Foto: osebni arhiv
Primož Roglič, ki je v Italiji pričel lov na rožnato majico, je »krivec«, da je Bor Berlak judo zamenjal za kolesarstvo. Mladi Sobočan je z dobrimi rezultati v dresu KK Tropovci po vsega dveh letih treningov pred dnevi prvič oblekel reprezentančni dres.

Pred dnevi se je v Italiji pričel sloviti Giro, na katerem se za visoko uvrstitev v generalni razvrstitvi poteguje tudi Primož Roglič.

Trikratni zmagovalec dirke po Španije in olimpijski prvak v kronometru je za kolesarski športni v preteklih letih navdušil številne najstnike. Med njih spada tudi Bor Berlak, obetavni up Kolesarskega kluba Tropovci.

Mladi Sobočan vse bolj opozarja nase, saj v dresu prekmurskega kluba niza vse boljše rezultate. Po vsega dveh letih treningov je konec prejšnjega tedna prvič nastopil za reprezentanco mlajših mladincev.

Z njim smo se pogovarjali še pred odhodom na pet etap dolgo dirko na Češkem, ki glede na pisano in močno konkurenco velja za pravcato neuradno evropsko prvenstvo. Rezultat ni izostal niti na Dirki miru, na četrti etapi je nase opozoril s šestim mestom.

Tretji na dirki Mateja Mohoriča

Šesto mesto v konkurenci kolesarjev iz Nemčije, Nizozemske, Danske, Velike Britanije, Italije, Norveške, Slovaške, Avstrije, Češke in drugih držav je zgolj potrditev dobrih rezultatov v letošnji sezoni.

Bor je sezono na slovenskih cesta odprl s tretjim mestom na Pokalo Poli, selektorja reprezentance pa je dokončno prepričal, ko je tretje mesto osvojil še na Pokalu Mateja Mohoriča v Trsteniku.

Uspešno predstavo Sobočana si je v živo ogledal tudi Matej Mohorič.

»To je bila zelo pomembna dirka, tudi za preboj v reprezentanco je bilo pomembno doseči dober rezultat. To, da je bil na dirki prisoten tudi Matej Mohorič, je vsem pomenilo veliko, našo dirko je spremljal ob cesti. 

Dirka je bila zelo dinamična, začela se je z visokim tempom v prvih nekaj krogih. Čeprav se je ritem nato malce umiril, smo na 35. kilometru uspeli pobegniti iz glavnine. 

Bili smo trije, v begu smo si lepo delili delo in si tako privozili skoraj tri minute prednosti pred glavno skupino. Na koncu sem na cilj prikolesaril kot tretji,« je Bor uvodoma dejal o dirki na Gorenjskem.

Najbolje se znajde navkreber

Dirka za Pokal Mateja Mohoriča je bila, kot je dejal že sam, izjemno razgibana. Na dirkah mlajših mladincev se sicer še ne soočajo s takšnimi vzponi, kot v teh dneh v Italiji čakajo Primoža Rogliča. 

Mladi up v odgovoru na vprašanje, kaj mu v kolesarskem športu najbolj leži, priznava, da se najbolje pelje v hrib:

»Tudi v kolesarstvu je tako, da niso vsi za vse, nekateri se bolje znajdejo v sprintu, drugi so specializirani za kronometer ali klance. Manj je takšnih, ki se dobro znajdejo kjerkoli, le redki pa so takšni, kot je recimo Tadej Pogačar. 

Zase bi rekel, da sem 'klančar', saj se dobro znajdem na klancih, čeprav to zdaj še ne pride do izraza, saj mlajši mladinci še ne kolesarimo dolgih vzponov. 

Zdaj se ponavadi spopadamo v vzponi, ki trajajo dve minuti, maksimalno pet minut. Je pa to dobra stvar za nadaljevanje kariere, ko bodo klanci daljši, mi bodo verjetno bolj ležali.«

Na prekmurski ravnici ni veliko priložnosti za treniranje teh sposobnosti, zato se kolesarji tropovskega kluba vsake toliko z avtom zapeljejo do Areha ali pa kar s kolesom obiščejo sosednjo Avstrijo in se tam dvakrat, trikrat zapeljejo na katero od bližnjih vzpetin.

