Foto: Jure Banfi
Hrvaški grafitar Lunar v Mariboru predstavlja dela iz recikliranih materialov.

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju s studiem Trampolin predstavlja hrvaškega grafitarja Slavena Lunarja Kosanovića.

Njegova razstava Recycle or Try, ki jo odpirajo danes v UGM Studiu, nosi močno okoljsko sporočilo, saj je celotna postavitev iz recikliranih in ponovno uporabljenih materialov, kot so embalaža in druge smeti.

Razstava Recycle or Try (Recikliraj ali poskusi) je prvo sodelovanje med UGM in kreativnim studiem Trampolin, ki so ga leta 2020 v Mariboru ustanovili Tine Lugarič, Nenad Cizl in Andrija Šulić.

»Trampolin si ob dvigu kreativne odličnosti v svojem profesionalnem delovanju prizadeva tudi k dvigu kreativne energije v mestu nasploh. Tako je prišlo do pobude o razstavi v UGM Studiu, saj si skozi sodelovanja in povezovanja z organizacijami, posamezniki in drugimi studio želi ustvarjati izobraževalne, ustvarjalne, inovativne in multidisciplinarne vsebine ter v Maribor pripeljati zveneča mednarodna imena s teh področij, kar bo v mestu puščalo pečat ustvarjalnosti, dvigalo bo zanimanje za kreativne vsebine in poklice med mladimi ter utrjevalo pozicijo Maribora na zemljevidu kreativnih destinacij,« pojasnjujejo v galeriji.

Pričujočo razstavo predstavljajo kot poslastico urbane umetnosti. Hrvaški grafitar in multidisciplinarni umetnik Slaven Lunar Kosanović namreč velja za enega najbolj prepoznavnih in priznanih grafitarjev na Hrvaškem, ob tem pa je dolgo in tesno povezan s skupnostmi urbane umetnosti po vsem svetu, od Seula do Los Angelesa.

Recycle or Try je Lunarjeva prva velika predstavitev v Mariboru in naslavlja vprašanje, kaj lahko kot posamezniki naredimo, da zmanjšamo naš negativni vpliv na okolje. Ob tem opozarja tudi na odgovornost industrije, ki vsak dan proizvede ogromno količino nepotrebnih odpadkov.

»V svojem ustvarjanju avtor stremi k razumevanju in aktivnemu odzivanju na okoliščine, ki pogojujejo njegovo bivanje. Ena od njih je na primer splošna prenatrpanost vsakdanjega življenja z odpadki, predmeti, ki se kopičijo tudi neodvisno od osebnega poseganja po njih ali njihove uporabe,«  je ob razstavi zapisala likovna kritičarka in muzejska svetovalka v Muzejih Ivana Meštrovića Barbara Vujanović.

Lunar ustvarja z risanjem in slikanjem na rabljene zavržene predmete.

»Na teh efemernih in nedragocenih predmetih nadaljuje ustvarjalni proces, ki se je začel na steni, kjer si je slikarsko površino delil z drugimi ustvarjalci. V kapljicah ali madežih barve na kartonu Lunar odkriva zanimive oblike, ki jih še naprej predeluje v nenavadne kompozicije, tako da zavrženi predmeti postanejo samostojno umetniško delo,« pojasnjuje Vujanović.

Z razstavo, ki jo bo danes odprl župan Saša Arsenovič, v Mariboru začenjajo aktivnosti v okviru letošnjega obeleževanja okoljskih dni, ki vključujejo tudi veliko čistilno akcijo v mestu.

Starejše novice