Slika je simbolična.
Marsikaterega Mariborčana zanima, ali se bo lahko po odprtju z avtomobilom po opravkih zapeljal po prenovljenem Lentu. Jasno je, da Lent za promet ne bo zaprt. Na občini pa razkrivajo, kako bi naj tam potekal promet.

Mariborski Lent je zaradi prenove že vrsto mesecev veliko gradbišče. Tam stroji še vedno brnijo, kljub temu da bi morala biti dela po prvotnih načrtih zaključena do konca maja. 

Med razlogi za zakasnitve v izvedbi projekta na občini navajajo dodatna nepredvidena dela, neugodne vremenske razmere in narasle vode, zamude na strani izvajalcev in dejstvo, da na Lentu sočasno poteka več projektov.

Poleg tega, da se zaključek del zamika, pa se ob tem občanom porajajo tudi vprašanja, kakšen bo prometni režim na prenovljenem Lentu.

Ker se v mestu govori o številnih različnih izvedbah, se je s podobnim vprašanjem na Mestno občino Maribor obrnila tudi mestna svetnica iz Gibanja Svobode Karin Jurše. Kaj torej načrtujejo na mariborski občini?

Končne odločitve o prometu na Lentu še naj ne bi sprejeli

Na Mestni občini Maribor razlagajo, da končne odločitve o tem, kakšen bo prometni režim na Lentu, še niso sprejeli. Po njihovih pojasnilih celoten čas gradnje in obnove nabrežja Lenta izvajajo štetje prometa, ki poteka na 14 različnih prometnicah v mestu.

Želijo namreč zbrati podatke o gibanju prometnih tokov v mestu ter posledično ugotoviti, kako trenutna zapora Lenta obremenjuje prometnice v središču mesta.

»S tem bomo lažje sprejemali odločitve o omejitvah prometa motornih vozil na Lentu,« poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Del Lenta odprt za promet, drugi del bi regulirali s potopnimi valji

So pa ob tem na Mestni občini Maribor vseeno podali nekaj pojasnil. Kot poudarjajo, bodo pri Sodnem in Vodnem stolpu postavili potopne valje. Na celotnem območju Lenta pa bo vzpostavljen skupni prometni prostor, kjer bo vožnja omejena na 20 kilometrov na uro.

»Tako bo del Lenta na zahodu do Sodnega stolpa in garažne hiše na Tržnici za promet motornih vozil do 3,5 tone, razen za dostavo, odprt 24 ur na dan vse dni v letu, enako velja za vzhodni deI do Vodnega stolpa,« razlagajo na občini.

Želja Mestne občine Maribor pa je, da bi promet med Vodnim in Sodnim stolpom v določenih dnevih regulirali s potopnimi valji.

»Ti bodo omogočali, da se promet motornih vozil v določenih primerih lahko tudi omejuje, na primer ob prireditvah, vikendih in ob izvenkoničnih časih. Navedeno tako omogoča, da se del območja Lenta lahko zapre za promet motornih vozil v tranzitu, s čimer se lahko vzpostavi območje namenjeno za pešce in kolesarje,« svoje želje pojasnjujejo na občini.

Pri tem pa dodajajo, da bo na Lentu vzpostavljena tudi dodatna storitev prevoza na klic z vozilom 'Maister', kar naj bi omogočalo vsem obiskovalcem in stanovalcem Lenta, ki nimajo lastnih parkirnih prostorov, lažje premagovanje razdalj.

Lent bo za vsa vozila predvidoma odprt med 5. in 10. uro

Mariborska občina prav tako predvideva, da bo za razbremenitev prometnega omrežja mesta, v prometnih konicah dneva Lent prevozen za vsa vozila, predvidoma med 5. in 10. uro.

»S pomočjo analize prometnih tokov bomo lažje definirali tudi tiste druge dele dneva, ko so obremenitve prometnega omrežja toliko zmanjšane, da bi lahko promet motornih vozil na Lentu tudi še dodatno omejili,« razlagajo na občini.

Bo pa tako kot drugod po mestu, v času omejitve prometa veljalo, da bo še vedno mogoča vožnja za upravičence, ki bodo pridobili posebno pravico dostopa. Gre predvsem za intervencijska vozila, stanovalce, lastnike ter najemnike garaže, dostavne službe in podobno.

»Dokončne odločitve o prometnem režimu bomo sprejeli na podlagi strokovnih argumentov iz monitoringa prometnih tokov, ki ga izvajamo,« zaključujejo na Mestni občini Maribor.

Komentarji (14)

mestjanar (ni preverjeno)

a med 14. in 18. uro pa v MB ni prometne konice, dajte enkrat razmišljat in planirat s trezno glavo!

Tomy (ni preverjeno)

Če že eno leto in pol komot živimo brez prevoza po Lentu, lahko tako ostane za vedno. Promet se je v tem času že preusmeril drugam in se dobro razporedil. Ni potrebe, da se spet vozimo po Lentu.

PotejtoPotato (ni preverjeno)

Na levem bregu mesta je trenutno samo ena možnost vožnje vzhod zahod in zahod vzhod.

In reply to by Tomy (ni preverjeno)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Ta občinska vladajoča klika nim v glavi nič drugega kakor zapiranje, omejevanje in kaznovanje. Besede alternativna rešitev ne poznajo, niti razumejo. Seveda, za iskati alternative je potrebna pamet in zdrav razum. Tega pa ta oblast ne premore niti za vzorec. Za zapreti ne rabiš neke pameti. Delajo po sistemu zapremo, ljudje se pa naj znajdejo. Predvse, pa so na oblasti tisti ki živijo v centru mesta in se jim gladko žvižga za ostalo veliko večino. Počasi bo treba to združbo razgnati.

Tafgooo (ni preverjeno)

Kaj se buniš. Sej imaš alternative.

In reply to by Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Kaj naprimer? Dve zabasani ulici/cesti? Ali iz Tabora priti na Slomškov trg po celem mestu naokoli. Bravo. A si ti tudi iz občinske oblasti?

In reply to by Tafgooo (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

tafgo=hors pridi mi to povedat in razložiti v živo.

In reply to by Tafgooo (ni preverjeno)

PotejtoPotato (ni preverjeno)

Na Mladinski / Maistrovi nič ne štejejo pa je najbolj obremenjen del

SLO (ni preverjeno)

Da imam jaz stanovanje na Lentu ali Koroški cesti pa mi debili zaprejo cesto pridem na občino z patrijo.
Očitno je debilstvo nalezljivo.

pohorskisvizec

Kupci nepremičnin na Lentu so brcnili v temo.O vožnji po Lentu pa bi rabili psihiatra.

sava (ni preverjeno)

Lahko je butla špilat pa vse dol zapirat, če si blizu občine doma pa imaš tam (zaenkrat) službo. Ostale pa ko jebe?!
Vem pa da tem čudakom nadpovprečno hitro ura tik-taka.

Juki (ni preverjeno)

O fino, dobra rešitev!

Lili1 (ni preverjeno)

V Maribor ne gremo več tako pogosto, sploh pa ne več na Lent, ker je župan pokvaril vse. Hodili smo na lutke, pa potem na ladjo ali pa nekaj pojest na Lent, pa na festival, prijatelje iz tujine smo peljali v Stato trto. Zdaj pa gremo drugam. Mi je zelo žal, ker Lent je bil res živ, lep, vreden obiska. Ko ljudje enkrat grejo drugam, ne pridejo nazaj tako hitro.

Đancarlo Vivario (ni preverjeno)

Lohk celo mesto in vse ceste zaprejo za avte in kupijo vsakemu novo kolo na baterije!

Starejše novice