Foto: Miloš Vujinović
Maribor odslej krasi nov mural oziroma stenska poslikava, ki jo je ustvaril ukrajinski umetnik Konstantin Kachanovsky. Ta je naslikal dekle v ukrajinski narodni noši, ki simbolizira pogum ter lepoto Ukrajine in predstavlja zahvalo Mariboru.

Če se boste te dni sprehajali po Ulici heroja Tomšiča v bližini Mestnega parka, bodite pozorni na novo pridobitev, ki odslej krasi steno garaže na zahodni strani občinske stavbe.

Tam je v zadnjih dneh zrasel mural, velika stenska poslikava izpod rok ukrajinskega sodobnega umetnika Konstantina Kachanovskega in Olhe Drevetske. Gre za motiv mladega dekleta v ukrajinski narodni noši, s krono iz cvetja.

Ideja za poslikavo je prišla s strani prostovoljcev Društva Ukrajincev v Sloveniji Razom, z motivom pa želijo pokazati pogum in lepoto Ukrajine in se ob enem zahvaliti Mariboru ter Slovencem za pomoč Ukrajini in Ukrajincem.

Umetnikovi murali nosijo patriotično tematiko

Konstantin Kachanovsky je sodobni umetnik, ki se je rodil v Ukrajini. Kachanovsky je znan po svojih patriotičnih in provokativnih muralih, ki izražajo njegovo stališče do ruskega napada na Ukrajino. Pravi, da ga navdihujejo umetniki, ki se ukvarjajo s socialnimi in političnimi temami ter uporabljajo ulično umetnost kot orodje za sporočanje svojih idej.

Tako je enega svojih zadnjih muralov ustvaril v ukrajinskem mestu Rivne, z naslovom 'Lepota tega ne bo prenesla' in se nanaša na besede ruskega predsednika Vladimirja Putina »všeč ti je ali ne, moja lepotica, moraš to prenesti«.

Putin te besede izrekel na novinarski konferenci po srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom prejšnjega februarja. Z njimi je skušal pokazati, kaj Rusija zahteva od Ukrajine glede izvajanja mirovnega sporazuma iz Minska iz leta 2014. 

Nekateri ruski strokovnjaki so opazili, da je Putin citiral besedilo pesmi 'Trnuljčica v krsti' sovjetske skupine Krasnaya Plesen, ki govori o posilstvu in nekrofiliji. S tem je Putin nakazal, da želi, da Ukrajina sprejme njegove zahteve brez boja. Mural tako prikazuje Ukrajinko s puško na ramenih, ki se simbolično upira ruski agresiji nad Ukrajino.

Komentarji (2)

Andrij (ni preverjeno)

Čudovito.

Šumar (ni preverjeno)

Aa pokvarjenci podkupljeni brišete resnico... Niste sposobni prenesti resnice... Podpirate pa neko svinjarijo iz Ukraine... Zakaj se ta Ukrainski domoljub ne bori doma v Ukraini... ???Zakaj packa po naših zidovih???
Na Avtocesti vidiš ogromno Ua reg. tablic... Zakaj se ne borijo doma???
Zakaj se pošilja druge vojake v Ukraino??? Sami pa se nočejo boriti za svojo državo.... Nič se ne zahvaljuj za podporo slovencev... Samo nekaj podkupljenih politikov (navidezno) drži z drogerašem Zelenskim... Pa NIHČE DRUG!!! No pa še nekaj oprancev ki verjamejo televiziji in zahodu... Vsak normalen je že spregledal da Zelenski samo dolarje na kup spravlja kupuje Ferrarije... Vile in vse ostalo okrog po svetu medtem ko ukrainci umirajo na bojišču zaradi njega... Kot je rekel dementni Joe Biden...
BORILI SE BOMO DO ZADNJEGA UKRAINCA!!! Kaj to pomeni...
Brez slabe vesti lahko izbrišejo Ukraino iz zemljevida... Amerika nič "kriva" najbolj koruptivna zadeva v zadnjih 15 letih.... Vi butli pa nasedate nekim plačanim člankom...

Starejše novice