Slika je simbolična.
Ni skrivnost, da so zdravniki med najbolj plačanimi delavci v javnem sektorju. Eden od razlogov za njihove visoke plače je tudi popoldansko delo pri zasebnikih. Preverili smo, koliko delavcev v UKC Maribor ima izdano soglasje za takšno delo.

Slovenski zdravstveni sistem se sooča s številnimi izzivi, med katerimi je ena ključnih težav pomanjkanje zdravnikov in dolge čakalne vrste. V zadnjih letih smo priča razvoju prakse, ki si prizadeva rešiti te probleme - popoldansko delo zdravnikov. Vendar se ob tem pristopu dela poraja več vprašanj kot odgovorov. 

Ali popoldansko delo podaljšuje ali krajša čakalne vrste? Ali takšno delo privatizira javni zdravstveni sistem? Je popoldansko delo pri zasebnikih le praksa za hiter zaslužek?

Že hiter pregled največjih zaslužkarjev v javnem sektorju kaže na to, da bi lahko za popoldansko delo zdravnikov krivili prav velik zaslužek. Tako zadnjo dostopno lestvico najvišjih plač v javnem sektorju sestavljajo predvsem zaposleni v zdravstvu.

Vseh 50 prejemnikov najvišjih plač je prejelo zneske nad 10.500 evrov, eden najvišjih zneskov pa je bil izplačan višjemu zdravniku specialistu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je februarja prejel izplačilo v višini 13.648 evrov in zdravniku specialistu ljubljanskega kliničnega centra, ki je februarja prejel izplačilo visoko 12.999 evrov.

Največje slovenske bolnišnice smo zaprosili za podatke, koliko zaposlenih zdravnikov v njihovi ustanovi ima soglasje za opravljanje zdravstvenih storitev izven bolnišnice, torej še v drugih javnih zavodih, pri koncesionarjih ali zasebnikih. 

Katere so torej prednosti in slabosti?

Ena od glavnih prednosti popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih je večja razpoložljivost zdravstvene oskrbe izven rednih delovnih ur. Pacienti imajo tako možnost obiska zdravnika tudi po koncu delovnega dne, kar izboljšuje dostopnost do zdravstvene oskrbe in zmanjšuje čakalne vrste.

Poleg tega popoldansko delo zdravnikov pri zasebnikih prinaša tudi večjo izbiro in raznolikost storitev v zdravstvenem sistemu. Zasebni zdravniki pogosto ponujajo specializirane storitve ali se osredotočajo na določena področja medicine, kar omogoča pacientom bolj ciljno usmerjeno in personalizirano zdravstveno oskrbo. 

Kljub nekaterim prednostim pa je treba upoštevati tudi slabosti, ki jih takšna praksa prinaša. Ena od ključnih slabosti je finančna dostopnost do zdravstvene oskrbe. Popoldansko delo pri zasebnikih pogosto pomeni, da so storitve plačljive in da pacienti prevzemajo višje stroške zdravstvene oskrbe

To lahko omejuje dostop do zdravstvenih storitev za tiste z nižjimi dohodki ali brez ustreznega zdravstvenega zavarovanja, kar lahko posledično povečuje neenakosti v zdravstvenem sistemu.

Nekateri pa so prav tako nasprotno prepričani in menijo, da je popoldansko delo vzrok za čakalne vrste, ker da zdravniki zato manj delajo v svoji primarni ustanovi. 

V UKC Maribor ima 90 zdravnikov izdanih skoraj 300 soglasij

Zdravniki, ki so zaposleni za nedoločen čas, imajo možnost opravljati svoje delo ne samo v ustanovah, kjer so redno zaposleni, temveč tudi v drugih javnih zavodih, pri zasebnikih in koncesionarjih. Za tovrstno opravljanje dela prejmejo dodatno plačilo, vendar pa za to potrebujejo soglasje delodajalca.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je imelo konec aprila 90 zdravnikov skupno izdanih 281 soglasij, kar pomeni v povprečju tri soglasja na delavca. Pri tem pa nam niso posredovali podatkov o številu izdanih soglasij za posameznega delavca.

Pri tem so v mariborskem kliničnem centru poudarili, da število soglasij ni zakonsko omejeno. Je pa na drugi strani omejeno število ur, ki jih lahko zdravnik opravi izven bolnišnice.

Tako lahko zdravstveni delavec, ki je v javnem zavodu zaposlen za polni delovni čas, opravlja zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu največ v obsegu osmih ur na teden.

Prav tako je zakonsko določeno, da mora delavec mora delodajalcu poročati o podatkih o mesečnem obsegu ur opravljanja zdravstvenih storitev oziroma podatke o dejanskem tedenskem obsegu opravljanja storitev pri drugem izvajalcu.

Kakšno je stanje v ptujski bolnišnici?

Podatke so nam posredovali tudi iz Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. V ptujski bolnišnici ima za opravljanje zdravstvenih storitev izven bolnišnice soglasje 32 zaposlenih, od tega 24 zdravnikov

Zdravniki, ki imajo soglasja za delo izven, so različnih specialnosti. Gre za šest internistov, pet ginekologov, štiri anesteziologe, tri kirurge, dva oftalmolog in en radiolog, nevrolog, pediater in otorinolaringolog.

»Vsako vlogo za delo izven zavoda, ki jo poda kateri od naših zdravnikov ali drugi zdravstveni delavec, skrbno pretehtamo in pri podaji soglasja dosledno upoštevamo zakonodajo na tem področju. Prav tako ves čas spremljamo izpolnjevanje delovnih obveznosti vseh zaposlenih, tudi tistih, ki imajo izdana soglasja za delo izven bolnišnice,« so še sporočili s ptujske bolnišnice.

V Murski Soboti ima soglasja 66 zaposlenih

Premaknimo se še nekoliko bolj na vzhod države. V Splošni bolnišnici Murska Sobota ima soglasje za opravljanje zdravstvenih storitev izven bolnišnice 66 zaposlenih. Pri tem ima največ zaposlenih po eno pisno dovoljenje, največje število soglasij na delavca pa so tri soglasja.

»Zaposleni zdravnik prejme soglasje za opravljanje dela izven bolnišnice šele takrat, ko je redno delo in delo izven rednega delovnega časa v bolnišnici sto procentno opravljeno. Delo naših zaposlenih izven bolnišnice redno spremljamo,« so še sporočili s Splošne bolnišnice Murska Sobota.

V UKC Ljubljana ima izdano soglasje kar 563 delavcev

Za konec pa smo preverili še, kakšno je stanje v naši največji bolnišnici, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Tam je imelo konec aprila 563 zdravstvenih delavcev izdano soglasje za delo izven kliničnega centra. Od tega ima 432 zdravnikov izdanih 748 soglasij.

Pri tem so nam še razložili, da mora zdravstveni delavec za odobritev popoldanskega dela izpolnjevati določene kriterije. In sicer mora v celoti izvrševati delovne obveznosti glede količine in vrste opravljenih zdravstvenih storitev, določenih s pogodbo o zaposlitvi ter normativi in standardi dela, prav tako mora opravljati tudi dežurstva in stalne pripravljenosti, ne nazadnje pa delavec ne sme odklanjati nadurnega dela.

Komentarji (11)

44 (ni preverjeno)

prevec

Rq (ni preverjeno)

Imena? Koliko soglasij ima kdo? Da vidimo, če ima sploh teoretično čas delati v javnozdravstveni ambulanti...

Mbb (ni preverjeno)

Problem je da se zaradi dela izven UKC daljšajo čakalne vrste. Preverite čakalne vrste v UKC ! ŠOKIRANI BOSTE .

55 (ni preverjeno)

....80% zdravnikov je pokvarjenih, skorumpiranih, predvsem pa narcisoidnih introvertirancev. Za povrhu so mnogi med njimi še zelooo slabo strokovno usposobljeni...ampak, ker o njihovih sposobnostih odločajo enako nesposobni je to nikoli končana zgodba. Za denar se bi mnogi prodali kamorkoli, kadarkoli, komurkoli. Vendar pa je treba tudi povedati, da jim vse to omogoča sistem, ki pa ga tudi sami s s vojimi pritiski sooblikujejo. To je nenasitna kasta in če kdo meni, da se bodo z dvigom plač spremenili se moti. Nikoli jim ne bo dovolj. To je folk, ki bi danes tudi če bi imeli 100.000 plače....pač zahtevali, da bi delali samo 2 uri na mesec...ker so "preobremenjeni". Zato jih nič ne pomilujte. Malo delajo za velikoo denarja. Problem izkrivljene slike, ki jo prikazujejo je tistih 20%, ki je poštenih, res delajo in dejansko ti držijo to zdravstvo kolikor toliko pri življenju. In še nekaj....nemudoma uvest. Kdor je šolan na javne stroške (študij medicine pri nas)...torej večina. Za vsako delo izven javnega sistema se izda dovoljenje proti sorazmernemu vračilu stroškov študija. V primeru odhoda v tujino pa je treba vrnit 100% stroškov izobraževanja...pa naj gredo. Da davkplačevalci plačujemo njihovo izobraževanje oni pa potem odhajajo v tujino...k nam pa uvažajo jugoviče iz fakultet, ki imajo znano zanič izobraževalni sistem. Na kratko...južna dohtarija pri nas vrta po vaših telesih z znanjem 20 urnega popoldanskega tečaja in kupljenimi izpiti, naš kvalitetno izobražen zdravniški kader pa brezplačno spuščamo v tujino....kretenska država in njeni prebivalci s spuščenimi hlačami. Za krizo v zdravstvu so krivi ZDRAVNIKI...konec razprave. Vse ostalo je zamegljevanje in mazanje oči glupemu folku. Oni se razglašujejo za nosilce dejavnosti...kar so...in so zato tudi objektivno odgovorni.

Mariborčan1975 (ni preverjeno)

....enako šolstvo! Osnovnošolska učiteljica ob 12ih doma in 2000eur neto. Pa da o počitnicah ne govorimo. Otroci pa po koroni gradiva samo še po mailu dobijo!

In reply to by 55 (ni preverjeno)

55 (ni preverjeno)

Nivo znanja pa pada. Kdo je kriv?...čistilka?,...hišnik?...starši?...družba?...Janša?....Neeee
Krivi so učitelji...nosilci dejavnosti. Kot pri zdravnikih, nam tudi učitelji prikazujejo izkrivljene slike in zavajajo ljudi.
Pritlehno in zelo podcenjujoče do družbe.

In reply to by Mariborčan1975 (ni preverjeno)

55 (ni preverjeno)

Nivo znanja pa pada. Kdo je kriv?...čistilka?,...hišnik?...starši?...družba?...Janša?....Neeee
Krivi so učitelji...nosilci dejavnosti. Kot pri zdravnikih, nam tudi učiteljirikazujejo izkrivljene slike in zavajajo ljudi.
Pritlehno in zelo podcenjujoče do družbe.

In reply to by Mariborčan1975 (ni preverjeno)

BAL63 (ni preverjeno)

prava istina

In reply to by 55 (ni preverjeno)

krema - torka (ni preverjeno)

meni delodajalec noče podpisati soglasja
da bi po službi izvajala kremiranja opic
kot obrazložitev mi je podal izjavo
češ da bi imel težave s politiko

Haja (ni preverjeno)

Veliko jih ne dela pri drugih zasebnikih, ampak imajo kar svojo popoldansko ordinacijo v kateri te vpraša, če potrebujete račun. Tako, sa jim gre vse direktno v žep. Ponavadi imajo še svojo sestro iz UKC. 🤣

Financiranje o… (ni preverjeno)

Financiranje od MAIE UUS
PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO
V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na MAIE UUS in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom 30.000 €.
Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.
Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard.
Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite nanj in ne boste razočarani.
POGOJI: Morate biti 100% Slovenci.
E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Starejše novice