Letošnji Ta veseli dan kulture bo tako danes zaživel na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov. Obeležitvi so se pridružile tudi nekatere mariborske kulturne ustanove.

Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 obeležujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, je letos preseljeno v virtualno okolje.

Kulturne ustanove, ki so minula leta pripravljale brezplačne prireditve, bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu.

Od dramskih ter baletnih, pa do opernih predstav

Svoja virtualna vrata bo odprlo Slovensko narodno gledališče Maribor, ki bo na ogled ponudilo več predstav, in sicer Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova v režiji Janusza Kice in predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana Roze v režiji Roberta Waltla.

Ljubitelji opere bodo lahko, kot so zapisali v omenjenem gledališču, uživali ob mojstrovini Umberta Giordana Andrea Chenier v režiji Sarah Schinasi in Simonu Boccanegri Giuseppeja Verdija v režiji Arnauda Bernarda. Iz baletne zakladnice pa bodo ponudili mojstrovino Edwarda Cluga Peer Gynt, balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobno plesno kreacijo Cantata v koreografiji Mauro Bigonzetti.

Lutkovne predstave za vse generacije

V svoje vrste na ta dan vabi tudi Lutkovno gledališče Maribor, ki bo med 8. ter 19. uro na svoji Facebook strani ponudil nekaj svojih uprizoritev. Med drugim si lahko otroci ogledajo predstavo Zelišča male čarovnice, Sneguljčica, Jakob in mesto, Rdeča kapica in mnoge druge.

Ogled aktualnih razstav UGM Maribor

Pri praznovanju Ta veselega dne kulture na spletu bodo sodelovali tudi številni muzeji in galerije po vsej Sloveniji. Med drugim tudi Umetnostna galerija Maribor. Ta je pripravila različne brezplačne dogodke na spletu, med katerimi sta aktualni razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM ter Tanja Lažetić / Rože.

Ob 16. uri otroke in starše vabijo na likovno ustvarjalnico preko spleta, na svojem Instagram profilu pa so pripravili pravi lov za zakladom.

Razstava ob 100. obletnici Koroškega plebiscita

Pokrajinski arhiv Maribor je v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije, Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Narodnim muzejem Slovenije, pripravil razstavo ob 100. obletnici Koroškega plebiscita, ki je na na letošnji Ta veseli dan kulture na voljo preko spleta.

Na ogled številne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor

V svoje vrste na današnji dan vabi tudi Pokrajinski muzej Maribor, četudi samo v svoje virtualne prostore. Na današnji dan so pripravili virtualni ogled svojih številnih razstav. Tako si lahko zainteresirani posamezniki ogledajo razstavo Inventarna številka 1, razstavo Onstran svetlobe, Verjamem. Torej sem., virtualno se lahko sprehodijo po stalni razstavi Ars pharmaceutica - Umetnost lekarništva, Med bliščem in bedo srednjega veka ter po razstavi Prvi dotik.

Fotografska razstava na Youtubu

Kot zadnji pa na Ta veseli dan kulture v svoje virtualno okolje vabi tudi fotoklub maribor, kjer si lahko na njihovem Youtube profilu ogledate razstavo Fotokluba Maribor z imenom KNJIGA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice