Foto: Tomaž Stupar
Ekipa Formule Študent je nedavno na Vranskem predstavila svoj prvi električni dirkalnik in zabeležila 25 let udejstvovanja v svetu motošporta.

Leta 1999 je pod okriljem Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru iz študentske delavnice zapeljal prvi model Formule Študent. Ekipa se je leta 2000 kot ena izmed prvih iz Evrope udeležila svojega prvega tekmovanja v Veliki Britaniji.

Od takrat se študenti vsakoletno trudijo izpopolniti svoje dirkalnike in vanje vlagajo precej svojega prostega časa in truda. Danes ekipa šteje približno 30 aktivnih članov, za sabo pa ima že okoli 15 izvedenk dirkalnikov, s katerimi so osvojili že veliko nagrad.

Kvaliteto in predanost inženirstvu so prepoznala tudi številna podjetja - njihovo delo že vrsto let ponosno podpirajo tudi večja imena, med njimi Akrapović, Dewesoft in AVL.

Foto: Tomaž Stupar

Četrt stoletja obstoja zabeležili na Vranskem

Svoji zgodovini in delu bivših članov se je ekipa poklonila v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

»Jubilej za ekipo pomeni napredek in povezovanje vseh generacij skozi ljubezen do motošporta in inženiringa. 

Projekt po 25 letih še vedno združuje študente in dokazuje, da želijo ustvarjati in se v svoji stroki dokazati,« je povedala vodja marketinga Formule Študent Nataša Barberić.

Foto: Tomaž Stupar

Predstavitev svojega prvega električnega dirkalnika

Dogodek so študenti izkoristili za predstavitev svojega prvega popolnoma električnega dirkalnika, ki so mu nadeli ime Missy

K odločitvi za električni pogon so botrovala tudi pravila nekaterih tekmovanj, na katerih ekipam z dirkalniki na notranje zgorevanje že v osnovi odštejejo nekaj točk.

»S končnim izdelkom smo zelo zadovoljni. Nismo si zadali previsokih pričakovanj, saj na tem področju nimamo veliko izkušenj

Z znanjem, ki ga imamo, smo ustvarili nov mejnik mariborske študentske formule,« pojasnjuje Barberić.

185-kilogramsko Missy poganja elektromotor, ki razvije 86 kW in se do stotice izstreli v pičlih 2,9 sekunde. Energijo črpa iz baterijskega paketa kapacitete 7,7 kWh, kar zadostuje za približno 30 kilometrov električne avtonomije na dirkališču. 

Foto: Tomaž Stupar

Častni krog (verjetno) zadnjega bencinsko gnanega dirkalnika

Ob predstavitvi dirkalnika 'nove dobe' je asfalt zagrabila tudi aktualna izvedenka Formule Študent z motorjem na notranje zgorevanje, ki je častni krog opravila v zavetrju svoje električne naslednice. 

Kot pravi Nataša, je razlika med električno in bencinsko formulo ogromna:

»Električna formula je tišja in ima občutno boljše pospeške - posledično je tudi na progi hitrejša

Tudi sponzorji in bivši člani so napredka veseli, a se vsi strinjamo, da bomo zvok motorja zagotovo pogrešali

Foto: Tomaž Stupar

Starejše novice