Slika je simbolična.
Na Mali tržnici na Dominkuševi ulici v Mariboru danes poteka sejem s ponudbo hrane, izdelkov in storitev po načelih 'kupujem odgovorno'. Vsak torek sicer tam poteka prva 'zero waste' tržnica v Sloveniji.

Pred tremi leti je na mali tržnici na Dominkuševi ulici zaživela prva 'zero waste' trgovina v Mariboru. Zelena japka je trgovina, kjer ne boste našli nobene plastične embalaže. V treh letih je »s svojim načinom prodaje okolje razbremenila 30.000 litrov čistil in 40.000 različne PVC embalaže za enkratno uporabo«, izpostavljajo. 

Ob tretji obletnici trgovine so šli korak dlje in se odločili za povezovanje s pridelovalcih lokalnih izdelkov in hrane. Na Mali tržnici sta tako zaživela prva tržnica v Sloveniji brez plastične embalaže in sejem 'Kupujem odgovorno'. 

»Verjamemo, da lahko svoj dober vpliv še povečamo s povezovanjem in sodelovanjem. Zato smo se odločili za organizacijo tržnice in sejma trajnostnih izdelkov in storitev na Mali tržnici v Mariboru, Dominkuševa 5, tam, kjer je naša trgovina brez plastične embalaže Zelena japka,« so zapisali. 

Vsak torek tržnica, kjer ni plastične embalaže 

V trgovinah je ogromno izdelkov, ki so pakirani v embalaži, ki jo uporabniki ponavadi zavržejo po prvi uporabi, včasih že po parih minutah. S tem ustvarimo ogromno nepotrebnih odpadkov.

Na Mali tržnici je zato vsak torek od 17. maja naprej prva 'zero waste' tržnica v Sloveniji. V popoldanskem času, od 15.00 do 18.00, so na voljo predvsem sveža zelenjava in sadje, lokalne naravne pridelave in predelave. 

Tržnici se je pridružil sejem 'kupujem odgovorno'

Na Mali tržnici na Dominkuševi ulici se je danes ob 12. uri začel sejem brez plastične embalaže, ki ponuja lokalno hrano in izdelke. 

Sejem ponuja zdravo lokalno hrano ter izdelke in storitve po načelih 'kupujem odgovorno'. 

Sejem bo potekal do 18.00. Če ga boste zamudili, se bo ponudila še ena možnost. Sejem 'kupujem odgovorno' bo namreč potekal še 21. junija, prav tako od 12.00 do 18.00. 

Sejem in tržnica po načelih 'kupujem odgovorno' – Kaj to pomeni? 

Izdelki morajo biti naravni, brez plastične embalaže za enkratno uporabo, brez palmovega olja, brez testiranja na živalih in drugega izkoriščanja narave, ljudi in živali, iz pravične trgovine, upoštevana mora biti etična vrednostna veriga od proizvodnje do prodaje. 

Ker na sejmu in tržnici ne bo odpadkov in plastične embalaže, organizatorji vabijo kupce, da prinesejo svoje vrečke, embalažo in torbe za večkratno uporabo. Tudi na tržnici so na razpolago stekleni kozarci s pokrovi in papirnate vreče.

Ob tem kupce vabijo, da na tržnico pridejo z javnim prevozom, kolesom, peš, se jih pelje več v avtomobilu in tako dodatno prispevajo k razbremenitvi onesnaževanja okolja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice