Na poskus umora mariborske sodnice Daniele Ružič se je odzval tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Na napad in hude poškodbe sodnice z Okrožnega sodišča Maribor, do katerih je prišlo danes ponoči, se je odzval tudi Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, ki pravi, da bo še naprej nepopustljiv, da mesto znova postane mesto dobrih ljudi s kulturo nenasilja in strpnosti.

»Ostro obsojam najnizkotnejše dejanje - brutalen napad nad mariborsko sodnico. Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti. Sodnici stojimo ob strani in izražamo vso podporo.«

Na napad pa sta se odzvala tudi s skupno izjavo predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec, ki sta zapisala, da takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi.

»V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodišča v Mariboru. (...) Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica.«

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. Kot so zapisali, jih je »močno pretresla vest o brutalnem fizičnem napadu na našo kolegico sodnico Danielo Ružič, ki je v napadu utrpela hude poškodbe«. Ružičeva je okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča.

»Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati,« so opozorili v sporočilu za javnost.

Ružičeva sodila v odmevnih primerih

Ružičeva je sodila v odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012, piše STA.

Ta primer napada na sodnika ni edini ...

V preteklosti so bili sodniki že tarče napadov. 24. septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom.

Novembra 2009 pa je pred stanovanjsko hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od dveh sodničinih mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
"ukrainska" al… (nepreverjen)

Starejše novice