Ste vedeli? V Malečniku deluje najstarejše kulturno društvo v Mariboru. Ob 120-letnici obstoja so v kraju otvorili razstavo, ki obiskovalce popelje skozi bogato zgodovino društva.

Malečnik, ki se je nekoč imenoval Sv. Peter pri Mariboru, praznuje v mesecu juniju svoj krajevni praznik - Petrovo. Da ima kraj bogato kulturno zgodovino, priča Kulturno društvo France Marolt Malečnik, ki letos praznuje že 120 let obstoja in bogatega delovanja.

Korenine društva namreč segajo v leto 1903, ko so v kraju ustanovili bralno in gospodarsko društvo Skala in se vsa leta delovanja borili za ohranjanje slovenskega jezika. 

V obeležitev častitljive obletnice so danes otvorili razstavo v Glaserjevem salonu, ki obiskovalce popelje skozi bogato zgodovino društva. Na ogled bo vse do 2. julija. 

Otvoritev so z nastopom popestrili člani Moškega pevskega zbora Malečnik in Jože Protner z recitiranjem literature Janka Glazerja.  

Društvo, ki se je kot skala obdržalo 120 let

Upravitelj malečniške župnije in doktor cerkvenega prava Sebastijan Valentan je povedal, da je bil idejni ustanovitelj društva malečniški župnik Martin Jurkovič, prvi predsednik pa malečniški župnik Matej Štrakl.

Dodal je, da društvo svojo prvo dvorano dobilo v župnijskem poslopju, natančneje samostanu šolskih sester: »Kot bi se zgodovina ponavljala, po 120 letih Kulturno društvo France Marolt Malečnik s svojo razstavo ponovno gostuje v župnijskih prostorih – v Glaserjevem salonu z galerijo.«

Zorko: »Tod so in še živijo kleni Slovenci«

Predsednik Kulturnega društva France Marolt Teodor Zorko je na kratko predstavil bogato zgodovino društva. »Na to, da smo najstarejše delujoče kulturno društvo v Mestni občini Maribor, smo zelo ponosni,« je povedal: »In hvaležni za vso opravljeno delo naših dedkov in babic, ki so se borili za slovenski jezik pred in po 1. svetovni vojni.«

Društvo je bilo ustanovljeno 22. novembra 1903 z imenom Slovensko gospodarsko in izobraževalno društvo Skala pri Sv. Petru niže Maribora: »Bilo je neko nedeljo popoldan, ko so na zboru Šempetrčanov potrdili ime društva in izvolili prvo vodstvo,« je povedal Zorko.  

»Seveda ni bil naključno izbrano ime našega društva,« je dejal: »Tod so in še živijo kleni Slovenci! Tako so skozi desetletja čuvali in govorili slovenski jezik.«

Župnik Martin Jurkovič je po besedah Zorka spodbujal ljudi in pripravljal vse za ustanovitev društva: »Žal pa tega slavja ni doživel, saj so ga konec avgusta 1903 premestili v Ljutomer.« 22. novembra je kot prvi predsednik vodstvo društva tako prevzel njegov naslednik – župnik Matej Štrakl.

Odprli so čitalnico v samostanskem poslopju, ki je med Malečničani znan kot klošter ali stara šola. Leta 1904 je bil ustanovljen cerkveni moški zbor, ki je po dveh letih medse sprejel tudi ženske in nastal je velik mešani cerkveni pevski zbor, ki ni prepeval le v cerkvi, ampak na vseh večjih prireditvah v kraju. 

Od 1904 pa nekje do leta 1979 so bili močno dejavni na dramskem področju. Do leta 1941 je dramska skupina postavila na oder do tri predstave letno. »Radi smo se pohvalili, da smo nastopili tudi v Slovenskem domu, danes Narodnem domu,« je povedal Zorko.  

Leta 1941 pa je okupator delovanje društva prepovedal in želel sežgati slovenske knjige. »Člani so veliko teh knjig rešili in jih doma poskrili, nekaj pa so jih Nemci zažgali. V knjižnico so jih, večino, vrnili po 2. svetovni vojni,« razlaga predsednik društva. Ob tem je poudaril, da so vsa štiri leta Šempetrčani med mašo prepevali v slovenskem jeziku.

Po 2. svetovni vojni preimenovanje društva, nadaljevali z bogatim delovanjem 

Že v času pred prvo svetovno vojno so ustanovili telovadno sekcijo Orli, dekleta pa so imela v samostanu dekliški krožek. Šempetrski tamburaši so bili znani daleč naokrog. 

Po drugi svetovni vojni so sledile spremembe v poimenovanju kraja: »Šempetrčani smo morali izbrisati ime Sveti Peter in se preimenovati v Malečnik. Prav tako se je spremenilo ime društva iz Skala v KUD France Marolt Malečnik.«

Po vojni je delo nadaljevala dramska sekcija in z uprizoritvijo igre Pozdrav šerifu leta 1979 prejela na Ptuju priznanje za najboljšo predstavo leta. Kasneje je zamrla, a so v kraju ponosni, da se je v zadnjih letih ponovno aktivirala.

Leta 1965 je z delovanjem začel moški pevski zbor,, ki je pod vodstvom zborovodje Aleksandra Čonča aktiven še danes. V okviru zbora delujejo tudi malečniški brači. Od ustanovitve leta 1986 so prisotni na vseh prireditvah, ki so povezane z najstarejšo trto: »Promovirajo jo doma, skoraj v vseh kotičkih Slovenije in v tujini.« 

Slabih 15 let je v kraju delovala tudi kino sekcija, a je zamrla, ko so se televizorji razširili po domovih krajanov. Pod okriljem društva je delovala tudi likovna sekcija, ki jo je vodil slikar Branko Duh. Ta sekcija sedaj deluje v Društvu upokojencev Malečnik. Prav tako je bila nekaj časa aktivna tudi literarna sekcija.  

Leta 1980 so se jim pridružile pevke ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Malečnik in Kulturnega društva Malečnik. »Veliko potujejo po bližnji in daljni okolici in predajajo pevske užitke poslušalcem,« pravi Zorko. 

Danes v društvu tako aktivno delujejo moški in ženski pevski zbor, malečniški brači, instrumentalna sekcija, v povojih je ponovno dramska sekcija. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Malmarnost siv… (nepreverjen)

youtu.be/RZJLo1mOpPo
youtu.be/EuanqLJjhP0
youtube.com/watch?v=xSKfo9l-BKE&pp=ygUSR3JhdWUgd29sZmUgdHVya2Vu
24ur/novice/slovenija/katrca-tece-tretji-slabodelni-sivi-volkovi

Starejše novice