Prelomna zmaga na Veliki nagradi Občine Vodice

»Lani septembra se mi je vse 'poklopilo'. Po zmagi na Veliki nagradi Občine Vodice je bilo še nekaj dobrih uvrstitev. Že pred tem sem bil dovolj dober, v Vodicah pa sem vse skupaj nadgradil še z rezultatom, od takrat naprej pa dirkam zelo suvereno,« se Bor spomni na vrhunec lanske sezone.

V Vodicah se je povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, po septembrskem uspehu pa se je sprostil in sezono na domačih cestah sklenil še s tretjim mestom na Veliki nagradi Avtomojstre.

Pozimi je dobro formo potrdil tudi v ciklokrosu, po uvodnih tednih letošnje sezone pa lahko zapišemo, da gre za dodatno nadgradnjo. Kako na svoj napredek kolesarjenja in rezultatov gleda Bor sam?

»Po mojem mnenju v klubu dobro delamo, dobro treniramo pod vodstvom trenerjev. Tako je bilo že vse od mojih začetkov. 

Drži pa tisto, kar pogosto slišimo, da rezultati ne pridejo čez noč. Za to je potrebnega več let dela, letos pa se nam trud iz prejšnjih let obrestuje z dobrimi rezultati,« priznava varovanec Primoža Obala, ki ob Slavku Vukanu skrbi za razvoj mladih pomurskih kolesarjev.

Z reprezentanco na mini evropsko prvenstvo

Kot že zapisano, rezultati leta 2007 rojenega kolesarja niso bili spregledani, saj je pred dnevi prejel krstno vabilo v reprezentanco mlajših mladincev. Klubske barve je uspešno predstavljal na Dirki miru, ki je potekala v okolici mesta Jevičko, severno od Brna.

»To dojemam kot velik uspeh, na katerega sem zelo ponosen. Za uvrstitev v reprezentanco se je bilo potrebno močno potruditi. Na Češkem me z reprezentanco mlajših mladincev čaka etapna dirka, v treh dneh bomo opravili s petimi etapami. 

Konkurenca bo zelo močna, saj bodo na dirki nastopile reprezentance s praktično celotne Evrope. Tudi zaradi tega sem še toliko bolj ponosen na dosežek, saj sem prvič del reprezentance, lani nisem bil izbran. 

Je pa to edina dirka, ki se je udeležujemo z reprezentanco mlajših mladincev, več takšnih priložnosti pa bo v naslednjem letu,« je pred odhodom na mednarodno dirko dejal Bor.

Na tradicionalni, že 47. izvedbi Dirke miru so v treh dneh izpeljali pet etap, na Češkem pa je tekmovalo blizu 170 mladih kolesarjev iz praktično celotne Evrope. Na čeških cestah je slovensko reprezentanco vodil Miha Koncilija, ki je v svet kolesarstva uvedel tudi Tadeja Pogačarja

Berlak je v skupni razvrstitvi zasedel 53. mesto, s šestim mestom na 83 kilometrov dolgi četrti etapi pa je izpolnil osebno željo, da na prvi takšni preizkušnji v svoji karieri - doma tekmuje na enodnevnih dirkah - doseže dobro etapno uvrstitev.

Pred leti tretji na judo državnem prvenstvu

Dijak Gimnazije Murska Sobota zavidljive rezultate dosega po le dveh letih treningov, potem ko je na kolo presedlal po udejstvovanju v nogometu in judu. Tudi na tatamiju je dosegal lepe uspehe.

»Pred kolesarstvom sem treniral judo in nogomet. Kot judoist sem bil tretji tudi na državnem prvenstvu, judo pa se mi je zdel lep šport. Tudi zdaj mi pride prav pri kolesarstvu, da se dobro znajdem pri padcih. 

Več okoliščin je vplivalo na to, da sem presedlal na kolo in pričel trenirati kolesarstvo. Že v času, ko sem treniral nogomet, sem vmes kolesaril z očetom, močno pa me je nad kolesarstvom navdušil tudi Primož Roglič. On in oče sta zaslužna za to, da sem zdaj tukaj, kjer sem.

Roglič je še vedno moj vzornik. Vedno bo tako, priznam pa, da je Tadej Pogačar boljši, nenazadnje je tudi mlajši. Še vedno navijam za Rogliča, tudi za vse ostale Slovence, če pa se moram na dirki odločati med njima, raje stiskam pesti zanj,« je Sobočan razkril, kdo ga je navdušil za kolesarstvo.

