Slika je simbolična.
Ministrstvo za solidarno prihodnost se je odzvalo na novinarsko poročanje o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in nasilju nad oskrbovanci v Domu Danice Vogrinec Maribor.

Javnost je danes pretresla objava v reviji Jana z naslovom: Kaj se dogaja v Domu Danice Vogrinec? Lahko noč, človečnost. Pretresljiva pričevanja o zastraševanju in nasilju nad starostniki.

V članku navajajo, da v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, enem izmed največjih domov za starostnike v Sloveniji, zaposleni izražajo globoko zaskrbljenost in nezadovoljstvo glede delovnih razmer in ravnanja z oskrbovanci

Smrt stanovalke, ki ni bila ustrezno zaščitena?

Kot navajajo v članku, skupina zaposlenih opozarja na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje s strani vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi.

Kljub številnim pritožbam in anonimnim pismom, poslanim na različne institucije, vključno z ministrstvom, se razmere ne izboljšujejo, so zapisali.

Zaposleni so zaskrbljeni, da bo moralo nekaj res hudega zgoditi, preden se bo kaj spremenilo. V domu je že prišlo do tragičnih dogodkov, vključno z domnevno smrtjo stanovalke, ki ni bila ustrezno zaščitena, so navedli.

Zaposleni so nezadovoljni tudi z neenakomerno porazdelitvijo sredstev. Medtem ko so v drugih domovih zaposleni prejeli dodatke za delo med pandemijo covid-19, naj bi zaposleni v tem domu čakali eno leto na dodatke.

Vodstvo naj bi zaposlenim povedalo, da dodatkov ne morejo izplačati, ker ministrstvo ne zagotavlja sredstev, medtem ko naj bi direktor prejel dodatek za uspešno delo. Poleg tega zaposleni opozarjajo na domnevno pomanjkanje osnovnih pripomočkov, kot so servirne mizice in pladnji, kar otežuje njihovo delo.

Skupina zaposlenih o številnih domnevnih nepravilnostih v oskrbi stanovalcev

Zaposleni v članku, objavljenem v Jani, omenjajo še, da naj bi stanovalci plačevali za storitve, ki naj jih potem sploh ne bi izvajali. Kot primer so navedli, da stanovalci plačujejo za balkon, ki naj ga ne bi mogli uporabljati, ker naj bi postelje bile preširoke. Nekateri stanovalci naj ne bi bili na zraku več kot tri leta.

Zaposleni so tudi zaskrbljeni zaradi domnevno neustrezne oskrbe stanovalcev, ki naj bi bili zaradi pomanjkanja osebja v plenicah tudi po 14 ali 15 ur, kar lahko vodi do zdravstvenih težav. 

Za odziv in dodatne informacije smo se že obrnili na Dom Danice Vogrinec Maribor.

Ministrstvo: »Ničelna toleranca do nasilja v ustanovah in zunaj njih«

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so danes dejali, da so seznanjeni z novinarskim prispevkom o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in o nasilju nad oskrbovanci v Domu Danice Vogrinec na podlagi raziskovanja in anonimne prijave.

Minister Simon Maljevac ob tem vnovič poudarja: »Ministrstvo za solidarno prihodnost zavzema stališče ničelne tolerance do nasilja v ustanovah in zunaj njih, zato smo v skladu z našimi pristojnostmi ob seznanitvi s problematiko nemudoma ukrepali.«

Solidarnostno ministrstvo, pristojno za opravljanje nalog na področju institucionalnega varstva, je takoj pozvalo Dom Danice Vogrinec, da se opredeli do zadeve in ugotovitev novinarskega zapisa.

K pojasnilu in opredelitvi je ministrstvo pozvalo tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje. 

»Obsodba nasilja pripomore k zmanjševanju nasilja, prikaz nasilja spodbudi k novim nasilnim dejanjem,« so na ministrstvu še pozvali uporabnike družbenih omrežij, medije in drugo javnost.

Komentarji (9)

AnGus (ni preverjeno)

Simon Maljevac - kako lizati ritko! To je njegov domet!

kakte (ni preverjeno)

AnGNUS si mu fauš ?

In reply to by AnGus (ni preverjeno)

Kurbinsin (ni preverjeno)

To so vasi permisivno vzgojeni soncki

Golobizem (ni preverjeno)

Kar ste izvolili to imate..že/še plešete?

pohorskisvizec

Za ministra se ve kaj je.On bo delil nasvete.

Proti Rusom (ni preverjeno)

Zurnal24/avto/slovenija-ocitno-nima-izbire-taksne-tablice-bo-preganjala-ruse

ovi (ni preverjeno)

Pa kaj se jaz jebem z vami sirotinja
Jaz imam previsoke šole da bi se jebal z vami
majmunceki

Leka (ni preverjeno)

To so zgodbe izza debelih zidov DUM . Moja sorodnica je to izkusila leta 2009 vendar ni upala povedati . V očeh sem ji videl strah . Morali bi namestiti kamere .

Kosmata muca b… (ni preverjeno)

V teh domovih ne bi bil rad ko sem pred rušo.

Starejše novice