Foto: Marko Pigac
Julija bo Maribor gostil okoli 3600 mladih športnikov iz vse Evrope. V sredo bosta mariborski župan Saša Arsenovič in Filip Flisar v Rimu prevzela plamen miru za prihajajoči Olimpijski festival evropske mladine.

V sredo bo v Rimu potekala slavnostna prireditev Shine Ceremony, na kateri bo organizacijski odbor OFEM prevzel plamen miru za prihajajoči Olimpijski festival evropske mladine. 

Ta bo skupaj z oljko miru prispel v Maribor v petek, ko ga bodo uradno predstavili. 

Nato se bo začelo tudi potovanje bakle miru, ki bo med 5. in 23. junijem obiskala 28 občin in 18 osnovnih šol.

Plamen miru in oljko miru bosta v Rimu prevzela Arsenovič in Flisar

Organizacijski odbor OFEM se bo udeležil slovesnosti, ki jo organizira Evropski olimpijski komite (EOC) v najstarejšem templju Ara Pacis v Rimu, zgrajenem v času cesarja Avgusta v čast vrednotam miru in bratstva. »Gre za pomemben mejnik v fazi priprav na največji športni dogodek za mlade,« sporočajo organizatorji. 

Organizacijski odbor z županom Mestne občine Maribor Aleksandrom Sašem Arsenovičem in ambasadorjem Filipom Flisarjem bo s slovensko baklo miru prevzel plamen miru. Ta bo širil vrednote olimpizma, odličnosti, prijateljstva in solidarnosti ter sporočila miru in upanja. 

Pridružila se mu bo tudi oljka miru, ki simbolizira olimpijske korenine OFEM, medtem ko njena krošnja simbolizira Evropski olimpijski komite in združevanje vseh športnikov iz evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev pod eno streho.

V petek v Mariboru uradna predaja, baklo miru bo prevzela Ilka Štuhec

Iz Rima bo v petek, 2. junija, plamen miru pripotoval v Maribor, ko ga bodo ob 14. uri tudi uradno predstavili na južni ploščadi Ljudskega vrta. 

S plamenom miru bodo prižgali baklo miru, ki jo bo v imenu vseh slovenskih športnikov prevzela Ilka Štuhec. V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in ambasadorjem zdravja Challetom Salletom bo nato sledil njegov koncert.

Bakla nato na Pohorje in v osnovne šole

S tem dogodkom se začne tudi potovanje bakle miru, ki bo svojo pot naslednji dan, 3. junija, ob 9. uri, že nadaljevala na Pohorje, start pa bo pri avtobusni postaji Vzpenjača. 

Vsi pohodniki bodo imeli edinstveno priložnost, saj bodo lahko del pohoda baklo miru tudi nosili. 

Bakla bo med 5. in 23. junijem obiskala 28 občin in 18 osnovnih šol, prisotna pa bo tudi na številnih dogodkih. Tako bo širila sporočila miru, upanja in združevanja ljudi različnih narodov, kultur, jezikov in tradicij.  

Simbolni pomen slovenske bakle miru

Slovenska bakla Olimpijskega festivala evropske mladine 2023 je sestavljena iz dveh osnovnih delov - krone in osrednjega dela. 

Krona je izdelana iz nerjavečega jekla. Njena oblika izhaja iz znaka MARIBOR OYEF 2023, ki je na obsegu krone dvakrat upodobljena. »Ta simbolizira povezovanje, dinamičnost in dejstvo, da je Maribor mesto z velikim M-jem in velikim športnim srcem,« sporočajo organizatorji. 

Zaključujejo jo mehke oblike, med polnimi ploskvami pa se pojavljajo zareze, ki omogočajo prehod svetlobe in plamena.

Komentarji (3)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Se mi smilita Flisar in Šuhčeva, da se bosta morala družit z našim "gospodom" županom, Arsotom...
Challe Salle?!? Očitno hočejo že takoj na začetku odgnat ljudi...

orožnik (ni preverjeno)

Global Logistik Slovenija (GLS), bi to dostavil ceneje in brez velike maškarade.

Bedarija (ni preverjeno)

Delajo reklamo za sunko.. )))

Starejše novice