Lokacija Sodišinci, foto: bralec Sobotainfo
Napovedi so se uresničile. Tudi na vzhodu Slovenije lahko opazujemo severni sij.

Jasno nebo je zagotovilo pogoje, da lahko severni sij danes opazujemo tudi na vzhodu Slovenije.

Spomnimo, v petek so astronomi zaznali velik sončev izbruh, oblak naelektrenih delcev pa so v zemljino atmosfero trčili danes.

Astrofizik in profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Tomaž Zwitter je za N1 napovedal, da bo danes res nekoliko bolj živahno, a ne dovolj, da bi severni sij videli tudi v naših krajih.

Medtem pa je astrofizik Andrej Guštin, direktor zavoda Cosmolab, napovedal sorazmerno veliko možnost, da bomo ta barvni pojav videli tudi iz Slovenije.

»To pomeni, da se splača spremljati informacije in zvečer proti severu pogledati v nebo, ki mora biti seveda jasno,« je dejal. In te napovedi so se vsaj v Pomurju uresničile.

Severni sij nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. Kot čaroben barvit pojav jih lahko vidimo v trenutku, ko trčijo v zemljo, poroča N1.

Primerne lokacije za opazovanje severnega sija so neosvetljeni oziroma temni kraji, vsem, ki si želijo poskusiti srečo, pa predlaga, da si naložijo aplikacijo Aurora, kjer lahko spremljajo vidnost severnega sija.

Poglejte, kako so severni sij v objektive ujeli bralci Sobotainfo.

Komentarji (1)

pametni (ni preverjeno)

če so oblaki rudeči bo vojna
Bežite in se skrijte ljudje

Starejše novice