur dostopne, so pa pomembne za slehernega posameznika, saj ga tiho, v ozadju, spremljajo skozi vse življenje. Razstavili bomo torej knjige, v katerih so zapisi, ki dokazujejo, da smo se rodili, poročili, izobraževali, bili zaposleni, zavarovani, plačali davke, bili v vojski, pri zdravniku in podobno,« je povedala direktorica.

Letos načrtujejo tudi odprtje novih prostorov na Glavnem trgu, kjer so v zadnjem letu in pol prenovili razstavišče oziroma predavalnico in uredili sprejemno pisarno, kjer bodo ljudje lahko oddali zahteve za pridobitev kopij arhivskega gradiva in pregledovali arhivsko gradivo.

Maja bodo z Zgodovinskim društvom dr. Franc Kovačič pripravili slovesnost ob ustanovitvi Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko, v oktobru pa svečano akademijo ob 90-letnici arhiva.

Novi prostori arhiva v mestni četrti Tezno?

V sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor pripravljajo razstavo 110 let od začetka izgradnje Hidroelektrarne Fala, v sodelovanju z Mariborsko knjižnico pa razstavo 60 let Festivala Kurirček, ki je potekal v Mariboru v letih od 1963 do 1992.

Z razstavo bodo obeležili tudi 110 let mariborskega Glavnega mostu in 60 let izgradnje Titovega mostu, izdali bodo 50. zvezek Gradiva za zgodovino Maribora, organizirali 45. mednarodno konferenco o tehničnih in vsebinskih problemih klasičnega in elektronskega arhiviranja ter objavili digitalizirano gradivo fonda Zgodovinskega društva Maribor in Franca Kovačiča.

Medtem ko so novi prostori za enoto v Murski Soboti že v izgradnji, si Pokrajinski arhiv Maribor že vrsto let prizadeva tudi za dodatne prostore v Mariboru. Ideja, da bi zgradili novo stavbo v Parku mladih, je po besedah direktorice »padla v vodo«, se je pa pokazala možna lokacija v mestni četrti Tezno. »Pogovori še potekajo,« je dejala.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zgodovina se p… (nepreverjen)

jutarnji/vijesti/svijet/mi-smo-za-ruse-bili-divljac-za-odstrel-i-75-godina-nakon-kapitulacije-nacista-masovna-silovanja-njemica-u-reziji-sovjetskih-vojnika-su-tabu-tema-
youtube.com/watch?v=9lmrBat1rJY
novice.svet24/clanek/novice/svet/63ebc584d1587/putin-v-strahu-pred-likvidacijo-po-rusiji-potuje-z-oklepnim-vlakom

Starejše novice