Slika je simbolična.
Občina želi ob Mariborskem otoku postaviti novo brv. V preteklih mesecih so izvedli natečaj, ki pa ni potekal po načrtih. Poleg tega, da ni prinesel zmagovalne rešitve, pa je bila zaradi domnevnih nepravilnosti zoper natečaj vložena tudi revizija.

Do Mariborskega otoka že vodi prenovljen most, a ima Mestna občina Maribor zraven sanacije 90 let starega mostu z Mariborskim otokom še druge velike načrte.

Tako je letošnjega marca razpisala javni natečaj za novo prehodno brv do otoka, ki bo povezala Mariborski otok z desnim nabrežjem Drave. Na občini so jo poimenovali kar Huzarska brv.

Mestna občina Maribor je namreč skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirsko zbornico Slovenije izvedla javni projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Mariborski otok, vendar natečaj ni šel točno po načrtih.

Natečaj je prinesel le tri rešitve, a nobene zmagovalne, zaradi sumov, da postopek ni tekel pravilno, pa je bila zoper natečaj vložena tudi revizija.

Nova brv za dostop občanom do brežin obeh bregov Drave

Ekipa župana Saše Arsenoviča si želi od Mariborskega otoka do meljskega jezu oblikovati enajst kilometrov dolg športno-rekreacijski obroč, natančneje od Malečniškega mostu na vzhodu do Mariborskega otoka na zahodu, s ciljem ustvariti tako imenovano Dravsko promenado na obeh bregovih reke Drave, ki bi ju povezovala tudi nova brv pri Mariborskem otoku.

»Ustvarjamo privlačen javni prostor vzdolž reke Drave, oživljamo prihodnji razvoj urbanih površin ob reki in prepoznavne kakovostne vedute na obeh bregovih. Namen ureditve nabrežij Drave s tem projektom omogoča vzpostavitve rekreacijskega obroča,« poudarja Saša Arsenovič.

Pri tem dodaja, da želijo z natečajem dobiti rešitev prečkanja reke Drave v območju rekobrana na Mariborskem otoku, ki bo zahodni del levega brega Dravske promenade in dostop na Mariborski otok, približal vsem občanom desnega brega Maribora.

Glede na podatke razpisne dokumentacije bi se 285 metrov dolga nova brv na desnem bregu začela pri Dravskih elektrarnah Maribor, na levem bregu pa na območju, ki se imenuje Huzarski skok.

Kaj predvidevata najbolje ocenjeni rešitvi?

Tako so marca objavili javni razpis za arhitekturno rešitev gradnje brvi na Mariborski otok, na katerega so prispele le tri natečajne rešitve.

Vendar nobene izmed teh niso razglasili za zmagovalno, tudi zaradi nedodelanosti izvedbe, zato sta dve natečajni rešitvi prejeli drugo nagrado in s tem 7200 evrov, tretjeuvrščena pa 4800 evrov nagrade.

Drugouvrščena naloga, ki so jo ustvarili Fernando Alonso Tuero, Sara Jesihar in Jaka Zevnik po mnenju ocenjevalne komisije »ponuja rešitev, ki z vidika pojavnosti v prostoru predstavlja najustreznejši odgovor med prispelimi elaborati, a je konstrukcija nedodelana in posledično poraja pomisleke o ustreznosti izvedbe«.

Enakoocenjeni elaborat, ki so ga ustvarili Viktor Markelj, Jernej Maher, Simon Sever, Peter Gabrijelič in Maša Čelebić pa po mnenju komisije predstavlja kvalitetno strokovno dodelan elaborat, ki hkrati »ponudi atraktivno obliko, ki pa ima, v naravnem in grajenem okolju, izrazito prevladujočo pojavnost«. 

Občina bo izvedla pogajanja z obema nagrajenima ekipama

Na Mestni občini Maribor so razložili, da so vse tri natečajne rešitve strokovno utemeljene, vendar bi bili bolj zadovoljni, če bi sodelovalo več avtorjev. Kot razlog za majhen odziv tako navajajo zahtevnost objekta glede na razpone premostitve.

Pri tem dodajajo, da ne vidijo nobene potrebe po iskanju drugih rešitev ali v ponovitvi samega natečaja.

»V skladu z zakonom o javnem naročanju, lahko Mestna občina Maribor vodi pogovore o morebitnem pripravljavcu projektne dokumentacije z obema drugo nagrajenima oziroma posledično, v kolikor so pogajanja neuspešna, tudi z ostalimi nagrajenimi avtorji, po vrstnem redu,« poudarjajo na mariborski občini.

Tako bo občina izvedla pogajanja z obema nagrajenima ekipama z namenom, da z eno podpiše pogodbo o projektiranju. Posledično zaradi pogajanj ni moč govoriti, kdaj bi sploh lahko prišlo do gradnje brvi. Sam projekt pa otežuje tudi zahtevek za revizijo.

Zoper razpis vložen zahtevek za revizijo

Na Mestni občini Maribor so potrdili, da je bil zoper projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Mariborski otok, vložen zahtevek za revizijo, in sicer s strani mariborskega podjetja Ponting.

Pri tem so na občini razložili, da glavni očitki revizijskega zahtevka predpostavljajo, da bi naj naročnik nepravilno, neutemeljeno in neupravičeno uvrstil enega izmed elaboratov med nagrajene.

Omenjeni elaborat naj ne bi vseboval bistvenih, s projektno nalogo zahtevanih sestavnih delov oziroma dokazov uporabnosti, prav tako bi naj posegal izven določenega območja in naj ne bi bil skladen z veljavnimi prostorskimi akti in kot zadnje naj ne bi bil tehnično uresničljiv, ker ne zadostuje pogojem mehanske odpornosti in stabilnosti.

Za konec so na občini še razložili, da je podjetje vložilo revizijo tudi na Državno revizijsko komisijo, kljub temu da je Mestna občina Maribor zahtevek zavrnila.

Komentarji (8)

44 (ni preverjeno)

zopet zakulisne igre, enkrat bo ze

SLO (ni preverjeno)

Ogromno brvi in ogromno kolesarskih cest? Tega še na Kitajskem nimajo, kjer pa je ogromno kolesarjev. Le kateri dilerji oskrbujejo določene osebke?!

baba od žipana (ni preverjeno)

lari fari
vse je že zmenjeno

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Lidija zelenica (ni preverjeno)

potem takem si ti baba od žipana
županćička

In reply to by baba od žipana (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...Josephine...

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Srec (ni preverjeno)

To je uničevanje gay plaže.

ovi (ni preverjeno)

...ti že veš...;-)...

In reply to by Srec (ni preverjeno)

Lentnar (ni preverjeno)

upam da bo gayska plaža ostala

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Starejše novice