Družina s petimi otroki je v pičlih desetih minutah ostala brez glavnega vira prihodkov. Požar je pogoltnil hlev, devet glav govedi in dva traktorja. Kako jim pomagati?

Nesrečna družina s petimi otroki iz Korpul v občini Šmarje pri Jelšah, ki so ji ognjeni zublji pogoltnili hlev, devet glav govedi in dva traktorja, je ostala brez edinega vira prihodka. Tudi teden dni po požaru še vedno čistijo pogorišče. Marjan Škorjak ob pogledu na pogorišče težko zadržuje solze.

»Vem, koliko let sem se trudil, da sem to postavil in zdaj mi je vse to naenkrat vzel požar. Ne morem si predstavljati, da bi lahko to še enkrat obnovil,« s cmokom v grlu pripoveduje Marjan Škorjak.

Del živine na pašnikih, del v pogorelih hlevih

Požar je izbruhnil na podstrešju gospodarskega poslopja, kjer so bile shranjene bale sena. Tujo krivdo za nastanek požara so izključili, družina s petimi otroki, najmlajši je star šele 10 mesecev, pa je tako v hipu ostala brez glavnega vira prihodka. V požaru je ob živini in traktorjih v celoti zgorelo ostrešje objekta in shranjena krma v njem. Materialno škodo so policisti ocenili na več kot 100.000 evrov.

Kljub pravi tragediji za sedemčlansko družino ne lastnik kmetije obupuje in skupaj s partnerko dela naprej. Prav delo ga ob vseh skrbeh zamoti. Del živine je še vedno na pašnikih, del so jih začasno namestili v pogorelih hlevih.

Pomagajo sosedje, odprt tudi posebni račun

Pri sanaciji pogorišča jim pomagajo sosedje, a pot je dolga. Ker bo mladi družini brez pomoči le težko uspelo, je Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah odprlo račun za zbiranje pomoči.

»Ljudje so lahko mirni, saj vsak cen, ki je nakazan, gre v roke družini,« poudarja Milka Dobravc iz Rdečega križa, kjer stroškov računa in zbiranja sredstev ne obračunavajo.

Težav z dohodnino ne bo

Številni dobri ljudje denar darujejo tudi neposredno na račun družine. Na tamkajšnjem centru za socialno delo dodajajo, da tudi ta pot ni napačna.

»Tudi taka pomoč ne bo vplivala na finančno stanje družine oziroma na plačilo dohodnine. Gre za nakazila v primeru višje sile, požara, poplave in ti nameni nimajo vpliva pri novi vlogi za otroške dodatke oziroma za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev,« bojazni nekaterih pomirja pomočnica v. d. direktorja Centra za socialno delo Celje, enote Šmarje pri Jelšah Lidija Herman.

Težave ne bi smelo biti niti pri doplačilu dohodnine. Darila, ki ga fizična oseba prejme od fizične osebe, se ne štejejo za dohodek prejemnika, pojasnjuje FURS. Družina se za pomoč dobrih ljudi že zdaj zahvaljuje.

»Rada bi se zahvalila vsem, ki so pomagali oziroma še bodo pomagali. Tudi sosedom, gasilcem, vsem, ki so takoj priskočili na pomoč. Tako da res iz srca vsem hvala,« se zahvaljuje Biserka Vipotnik

Za obnovo poslopja, ki meri kar 700 kvadratnih metrov in je bilo na srečo zavarovano, so stroški visoki. Za vsak evro pomoči bodo hvaležni. 

Zbirni podatki za nakazilo denarne pomoči družini Škorjak:

TRR DRUŽINE: SI56 1967 0501 0897 452

ali

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Šmarje pri Jelšah

Celjska cesta 6,  3240 Šmarje pri Jelšah

TRR: SI56 6100 0001 6073 732

Sklic: SI00 22072019

BIC banke: HDELSI22

Koda namena: CHAR s pripisom »POŽAR ŠKORJAK«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice