Foto: Jure Banfi
Že nekaj mesecev je tega, ko se je v Mariboru začelo rušenje stare in gradnja nove Zdravstvene postaje Magdalena. Tako smo sedaj preverili, kako napredujejo dela.

V Mariboru so v začetku novembra začeli rušiti obstoječo stavbo z zdravstvenimi ambulantami na Jezdarski ulici, namesto katere bodo zgradili sodobno Zdravstveno postajo Magdalena.

Izvajalec del je podjetje Pomgrad, ki je najprej iz obstoječega objekta demontiral stavbno pohištvo, porušil notranje stene, odstranil strešno kritino, v nadaljevanju pa porušil še ostale dele objekta.

Delavci pa trenutno betonirajo temeljno ploščo, začeli pa so tudi že z izvedbo kletnih sten, so nedavno sporočili iz Mestne občine Maribor.

Nekaj utrinkov gradnje je uspelo ujeti tudi nam.

Zdravstvena postaja bo obsegala tri etaže

Ambulante so se že lani preselile na začasno lokacijo, zato zaradi gradbenih del ni motena zdravstvena oskrba.

Na mestu dotrajane zdravstvene postaje bo v prihodnjih letih zrasla nova zdravstvena postaja, v kateri bodo ambulante družinske medicine, pediatrične ambulante in ginekološke ambulante z laboratorijsko dejavnostjo.

Prav tako bodo tam nameščene tudi izvenbolnišnične specialistične dejavnosti in lekarna.

Ambulante bodo v treh etažah, medtem ko bodo v kletni etaži parkirna mesta namenjena uporabnikom zdravstvenih storitev. V okolici bodo postavili klopi, pitnike, stojala za kolesa, parkirna mesta in zelenice.

Projekt bo stal 9,4 milijona

Občina in Zdravstveni doma dr. Adolfa Drolca sta podpisala pogodbo z izvajalcem gradbenih del konec septembra.

Vrednost naložbe je 9,4 milijona evrov, od tega bo mariborska občina prispevala 4,8 milijona evrov, nekaj več kot 2,5 milijona evrov ministrstvo za zdravje, ostalo pa mariborski zdravstveni dom, ostale občine soustanoviteljice doma in Lekarna Maribor.

Predviden čas gradnje objekta v velikosti dobrih 3400 kvadratnih metrov je eno leto, sledila bo montaža opreme in pridobitev uporabnega dovoljenja.

Kako bo videti Zdravstvena postaja Magdalena?

Na javni natečaj za izbiro najprimernejše arhitekturne rešitve, ki ga je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavila aprila leta 2020, je prispelo 16 elaboratov, med njimi pa je bila kot najprimernejša izbrana rešitev skupine avtorjev s prvopodpisanim Urošem Lobnikom.

Avtorji s predlagano vzpostavitvijo koridorja, ki ga imenujejo Taborska promenada, povezujejo zdravstveno postajo s srednjimi šolami na jugu ter Magdalenskim parkom in železniškim postajališčem na severu.

Dvonadstropni objekt s tlorisom v obliki črke L in podzemno garažo naj bi imel fasado iz vertikalnih lamel in odprt pokrit atrij, ki takoj po vstopu v objekt nudi pogled na vse etaže.

Starejše novice