Ruska, alternativna, starinska, socialna, pravična in z dražbe … Tokrat pa smo zavili kar v malo Italijo.

Ponovno smo se sprehodili po mestu in na Partizanski cesti vstopili v majhen prostor, katerega vrata nosijo napis Koroške pekarne. Zaradi imena, fotografij in pogleda na levo na rogljiče, sendviče pa tudi solate, nas je presenetil preostali del prodajalnice, napolnjene z izdelki italijanskega porekla.

Pozdravil nas je prijazen lastnik Mario Raškaj, medtem ko je nekemu gospodu opisoval sladico, ki mu jo je pravkar postregel. Nismo uspeli našteti vseh različnih vrst testenin, primernih za prilogo, peko ali nadeve, ko je prodajalec hitro povedal: »Škoda, zdaj jih več nimam toliko, kot sem jih imel včasih.«

Nekoč je bila na tej lokaciji tekstilna trgovina, pojasni Mario, leta in leta so iz Italije uvažali tekstil: »Da pa ne izgubimo stika z Italijo, smo se odločili za to dejavnost. Drugače pa nismo v nikakršni kulinarični verigi.«

Uvažanje italijanskih izdelkov se je nadaljevalo, le nekoliko drugačnih produktov. Takšna trgovina obstaja že pet let - sprva so začeli z majhno pekarno, a ko se je ponudba italijanskih sestavin pričela širiti, »je izpadlo bolj italijansko kot pa Koroška pekarna«.

Tako Little Italy (Mala Italija) danes ponuja gobe, olive, omake, pršut, različne sire, vloženo zelenjavo, mezge in omake, marmelade, buratto, čaje, kave ali kafetiere. Kruh in drugi pekovski izdelki še ostajajo iz Koroških pekarn, nad vrati pa je tako ostalo tudi ime, se nasmeji lastnik italijanskega kotička.

Četudi bi lahko bil odziv Mariborčanov boljši, pa je dovolj posameznikov, ki trgovino redno obiskujejo. »Na začetku je bilo težje, sčasoma pa se je prijelo,« pove Mario, na poti proti vratom pa se ustavi tisti gospod, ki je prej užival v sladici, in nam zadovoljno zaupa, da pride na »res okusno kavo« – kar lahko potrdimo tudi mi – vsak dan, z veseljem pa tudi nabavi zanimive testenine in okusne sestavine za polivke. »In imaš odlično kosilo,« nam še pomežikne.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice