Bralec Mariborinfo je kupil čokolado, a doma presenečen ugotovil, da je rok pretekel že pred meseci. Kako se je čokolada s pretečenim rokom znašla na policah slovenskega trgovca?

Bralec Mariborinfo je uredništvo opozoril, da je v Jagrovi poslovalnici v Melju kupil čokolado Dorina z okusom priljubljenih keksov Domaćica. 

Ko je prišel domov in čokolado odvil, je opazil, da je ta nekoliko bolj 'bleda', kot bi morala biti. Po pregledu embalaže je ugotovil, da je čokoladi že pred meseci potekel rok uporabe. 

Ker računa več ni imel, izdelka ni mogel vrniti, zato je čokolada romala v smeti.

Čokoladi rok uporabe potekel že septembra 

Ker bralec ni imel dokaza, da je čokolado res kupil v zadnjih dneh in ne pred meseci, ko rok še ni pretekel, smo se v uredništvu Mariborinfo odpravili v trgovino Jager v Melju in poiskali omenjeno čokolado. 

Našli smo jo na polici med ostalo ponudbo čokolade in sladkarij. Na etiketi pa zapisano: »Uporabno najmanj do 16. septembra 2021.« 

Kako je mogoče, da se je izdelek s pretečenim rokom uporabe znašel na trgovskih policah in kako skrbijo za pregled nad živili, smo povprašali trgovino Jager. 

V trgovini Jager se stranki opravičujejo

»V kolikor se je to zgodilo pri nas, obžalujemo nastalo in se stranki opravičujemo,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo iz trgovin Jager. 

»Načeloma do takšne situacije ne bi smelo priti. Imamo vzpostavljen sistem nadzora nad roki uporabe, posamezni prodajalci so zadolženi za posamezni oddelek, da spremljajo in skrbijo za izdelke. 

Je pa tudi dejstvo, da je v naši prodajalni v prodaji okoli 100.000 izdelkov, kar sicer ni opravičilo, da bi do česar takega prišlo in to toliko mesecev po preteku roka. Edino, kar je možno, bi bilo, da se je izdelek kje založil,« dodajajo.

Če bi si zaželeli omenjene čokolade, ni bojazni, da bi dobili čokolado s pretečenim rokom. V trgovini Jager so, kot pravijo, namreč takoj ukrepali. Pojasnjujejo, da so takoj po prejemu našega sporočila preverili stanje konkretnega izdelka, ter da je na policah izdelek z rokom uporabe 18. oktober 2022.

So izdelki s pretečenim rokom še lahko v trgovini? 

Od leta 2014 se lahko na trgovskih policah prodaja tudi hrana s pretečenim datumom minimalne trajnosti. Slovenija je takrat uvedla spremenjeno prakso označevanja živil.

Pravilnik dovoljuje, da je živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, lahko v prodaji ob upoštevanju določenih pogojev:

  • nameščeno mora biti na posebnih prodajnih policah,
  • pretečeni datum minimalne trajnosti mora biti jasno, vidno in nedvoumno označen.

Živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti so tako lahko na policah, a morajo biti jasno označene.

V opisanem primeru iz trgovine Jager temu ni bilo tako. Čokolada, ki ji je rok potekel pred več kot štirimi meseci, je bila na navadni polici med drugimi čokoladami. In to neoznačeno ter po običajni oziroma neznižani ceni.

Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranih živil ne omejuje, koliko časa so prehrambni izdelki s pretečenim datumom minimalne trajnosti še lahko v prodaji.

Kaj je datum minimalne trajnosti?

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami »uporabno najmanj do«. Gre za živila z dolgim rokom uporabe, ki so predpakirana in predelana. 

Prodajajo se na policah na sobni temperaturi (konzerve, različne moke, kaše, riž, suhe testenine, suho sadje, kompoti, brezalkoholne pijače in napitki, nekateri trdi in poltrdi siri, trajno mleko) ali v zamrzovalnikih (zamrznjeno sadje in zelenjava ter druga, globoko zamrznjena živila).

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami »porabiti do«. Tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabe.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hej ho (nepreverjen)

Greš v trgovino in reklamiraš, to je to, ne pa da iščeš pozornost za vsako figo. To se mi ne zdi primerno, zdaj bi lahko sel v Spar in zagotovo kaj našel s pretečenim datumom. Kjer je človeški faktor se zgodi problem..

Rival (nepreverjen)

Ta bralec je biser on kritizira trgovce v trgovini a je sam prav tako šlampast, da je kupil čokolado z pretečenim rokom.
Tudi on ni gledal roka trajanja. O jejej,...

rockandroll (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kako preprosto, če tebi nekdo proda okvarjen avto si si pač sam kriv ? Ne pa tisti ki je namenoma tebi prodal pokvarjen avto ? Kaj si ti zaposlen v Jagru ? Nismo mi v trgovini zato da preverjamo lopovščine trgovin, ampak smo tam da za svoj denar pričakujemo izdelke ki so užitni in brezhibni. Res pa je da bo treba malo inšpektorate znova aktivirati zakaj drugega še kot je korona. Pride Jager na vrsto , brez skrbi.

In reply to by Rival (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Mater kakšna tečnoba si ti. Kaj avto tudi samo plačaš pa greš domov? Osnova pri nakupu je, da pogledaš optične napake in na čokoladi je videti optična napaka - datum. Reklamiral bi na licu mesta oziroma pač ne kupiš in greš v drugo trgovino. Takšen kot si videti iz komentarjev ti jaz čokolade nebi menjal ker bi sumil, da si me ti hotel prevarat z čokolado od nekod.

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

rockandroll (nepreverjen)

Aha, ti si pa avtomehanik s skenerjem v glavi in pregledaš s pomočjo aplikacije v tvoji glavi ves avto ? AVto sem ti navedel kot primer, ljudje nismo dolžni s sabo voziti strokovnjake v trgovine, ali preverjati posamičen izdelek da bi se ognili goljufivim prodajalcem, razumeš ti to ? Prodajalec je DOLŽAN prodajati neoporečno blago in zanj tudi odgovarja, tudi kazensko. Najlažje je na potrošnika zvaliti krivdo ma ne reci . Tudi če ti frizerka od zadaj pomotoma odreže čop si si sam kriv, kaj pa ji nisi gledal pod prste, kaj ne ? Dajte puhoglavi zagovorniki lopovskih trgovcev ne smešite se .

In reply to by Rola (nepreverjen)

Tojfl (nepreverjen)

Kera tečnoba.

rockandroll (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sramota, Jagru ni sposoben nihče stopiti na prste. Predlani so celo Biftek hladnokrvno prodajali 1 dan po roku, da ne omenjam tehničnih stvari, živi odpad, prav kupiujejo blago z napako in potem ti po 45 - tih dneh vrnejo izdelek nedotaknjen, torej nepopravljen nazaj . Da ne omenjam nasploh živiolskih izdelkov v akciji, vedno preverite ker so pred rokom . Na policah zložene pri akcijskih cena reči ki so dražje a z embalažo zelo podobne, iste znamke . Sistem s točkami jim zataji vsak teden in jih ne mopreš koristiti za izdelek ki je v akcijski ceni ogojen s točkami . Ni da ni, kriminal.

Rola (nepreverjen)

Očitno te jager žuli a še zmeraj hodiš tja. Zanimivo.

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

rockandroll (nepreverjen)

Po kruh in to je to..za minuse deliti si tudi plačan od Jagra ali to delaš prostovoljno ?

In reply to by Rola (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj vi zgoraj komentatorji, ki delite Jageru pluse ste kreteni, ali ste v sorodu z nateguni?
Kaj ste kreteni slišali za črtne kode? Za prevzem blaga, zlaganje na police in odpoklic blaga zaradi preteka roka? Ste slišali, kreteni, ali niste? Niste!, saj če bi, bi vedeli, da izgovori Zagorcev iz Jagera NE pijejo vode! Kreteni!

Jakove (nepreverjen)

ZAČEPI SERONJA.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

rockandroll (nepreverjen)

Očitno so ti komentatorji Jagrovi uslužbenci ki pač rešujejo svoje posrane riti .

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Tudi v Mercatoru so decembra prodajali čokolado, ki ji je potekel rok trajanja.

Jakove (nepreverjen)

MA NEMOJ.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Nič, ma nemoj! Hipermarket Tabor je decembra prodajal čokolado Jimmy fantastic, ki ji je potekel rok trajanja. Če si kupil to čokolado si dobil dodatni paket hišice za Praznično vasico. Tako, da ne pišem nekaj na pamet. Na polici je bila čokolada z različnimi roki trajanja.

In reply to by Jakove (nepreverjen)

Katjusha (nepreverjen)

Ne morem si kaj, d tea gopoda ne vprašem: pa kaj gledaš v trgovini? po prodajalkah, ali to kaj kupuješeš? očtno tisto prvo!
Potem pa svojo zmoto, in nedoslednost daješ na veliki zvon. Pa veš kolliko časa je bila čokolada v skladišču preden so ji natipkali rok trajanja? neveš!

Sale (nepreverjen)

Če bi bilo več delavcev do tega nebi prišlo pa še 6 ih je zbog korone v karanteni,a za tega bralca se vidi da je pokvarjen kaj bi jas lahko povedo za Leclerc vse torte so bile z istečenim rokom najmanj 15dni in kaj je trgovka naredila odnesla odzadaj v skladišče prepakirala in mi jo vrnila nazaj z novim rokom daj malo to komentirajta od čokolade ti nebo nič za razliko od torte butl.

rockandroll (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čokolada ima pretečen rok trajanja JUNIJA, halo ti pa o tem da jih je 6 v karanteni kaj se zajebavaš, si neumen ali pijan ? Torej že 8 mesecev traja karantena za jagrove uslužbence ? Tudi glede uporabe mask bi se dalo debatirati glede uslužbencev v Jagru o ja . Jebote, pred Božičem naročate Milke z Rusije ki imajo rok veljavnosti še 1 mesec, biftek hladnokrvno prodajate 1 dan po roku ! Kaj ste zabiti ali zabiti pa arogantni ? Kosilnico kupiš pa ne deluje niti 30 sekund, jo daš na popravilo pa dobiš isto nazaj zadnji dan preden bi ti morali dati novo . Rezalnik salam ima kabel na pročelju in ne na zadnji strani kot ga imajo vsi normalni. Ob nakupu nad xy € ti pripada..bla bla..nič na koncu ker nimajo tega na zalogi...pridešs kuponom da bi vzel ob nakupu dveh šamponov gratis sušilec za lase, pa se ti prodajalka smeji češ kdo ti še danes kaj da zastonj ? Kaj butnjena si če držim v rokah vaš kupon . Pokličeš pa vprašaš za prane plošče če jih imajo na zalohi, ja ima imamo..se človek pripelje in ti na blagjni pove da imajo na zalogi - 200 komadov..bedaka se delate z ljudi. Na policah načrtno zloženi napačni izdelki, dražji seveda..pri nakupu 2 coca col dobiš zraven kozarec, če opozoriš na to prodajalko te grdo gleda. O moj Bog, Jager slabša različica slabega Mercatorja .

In reply to by Sale (nepreverjen)

Augsburg (nepreverjen)

Izdelki, kot je npr. čokolada, imajo toliko sladkorja, da je enako, kot bi imel 50 konservansov noter, ker je sladkor naravni konservans. Čokolada je verjetno užitna še 5 let po pretečenem roku. Ampak to ni pomembno, pomembno je, da spet nekdo išče pozornost ... ker je pretekel rok nekemu izdelku. Če bi šlo za meso ali nekaj, kar lahko resno škoduje zdravju, ne bi rekel ... To je pa čisto odveč.

rockandroll (nepreverjen)

A tako preprosto je to , Jagrova logika, čokolada je užitna še 5 let po preteku roka, bo treba na to opozoriti živilsko prehrambeno industrijo, da ni nič nenavadnega če 5 let po roku prodajaš prehrambene izdelke..me zanima če bi ti jedel čokolado 6 mesecev po roku ?

In reply to by Augsburg (nepreverjen)

Samo povem... (nepreverjen)

Takim bi bilo treba blokirat internet!!!in kaj ste zdaj s tem dosegli??bi vas rada vidla,kak bi vi gledali roke uporabnosti,ko bi v taki veliki trgovini delali na smeno 5 zaposlenih.Me prav zanima,če bi imeli čas za to,medtem ko bi vsake pol minute bili poklicani na blagajno,ko bi vas stranke prosle za pomoč,ko bi mogli it nafilat zelenjavo,ko bi mogli pomagat v delikatesi...Zato pa je na svetu tolko hudobije!!!!

rockandroll (nepreverjen)

A zdaj je še samo 5 zaposlenih...hehe..hudobija si ti ki si zatiskaš oči in žališ poštenega kupca s tem ko podpiraš skorumpirane trgovce . Čisto dovolj je delavcev v Jagru da v 4 - ih mesecih opazijo d aprodajajo izdelke s pretečenim rokom, ampak naivna ljuba duša naj ti zaupam mahno skrivnost...te pokvarjene izdelke prodajajo zavedno ;) . Hepani . Samo jim nosite tja denar, take rabijo .

In reply to by Samo povem... (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Eh... ubožček. Kaj bomo zbirali zanj? Čokolada 5 na 1919?

rockandroll (nepreverjen)

Mogoče bi pa zbirali za Jager, ki more služiti na račun izdelkov s pretečenim rokom ? Daj klošarjem 5 € 1919

In reply to by Neko (nepreverjen)

Kuratori (nepreverjen)

Tudi sam podobno izkušnjo doživel v dotični trgovini JAGER vendar v drugem kraju in ne samo enkrat večkrat! Rok uporabe ni bil pretecen 1dan ali več govorimo o robi ki ji je rok potekel pred 3-6meseci! In mislim da to v trgovini jager delajo namerno! Vsak dan lahko najdeš pri njih artikel ki je pretečen rok 3+mesece… pred časom sem tako videl na polici z pijačami pinačo NESTEA katerega že 2leti ni v prodaji !!!!

rockandroll (nepreverjen)

Točno tako, enaka moja izkušnja in izkušnja znancev . Absolutno počnejo to namenoma, nekje kupijo izdelke pred rokom po zastonjski ceni, potem dokler pridejo izdelki na police že preteče rok. Če so dve leti nazaj prodajali Milko tik pred rokom na embalaži katere ji bilo vse zapisano s cirilico ! ? Da ne omenjam tehničnih izdelkov z napakami, tudi ti niso po slučaju v ponudbi .

In reply to by Kuratori (nepreverjen)

Ritmični gimnastik (nepreverjen)

Ni računa ni dokaza, nek te Dobrivoje uhvati.

Adolph (nepreverjen)

Pri nakupu pazi na datum zastarelosti predmeta,Kosobrin . . . . . .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice