Slika je simbolična.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je obvestilo, da niso prejeli nobene ponudbe za izvedbo letalske obrambe pred točo.

V Sloveniji je nevarnost pojava neurij s točo velika. Neurja vsako leto najbolj prizadenejo kmetovalce, ki zaradi uničenih pridelkov navadno potrebujejo tudi pomoč države.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 9. marca 2023 objavilo javno naročilo ia Izvajanje aktivnosti potrebnih za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju Sevrovzhodne Slovenije v letu 2023 z letalsko obrambo pred točo, do roka pa niso prijeli nobene ponudbe.

Ministrstvo je v torek, 21. marca 2023 pozvalo občine za posredovanje pooblastil za ponovno izvedno skupnega javnega naročila, rok za oddajo pooblastil pa je do 30. marca 2023.

V Letalskem centru Maribor lani ustvarili izgubo

Iz portala javnih naročil je razvidno, da je država letos za omenjeno dejavnost v razpisu predvidela dobrih 280.000 evrov, kar je okoli 15.000 evrov več kot lani.

V Letalskem centru Maribor, kjer so zadnja leta opozarjali na to, da ministrstvo predolgo čaka s podpisom pogodbe, so bili letos nad hitro objavo razpisa presenečeni, je za STA povedal vodja letalske obrambe Darko Kralj. Ker nanj še niso bili pripravljeni, pa ponudbe niso oddali, saj ne bi bila popolna.

Ob tem je Kralj dodal, da nekoliko višja razpisana sredstva zagotovo ne bodo zadoščala za to, da bi lahko izpeljali poletno sezono, ko je nevarnost toče največja.

Že lani naj bi ustvarili izgubo, letos pa si tega ne morejo več privoščiti, je še pojasnil in spomnil na podražitve, od goriva in vzdrževanj do cen reagentov, za kar bi potrebovali vsaj še 70.000 evrov več od razpisanih sredstev.

Prijavili se bodo, če bo država sredstva zvišala vsaj za petino, je napovedal Kralj. Lani so obrambo pred točo začeli 15. junija, v treh mesecih pa opravili 24 poletov, s katerimi so ščitili območje Pomurja, Podravja ter občin Slovenske Konjice, Zreče in Podvelka.

Toča, ki je klestila lansko leto, je najbolj prizadela kmetovalce

Nevihte s točo se v Sloveniji pojavijo vsako leto večkrat. Toča navadno pusti škodo na pridelkih, pogosto pa močan veter škodo samo še poveča.

Lansko leto je v začetku meseca julija neurje v večjem delu države, tudi na severovzhodu pustilo veliko škodo. Že pred velikim julijskim neurjem pa je toča klestila v mesecu maju in juniju.

Najbolj je prizadela območja Pomurja, Bele krajine, Maribora, Dolenjske in Posavja, škodo pa so utrpeli trajni nasadi, vinska trta, žita, koruza, vrtnine, hmelj, travinja in oljne buče.

Poškodbe so bile zelo različne, gibale pa so se od 50 do 100 odstotkov, predvsem na koruzi in travinju.

Kmetovalci nezadovoljni z zavlačevanjem ministrstva, neurja so lahko hitro prisotna

Franc Küčan, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Küčan je v pogovoru za Sobotainfo izrazil nezadovoljstvo nad obrambo proti toči, opozoril je tudi, da je lansko leto prva toča klestila že meseca aprila.

»Že več časa, dve, tri leta opozarjamo, da ministrstvo žal zavlačuje. Velikokrat se o teh zadevah začnejo pogovarjati že na polovici neurne sezone. Lansko leto je bila prva toča že aprila, do takrat ministrstvo še ni dalo soglasja in odredbe, da bi vlada to sprejela.« je opozoril Küčan.

Küčan je dodal, da so kmetje v veliki negotovosti, saj se dostikrat zgodi, da toča klesti prehitro, kmetje pa si še ne uspejo urediti zavarovanja.

Neurja so lahko hitro prisotna: »Žal imamo v Sloveniji dosti različnih mnenj, ali je protitočna zaščita rentabilna ali ni, ali je kvalitetna ali ni, in ali je celo škodljiva. So plusi in minusi, vendar pa se temperature že višajo in neurja so lahko hitro prisotna.«

Starejše novice