Festival Maribor od 16. do 25. septembra odpira klasično-glasbeno sezono Narodnega doma Maribor z bogatim mozaikom ritmov in občutij, prežetim z optimizmom.

Danes se v Mariboru pričenja Festival Maribor 2021 pod sloganom »Glasba kot ogledalo sveta in časa«.

Njegov program so predstavili v Vetrinjskem dvoru, in sicer Simon Trpčeski, rezidenčni glasbenik Festivala Maribor 2021, Gabriel Bebeşelea, dirigent otvoritvenega koncerta, Simon Krečič, umetniški vodja Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor ter Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor.

»Optimizem v teh časih še kako potrebujemo, še kako značilen pa je tudi za območje čudovitega, vendar nestanovitnega zahodnega Balkana, ki smo ga skupaj z rezidenčnim glasbenikom Festivala Maribor 2021, izjemnim makedonskim pianistom Simonom Trpčeskim, izbrali za središčno os letošnjega glasbenega dogajanja. Tam najdemo mojstre prilagajanja, ljudi, ki na življenje gledajo s trpko modrostjo in pikrim humorjem.

Tam so vrelci življenjske radosti redkeje posejani, a zato toliko bolj brbotajoči in vroči. Prav to neusahljivo energijo, spontanost in strast želimo prenesti na letošnji festival, zato smo k sodelovanju pritegnili nekaj odličnih glasbenikov jugovzhodne Evrope, pa tudi ta hip najbolj zaželene goste največjih svetovnih glasbenih središč, kakršen je karizmatični nemški violončelist Daniel Müller-Schott,« so zapisali ob letošnji predstavitvi Festivala Maribor.

Festival Maribor poteka od 16. do 25. septembra in bo pogostil z devetimi dogodki, otvoritveni koncert z naslovom Ognjemet ritmov in občutij, pa bo pod okriljem Simona Trpčeskega ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor, dirigiral bo Gabriel Bebesela

Pianist Simon Trpčeski je ob tem izrazil še posebno zadovoljstvo, saj bo na dan predstave praznoval rojstni dan. Poskrbljeno pa je tudi za najmlajše, tako so na voljo tri doživetja klasične glasbe, dojenčkom in malčkom, pa je namenjen spored Hrestač in jaz. 

»Mislim, da si veselje delimo, tudi v teh časih. Morda se nihče ne spomni takih časov, ampak se nam ni treba odpovedati živi glasbi, čeprav je ovir zelo veliko za vse. Splača se jih premagati, glasba bo v vsakem primeru razveseljevala. Ker zgolj živi koncerti nas bodo pripeljali skupaj,« je ob predstavitvi programa dejala Švrljuga Hergovich.
 

Vodja programa je tudi dejala: »Tako kot pandemije ne bomo premagali individualistično, je tudi v kulturnem smislu pomemben prispevek vsakega od nas. Naj ljudje ne oklevajo, pridejo. Ker le tako boste pripomogli, da to, kar počnemo, ne bo utonilo v pozabo.«

Zaključek festivala se bo zgodil s koncertom Ni vrnitve v normalnost, ki ga bo izvedel No Borders Orchestra in se je pri pričujočem projektu pridružil vrsti vrhunskih ustvarjalcev in znanstvenikov, ki so na evropski politični vrh naslovili javno pismo z zahtevo, da se po pandemiji izogne vrnitvi v normalnost, v življenje, ki nas je pripeljalo do zdajšnje kritične točke.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice