Danes je svetovni dan romskega jezika, 5. novembra leta 2008 so namreč na Hrvaškem prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar.

Prvi obsežnejši slovensko-romski slovar so pred leti sicer dobili tudi Romi v Sloveniji, še vedno pa se jim ni uresničila želja, da bi sistemsko uvedli poučevanja romskega jezika v šolah.

Romolog in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je v petek v hrvaškem saboru dobil odlikovanje za življenjsko delo na področju romskega jezika, pravi, da je - tako kot svetovni dan Romov in dan spomina na genocid nad Romi - tudi svetovni dan romskega jezika zelo pomemben praznik.

Jezik je najpomembnejši člen za ohranjanje narodove identitete in temelj za ohranitev kulture, vendar pa temu dnevu v Sloveniji ni namenjena kakšna večja pozornost, ugotavlja Horvat in dodaja, da k sistemski uvedbi učenja njihovega jezika za tiste, ki se ga želijo naučiti, pozivajo že leta.

Zgodovina Romov ni zapisana, jezik je ključnega pomena

Romi opozarjajo, da je njihov jezik ključ, ki odpira vrata nevidne preteklosti ljudstva in njihove pradomovine do območja, kjer danes živijo. Prav zato, ker zgodovina Romov v večji meri ni zapisana, je preučevanje jezika osnova za raziskovanje in morebitno obnovo kulture in zgodovine njihovega jezika.

V sredo so v Murski Soboti o tem pripravili simpozij Romski jezik - osnova za razumevanje romske zgodovine in kulture, na katerem so ugotavljali, kakšen je položaj romščine v jezikovni politiki Slovenije in poskušali dati smernice, kako ga umestiti v izobraževalni sistem.

V Sloveniji se s poučevanjem romščine največ ukvarjajo pri Zvezi Romov Slovenije ter Inštitutu za romološke študije, izobraževanje in kulturo, dejavni so tudi pri društvu Romani union in v različnih romskih združenjih.

Ker prizadevanja za vključitev romščine v izobraževalni sistem niso obrodila sadov, so se na omenjenem inštitutu odločili, da bodo sami pripravili program učenja romskega jezika in ga ponudili ustanovam. V številnih evropskih državah je romski jezik priznan kot manjšinski jezik, v nekaterih je romščina tudi uradni jezik.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Igorp (nepreverjen)

Pa dobro a kdo dela z slo jezikom isto??
Kdo pa je rekel da moramo mi rZumeti njih.. oni so pri nas..potem pa itak same tezave z njimi

Starejše novice