Neurje s točo je včeraj povzročilo veliko škodo na območju Maribora. Na terenu je bilo okoli 150 gasilcev, ki so pomagali občanom, ob tem pa se že pripravljajo na nove vremenske težave. Posledice si je na terenu ogledal tudi župan Saša Arsenovič.

Neurje z vetrom in točo, ki je včeraj popoldne zajelo del Mestne občine Maribor, je povzročilo precej škode. V regijskem centru za obveščanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so v času neurja na območju Mestne občine Maribor zabeležili kar 83 dogodkov.

V večini primerov je šlo za primere, ko je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih in drugih objektov. Posledično je okoli 150 gasilcev opravljalo črpanja vode iz poplavljenih objektov, trgovin, industrijskih objektov, večjih stanovanjskih objektov in šol. 

Prav tako so odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč pri pokrivanju odkritih streh, reševali poplavljena vozila in reševali osebo, ki jo je ogrožala hitro narasla voda iz potoka. Sprožilo se je tudi 11 zemeljskih plazov, od tega jih pet ogroža objekte in eden cesto. 

Razmere na terenu in posledice neurja so si danes ogledali župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič in Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor.

Velika škoda na objektih in lokalnih cestah

Med najbolj prizadetimi območji je Bresterniška graba, kjer je uničenih več cest, in krajevna skupnost Kamnica, ki so jo danes obiskali Saša Arsenovič, Aleš Ciringer in Samo Robič.

»Vreme je območju naše občine zadnjih 14 dni precej nenaklonjeno. Imamo veliko težav in intervencij, predvsem zaradi plazov. Včerajšnji dan pa je postregel predvsem z zamašenimi prepusti in večjo količino vode, ki je znova povzročala plazove,« je danes razložil poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič.

Pri tem dodaja, da je prišlo do velike škode predvsem na stanovanjskih objektih in lokalnih cestah.

»Tudi danes se še veliko stvari sanira, ureja, zato, da bomo omogočili prevozne dostope do objektov. Morda je še kakšna stavba v tem trenutku nedostopna čisto do dvorišča, vendar verjamem, da nam bo to v naslednjih urah uspelo,« pravi Robič in upa, da v prihodnjih urah ne bo prišlo do večjega sprožanja plazov.

Vseh posledic gasilcem še niso uspelo odpraviti in sanirati, pri čemer pa mariborski gasilci, predvsem zaradi napovedanega slabega vremena, tudi danes pričakujejo več klicev na pomoč.

»Ni se časa noben dan veseliti«

Ob obisku krajevne skupnosti Kamnica pa je mariborski župan Saša Arsenovič povedal, da nam je narava prejšnje leto postregla s sušo, letos pa s preveč vode.

»Ni se časa noben dan veseliti skupnim uspehom, vedno pride nekaj novega,« je poudaril Arsenovič in dodal, da se soočamo s posledicami podnebnih sprememb, na katere se bomo morali začeti odzivati.

Pri tem pa sta s podžupanom Samom Petrom Medvedom pozvala k boljšemu vzdrževanju vodotokov, ki so v upravljanju Direkcije Republike Slovenije za vode in k povečanju državnih sredstev za ta namen.

Kakšen pa je načrt sanacije? Civilna zaščita je na terenu že opravila primarne ukrepe, posledice si je ogledalo pristojno ministrstvo, sedaj pa bo občina pripravila poročilo preliminarnih strokovnih podatkov ter idejnih zasnov sanacije, nato pa bo do določene kvote strošek sanacije krila Mestna občina Maribor, ki pa je že ta znesek zapolnila, zato bo na pomoč priskočila država.

»Ta sanacija ne bo potekala iz danes na jutri kot kratkotrajni ukrepi civilne zaščite,« pa je ob obisku Kamnice povedal podžupan Samo Peter Medved.

Komentarji (1)

Financiranje o… (ni preverjeno)

Financiranje od MAIE UUS
PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO
V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na MAIE UUS in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom 30.000 €.
Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.
Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard.
Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite nanj in ne boste razočarani.
POGOJI: Morate biti 100% Slovenci.
E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Starejše novice