Foto: Miloš Vujinović
Pobudnik akcije »Zdravo v naravo«, ki traja že enajsto leto zapored in je kasneje postala vse slovenska, je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor.

Pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in s sodelovanjem Nogometnega kluba Maribor v maju v Mariboru poteka tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom »Zdravo v naravo«.

Tudi tokrat se prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepijo po znižani ceni.

Cepljenje v Ljudskem vrtu

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti vseh občanov in navijačev Nogometnega kluba Maribor, odraslih in otrok, je danes v teku celodnevna akcija cepljenja na stadionu Ljudski vrt.

Na cepljenje so se zainteresirani morali naročiti.

Kaj je klopni meningoencefalitis?

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. 

Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena.

Kljub visoki verjetnosti okužbe, se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.

Kako je videti cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu?

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva - drugi odmerek sledi od enega do treh mesecev po prvem, tretji pa pet do dvanajst mesecev mesecev po drugem. 

Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Priporočljiv presledek med cepivom proti covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, in sicer v izogib napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.

Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na covid-19.

Komentarji (8)

volilec123 (ni preverjeno)

Ne nasedajte fašistom, to cepivo nudi manj kot 5% zaščito pred okužbami z Boreliozo in Meningocefalitisom !

pohorskisvizec

Ti se cepi proti norosti!

SergejK (ni preverjeno)

Nepravilno nošenje maske mladenke na naslovnici. Beovičeva naj gre takoj v akcijo, da si bo zapomnila, da se tako ne rešujejo življenja! Predlagam tudi novo T-majico legendarne Logarjeve.

pohorskisvizec

Bedak, kje je omenjena Dr Beovičeva....kaj si na psihiatriji. Si bral članek?

In reply to by SergejK (ni preverjeno)

gost377383 (ni preverjeno)

sej se ti ni treba it se cepit, ne gusi gustek.

nikorett (ni preverjeno)

diskriminacija. to bi morali po vsej državi tak, ne samo tam. ni fer. mladenski pa kar šamarčino, če krši še po tolikem času, zalstu v zdravstvu. očitno nima pojma o zdravstvu, šolo ji vzet!

Leka (ni preverjeno)

Bil naročen .....,čakal 40 minut na dežju ,...,nikoli več ne grem ! Kje kje sedaj Jus,da bi komentiral stanje . Z vso odgovornostjo zapišem ,da so za slabo precepljenost krivi odgovorni na zavodu !

Melkijar (ni preverjeno)

Mogoče bi organizirali na hipodromu tam lahko celi Maribor v enem dnevu cepijo ....cepci .

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Starejše novice