Slika je simbolična.
Koliko bodo starši od septembra dalje odšteli za varstvo najmlajših?

Cene vrtcev se bodo po predlogu mestne uprave zvišale, če bo to v četrtek na svoji redni seji potrdil mariborski mestni svet.

Za starše, ki plačujejo najnižje zneske, to pomeni dobra dva evra več na mesec. 

»Plačila staršev ostajajo najnižja med primerljivimi občinami, tisti z najnižjimi dohodki so še vedno oproščeni plačila vrtcev,« je ob tem še poudarila Brigita Gajzer Pliberšek iz urada za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varnost in raziskovalno dejavnost.

Obeta se torej uskladitev cen z višino stroškov, ki so element cene programa vrtcev. V začetku leta se je namreč dvignila minimalna plača, zaradi lanskoletne inflacije pa bo od 1. junija dalje višja tudi plača javnih uslužbencev, je še pojasnila Pliberšek. 

Za programe prvega starostnega obdobja bo povišanje za 5,2 odstotka, za programe drugega starostnega obdobja pa za 5,8 odstotka. Ekonomska cena bo tako za najmlajše 707 evra, za ostale pa 532 evrov.  

Niža se tudi subvencija

Hkrati bodo postopoma znižali še občinsko subvencijo pri plačilu vrtca.

Spomnimo, lani maja so se cene programov mariborskih vrtcev povišale za 38 odstotkov. Mariborska občina je takrat, da je ublažila podražitev, povišala subvencije, ki jih sedaj znižuje. Prvo zniževanje subvencij in posledično povišano plačilo staršev bo s 1. septembra, drugo pa 1. januarja 2025.

Višina subvencije je odvisna od dohodkovnega razreda staršev in vrtčevskega programa, ki ga obiskuje otrok. Z novim vrtčevskim letom bo za najmlajše otroke in starše od 2. do 6. dohodkovnega razreda subvencija padla iz 38 na 33 odstotkov, od 7. do 9. dohodkovnega razreda pa iz 25 na 19 odstotkov. 

Kar pomeni med 3,53 in 32,67 evra mesečno več.

Po besedah župana Saše Arsenoviča bi ta denar, ki so ga namenjali subvenciji, sedaj preusmerili v nujna investicijska vlaganja v šole in vrtce.

Komentarji (1)

Dejstva (ni preverjeno)

Ukiniti subvencije! Naj si vsak sam financira svojega froca. Zakaj bi mogli to plačevati vsi davkoplačevalci.

Starejše novice