Kultna rok opera občinstvo navdušuje že skoraj pol stoletja, saj gre za brezčasno mojstrovino, ki dogodke zadnjih dni Kristusovega življenja predstavi skozi oči Juda Iškarjota.

Sodobni britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber, ki ga imenujejo tudi "Kralj muzikalov", je edini skladatelj na svetu, ki je na Broadwayu hkrati predstavil tri muzikale. Nedvomno je njegova najbolj znana rock opera Jesus Christ Superstar iz leta 1971, ki je včeraj v izvedbi Mestnega gledališča iz Brna, gostovala na Glavnem odru Festivala Lent.

Predstavo pripravljali dva meseca

Petr Gazdík, ki v predstavi oziroma muziklu igra Judo Iškarijota je pred predstavo za Mariborinfo povedal, da razlike v tehniki petja med klasično operi in rock opero ni, saj, če obvladaš tehniko petja, lahko poješ eno in drugo brez problema. »Morda je razlika v tem, da je potrebno v rock operi, ki je pravzaprav muzikal, veliko več dramskega vložka kot v klasični operi. Sam sem med petjem študiral tudi dramsko igro,« doda Gazdík in pove, da so muzikal Jesus Christ Superstar »postavljali« dva meseca preden je leta 2005 doživel premiero v Brnu.

Muzikal, ki nagovarja vse ljudi

Sicer zgodba izvira iz Nove zaveze in opisuje zadnjih sedem dni Jezusovega življenja z vidika Jude Iškarijota, ki Jezusa na koncu izda. Zgodba temelji na ključnih trenutkih iz Jezusovih poslednjih dni, kot na primer na njegovem prihodu v Jeruzalem, izgonu trgovcev iz templja, Jezusovi zadnji večerji, Judovi izdaji na vrtu Getseman, Pilatovo in Herodovo sojenje in Jezusovo bičanje ter križanje. Kljub vsemu je Gazdík prepričan, da muzikal ne nagovarja zgolj vernih ljudi.

»Večina Čehov je ateistov, kar pomeni, da je tudi večina mojih kolegov na odru ateistov, kar ni nikakršen problem. Moje mnenje je, da tudi tisti, ki se imajo za ateiste, velikokrat v prelomnih oziroma tragičnih dogodkih v življenju, ko več ne vidijo nikakršnega izhoda ali rešitve, kličejo na pomoč tudi boga. V nekem zelo skritem predalčku je v vsakem nekaj boga, ki pa morda ni Bog kot ga pozna večina, ampak neka višja sila, ki je z besedami ni mogoče opisati,« razloži Gazdík in doda, da zgodba pravzaprav govori o vsakdanjem življenju, kjer je že vsak doživel kakšno razočaranje iz strani najbližjih.

Muzikal z največ ponovitvami poleg Fantoma v operi, Mačk in Evite

Gazdík, ki v svoji karieri še ni pozabil besedila je pa zato na odru, velikokrat nastopil bolan, je prepričan, da je muzikal tako popularen, ker zgodba govori o naši zgodovini, vendar ne zgolj o tisti iz knjig, ampak o zgodovini naše osebnosti, o nas.

»Muzikal v osnovi, sicer skozi besede Jezusa, govori o ljubezni in tudi izdaji, vendar je ljubezen v prvem planu. Če si bomo medsebojno izražali ljubezen, potem bo svet mnogo lepši za življenje. Drugi razlog za popularnost je sigurno legendarni režiser Andrew lloyd Webber in tretji razlog je dobra rock glasba, ki se ji ljudje enostavno ne morejo upreti, saj gre za nesmrtno glasbeno zvrsti, ki bo preživela vse. Sicer pa je glasba jezik, ki ga govori celoten svet,« zaključi  Gazdík.

Muzikal navdušil tudi občinstvo Festivala Lent

Zahtevna in tokrat tudi številna mariborska publika je z glasnim aplavzom že med predstavo nagradila vsako daljšo arijo, ki je ob odlični rockovski podlagi mejila že na koncert. Morda večini res že dobro poznana zgodba in nevernikom celo dolgočasna je v muzikalu električnih kitar in udarne ritem sekcije, predstavljena na način, ki nagovarja širok spekter ljudi in razbija prepričanje, da so opere zgolj zatočišče starejših petičnežev, ki na ostale gledajo zviška.

Pri rockerskem muziklu Jesus Christ Superstar, ki je bil izveden v angleškem jeziku in tako razumljiv vsem, gre za odličen primer, takoimenovane vstopne opere za mladino, ki lahko nato počasi vzljubi tudi tisto klasično, saj ob podrobni analizi ugotovimo veliko vzporednic.

Sicer pa se ob takšni nekonvencionalni izvedbi opere, poznavalec glasbe logično vpraša, kako bi takšna rock opera zvenela s pravimi rock zvezdniki kot so Mick Jagger, Ozzy Osborne, Axl rose, Freddy Mercury in Lemmy Kilmister. Že zgolj misel na to, gledalca oziroma poslušalca, priklene na stol in operi da popolnoma novo dimenzijo, ki jo električni orkester spreminja v koncert. Všečno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice