Festival Lent, festival vseh generacij, na katerem svoje mesto najde staro in mlado.

Otvoritev 31. Folkarta! Mariborski Folkart, največji slovenski folklorni praznik, je v lanskem letu praznoval 30 let neprekinjenega delovanja – tri desetletja praznovanja nesnovne kulturne svetovne dediščine. Letos s polno paro naprej!

Otvoritev Folkarta bo ob 21.30 na Trgu Leona Štuklja.

Kaj nas čaka?

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje enaintrideseto leto. V Maribor pa bodo prikorakale najvidnejše folklorne skupine iz Evrope in tudi z oddaljenih kontinentov.

Prvič v zgodovini Folkarta je organizatorjem uspelo privabiti Kitajsko. Njihovo folklorno izročilo bo v Mariboru predstavila skupina Plesne akademije iz Pekinga, ki velja za eno najprestižnejših tradicijskih kitajskih institucij, cenjenih tudi drugod po svetu.

Še ena posebnost! Rusko avtonomno republiko Baškortostan bo zastopal Ansambel plesov in pesmi Ajtugan z Državne univerze v Ufi, ki bo predstavil divje tartarske in baškirske nomadske ritme izpod Urala.

Odločni, energični Irci bodo pozdravili s tipično keltsko glasbo in s plesnim step korakom »mehkih« in »trdih« čevljev, ki je navdihnil svetovno znane plesne šove. Videli bomo ljubkost, mehkobo in ponos sončne Makedonije ter barvito, živahno in nebrzdano razigranost Ukrajine. Občudovali bomo skrivnostno kulturo Majev ter Aztekov iz Mehike, ki nas bo razvajala tudi s svojimi mariachi; odpravili se bomo na eskotično in že skoraj obredno popotovanje na Otok Guam. 

To pisano svetovno druščino bodo zaokrožili Mariborčani, člani Akademske folklorne skupine Študent.

V prihodnjih desetih dneh bo Festival Lent z večplastnim prepletanjem kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja nagovarjal obiskovalce vseh starosti in vseh okusov.

Lentanje je najboljše z Lento

Vstopnica Lenta obiskovalcem festivala za 25 evrov (dijaki in študenti 15 evrov) zagotovi popolno doživetje desetih festivalskih dni na sedmih festivalski prizoriščih z več kot petdesetimi prireditvami. Na voljo je tudi dnevna Lenta, ki prinaša enake ugodnosti, zanjo pa je potrebno odšteti 15 evrov.

Za koncerte, ki niso vključeni v Lento, ta prinaša 40-odstotni popust ob nakupu vstopnic za festivalske dogodke z vstopnino.

Celoten program vsega festivalskega dogajanja je dostopen na tej povezavi.

Komentarji (1)

Katja7 (ni preverjeno)

Torej bomo danes zopet morali poslusati ciganijo,tako kot vceraj (Magnifico).Balkanizacija Maribora na visku,zupana je treba ubogati...ocitno.

Starejše novice