Referendum o gradnji stolpa Kristal bo, saj je bilo zbranih več kot dovolj podpisov, pravi predstavnica pobudnikov. Zaradi ukrepov pa ne vedo, kdaj se bo lahko glasovalo o gradnji ali kdaj bo sploh seja občinskega sveta.

Za referendum o odločanju gradnje stolpa Kristal je bilo potrebnih petsto podpisov. Trenutno je zbranih približno 530 podpisov, čakajo pa še elektronske podpise, ki jih smejo zbirati še danes do konca dneva.

V ponedeljek bodo zbrane podpise oddali na občinsko vložišče, čemur pa sledi obravnava zadeve s strani občinskega sveta občine Rogaška Slatina. 

Na naslednji seji mora občinski svet določiti datum referenduma, a kdaj se bo to zgodilo je zaradi epidemije koronavirusa in trenutnih razmer pod vprašajem. 

»Trenutno sta tako referendum kot seja občinskega sveta pod vprašajem, glede na ukrepe se seja najbrž ne bo mogla zgoditi konec oktobra, kot je bilo predvidevano,« je povedala pobudnica zbiranja podpisov Eva Žgajner

Razlogov za nasprotovanje gradnji stolpa Kristal je po besedah predstavnice pobudnikov referenduma več:

  • ne bo realizirana celovita ureditev območja, 
  • ni bilo prilog, ki so bile v odloku navedene,
  • ni bil predstavljen elaborat ekonomike oziroma stroškovnik izgradnje infrastrukture,
  • ni izdelan elaborat uspešnosti poslovanja stolpa,
  • občina Rogaška Slatina še ni sprejela urbanističnega načrta,
  • pokvarjen pogled na vedute,
  • bližina zavarovanih gozdov in kulturnih spomenikov,
  • postavitev stolpa v nasprotju s sprejetima strategijama razvoja turizma v Sloveniji in Rogaški Slatini, 
  • investicija nepotrebna in ima več alternativ.

Podpisnike peticije motijo tudi domnevne postopkovne nejasnosti, seganje stolpa čez hribe, ki obdajajo to zdraviliško mesto, in arhitekturni razpis, na katerega se je prijavila le ena rešitev. 

Če bo stolp realiziran, bo to najvišja stavba v Sloveniji, visoka kar 106 metrov. Na vrhu stolpa bi bilo dvonadstropno razgledišče s kavarno in teraso na prostem. Razgledišče bi bilo v celoti zastekljeno in bi spominjalo na kristalno skulpturo. Navezava na to nikakor ni naključje, saj so tudi ime stolpa Kristal izbrali zaradi dolge tradicije obdelovanja stekla in kristala.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice