Slika je simbolična.
Študentske organizacije in študentski klubi s sloganom »Častim ½ litra!« pozivajo vse študente, naj se v čim večjem številu odločijo za darovanje tekočine, ki rešuje življenja.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru pod okriljem Študentske organizacije Slovenije skupaj s Študentsko organizacijo Univerze v LjubljaniŠtudentsko organizacijo Univerze na Primorskem in lokalnimi študentskimi klubi poziva študente k darovanju krvi. 

V Mariboru krvodajalska akcija ponovno razdeljena na dva dneva

Avguštin Erdelji, vodja študentske krvodajalske akcije, je pred pričetkom dogodka dejal:

»Mariborski študentje so v več kot dvajsetih letih krvodajalskih akcij postali vzor številnim mladim po vsej Sloveniji; verjamemo, da se bodo tokratne akcije ponovno udeležili v velikem številu. Z zadnjo jesensko akcijo smo dosegli, da so še študentje odzvali v večjem številu; verjamemo, da se bomo tokrat približali številu krvodajalcev, ki smo mu bili priča pred epidemijo koronavirusa.«

Termina študentske krvodajalske akcije v Mariboru:

  • v ponedeljek, 3. aprila 2023, med 9.00 in 14.00 (v prostorih Študentskega kulturno-prireditvenega centra Štuk na Gosposvetski ulici),
  • v torek, 4. aprila 2023, med 7.30 in 17.00 (na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor).

Prihod je potrebno potrditi

Študentje in vsi, ki bi kri darovali v omenjenih terminih, naj svoj prihod in uro potrdijo na telefonskih številkah Centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor: 041 320 796 ali 02 321 22 71. Pokličete lahko vsak delovni dan od 7.00 do 15.00.

Erika Kavaš, vodja procesa zbiranja krvi v Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ob krvodajalski akciji dodaja: 

»V naši državi je naša vizija ohranitev prostovoljnega, neplačanega in anonimnega krvodajalstva ter zagotavljanje samozadostnosti s pripravki s krvjo in zdravili iz krvi. Za doseganje ciljev moramo izvajati dobro državljansko vzgojo glede pridobivanja novih krvodajalcev.

V Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor danes optimalno sodelujemo z mladimi v sodelovanju z Območnimi združenji Rdečega križa, da bomo lahko krvodajalstvo z vsemi vrednotami ohranili tudi v prihodnosti.« 

Možen vpis za darovanje kostnega mozga in organov

Tudi letos bo v sodelovanju z Društvom študentov medicine Maribor možen vpis za darovanje kostnega mozga, v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije pa bodo na voljo pristopne izjave za darovanje organov in tkiv po smrti.

Vsi, ki bodo sodelovali v študentski krvodajalski akciji, bodo prejeli tudi simbolično darilce, ki ga zagotovi Študentska organizacija Univerze v Mariboru, kot se za krvodajalske akcije spodobi, pa bo poskrbljeno tudi za primerno okrepčilo.

Že več kot dve desetletji študentskih krvodajalskih akcij

Študentska organizacija Univerze v Mariboru krvodajalske akcije organizira že več kot 20 let, v zadnjem obdobju pa tradicionalno potekajo v spomladanskem in jesenskem terminu. Kasneje so se mariborskim študentom pri plemenitem dejanju pridružila še ostala univerzitetna središča in tako je nastala vseslovenska študentska krvodajalska akcija pod geslom »Častim pol litra«.

V Mariboru akcijo v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor organizira Študentska organizacije Univerze v Mariboru.

Starejše novice