Tudi kolesarski as iz Zasavja ima podobno šport, kot mladi Prekmurec. Če je Bor na kolo presedlal pri 13 letih, je Roglič to storil še nekaj let kasneje, potem ko se je po grdem padcu v Planici poslovil od smučarskih skokov.

Bor ob tem opomni, da se večina kolesarjev sprva preizkusi v drugih športnih panogah, spregovoril pa je tudi o tem, kaj je bil na premiernih kolesarskih nastopih največji izziv:

»Res je, drži pa, da je bil tudi Tadej Pogačar prej nogometaš. Veliko je kolesarjev, ki so prej trenirali druge športe. Zdaj treniram dve leti, star sem bil 13 let, ko sem pričel s treningi v klubu, kar je dokaj pozno. 

Lani sem že nekako dojel dinamiko dirkanja, proti koncu sezone sem vse skupaj nadgradil še z dobrimi uvrstitvami, letos pa nimam več težav. Želim si, da bi me dobri rezultati spremljali tudi v bodoče.«

Želi si uspeha na domači dirki

»Lepo bi bilo, če bi se povzpel na stopničke na državnem prvenstvu v kronometru ali na cestni dirki. Ob tem bomo v Murski Soboti gostili tudi državno prvenstvu v kriterijski dirki, skriti cilj so stopničke, saj mi trasa precej leži,« pravi o željah v nadaljevanju sezone.

Kot eno od dirk je izpostavil t. i. kriterij v Murski Soboti, ki so ga v središču prekmurske prestolnici prvič izpeljali že v lanskem letu. Letošnja krožna dirka v organizaciji Kolesarskega kluba Tropovci bo na soboških cestah potekala 4. junija.

V Murski Soboti znova pričakujejo članske kolesarje in mlade nadebudežneže iz vseh slovenskih klubov. Glede na število kolesarjev sta najmočnejša novomeška Adria Mobil in ljubljanski Pogi Team, ki imajo na domačih dirkah zaradi tega nekaj prednosti pred manjšimi klubi:

»Marsikdo si ne bi mislil, da je že pri nas toliko ekipnega dirkanja. Na dirkah so ekipe, ki so zelo številčne, v tem pogledu sta najbolj močna Adria Mobil in Pogi Team, ki se dirke udeležujeta s po 15 ali 20 kolesarji. 

Ko v skupini ostaneš z več kolesarji istega kluba, je precej težko. Nemogoče je pokriti vse skoke iz skupine, tudi pri sprinterskem vlaku se je potrebno dobro znajti, zagotovo pa je precej težje.

Dodatna motivacija je, ko veš, da si sam. Je pa tako, da se morajo tudi kolesarji, ki imajo pomoč klubskih kolegov, sami močno potruditi za rezultat. Nenazadnje moraš biti dovolj dober, da ti ekipa sploh začne pomagati.«

Po sledeh Simona Špilaka?

»Videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost, želim pa si, da bom na čim boljši poti. Upam, da postanem profesionalni kolesar, sanje so, da bi nekoč podpisal pogodbo z ekipo iz svetovne serije. 

Se pa zavedam, da je to še tako daleč, da o tem še ne razmišljam veliko, to so le želje in upam, da jih nekega dne uresničim. Če si iz pravega testa, ti lahko uspe, ne glede na to, od kod prihajaš. To je v preteklosti v našem klubu dokazal že Simon Špilak,« se je Bor Berlak za konec ozrl še v prihodnost.

Da je mladi Sobočan iz pravega testa, priznava tudi Slavko Vukan. Trener in predsednik Kolesarskega kluba Tropovci ne skriva ponosa, da je Bor po Žigi Horvatu in Luki Jablanovcu postal naslednji član tropovske sredine z nastopom v dresu z državnim grbom.

Lahko mladi Sobočana v prihodnosti ponovi dosežke Simona Špilaka? Bivši kolesar KK Tropovci je kot član Lampreja in Katuše trikrat nastopil na dirki po Franciji, ob zmagi v Romandiji pa je bil dvakrat najboljši na švicarski dirki.

Pred upom tropovskega kluba je svetla bodočnost, veseli pa, da Bor ni edini nadarjeni kolesar kluba.

Komentarji (2)

Surfeiter (ni preverjeno)

Če bi ti v oko padla Ana Klašnja, bi zdaj na eno oko bil slep in plesal balet ...

zlatolas (ni preverjeno)

še dobro, da mu nisi padel v oko ti...potem bi bil debil, ki tukaj piše neumnosti

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Starejše novice