Tokrat smo se zaustavili v mini in predvsem mladi pekarni, ki se nahaja na Gosposvetski cesti in ob skoraj vseh urah vabi mimoidoče, da potešijo praznino želodca ali željo po sladkem. Z rogljički, bureki, zavitki, žepki …

Govorili smo s 26-letnim Davidom Semeničem, ki se je vrnil z Erazmusa v Pragi, diplomiral iz podjetništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti, in s 23-letno Nino Cigale, študentko sociologije in pedagogike, odprl Mini pekarno.

»Ne želiva biti še ena klasična pekarna, želiva biti mladostna pekarna, ki dela na odnosu in rednih strankah,« je pojasnil svojo idejo David, ki se poleg tega ukvarja še z ustvarjanjem glasbe in razvija idejo lesenih platišč za DJ mešalne mize.

Pove, da prihaja iz družine podjetnikov in da ne ve, »ali je to v genih ali pride skozi odraščanje«, a po končanem že tako podjetniškem študiju si je želel imeti »nekaj svojega, kjer nisi omejen in si lahko nekoliko bolj kreativen«. Z Nino sta najprej začela razmišljati o prodaji smutijev in zdrave prehrane, vendar sta po analizi trga in potreb ugotovila, da ljudje v tem delu mesta bolj potrebujejo pekarno.

»V kulturi, ker smo slovanskega porekla, pa sta kruh in mleko,« dodaja David. In ker v bližini ni pekarne, tukaj pa je kar nekaj stanovalcev in med njimi tudi kar nekaj starejših, ki jim pot do kruha ne sme biti predolga, se je 15. maja, na dan študentskih Lampiončkov, odprla pekarna. In premišljen datum odprtja, ki jima je dal dobro možnost razširitve novice, se jima je tudi obrestoval.

»Opazila pa sva tudi, da imajo ljudje tudi zvečer potrebo po kruhu – ali pozabijo ali pa takrat planirajo večerjo, pa je že vse zaprto,« komentira mešan delovnik David in doda, da bi s prilagojenim delovnim časom rada ustregla strankam in njihovim potrebam. Tako je tudi pri ponudbi: »Poskusiva se čim več pogovarjati z ljudmi in izvedeti, kaj potrebujejo.«

David pa dinamiko Gosposvetske težko komentira, saj sta odprta komaj dva meseca, zato bosta lahko kaj več spregovorila šele čez čas.

»Ne morem pa primerjati z drugimi mesti, ker tam še nisem odpiral posla. Morda je odziv ljudi odvisen od lokacije pa od tega, kakšno trgovino imaš oziroma s kakšno dejavnostjo se ukvarjaš. Ampak nama sva s prometom zadovoljna, ljudje se navajajo, tako da bo potem samo še boljše, če bodo prišli študentje.«

Delovni čas Mini pekarne bosta tudi prilagodila študentskim torkom, da bosta lahko ponudila tudi nočni prigrizek, povezala pa sta se tudi že s Kavarno Trust, ki strankam ob kavi ponuja njune rogljičke. »Želiva se širiti kot moderno podjetje, povezovati z uveljavljenimi partnerji.«

Pokazala sta se že tudi na nekaj prireditvah, med drugim tudi na Festivalu Lent, kjer sta poskrbela za prigrizek, in sicer produkte Mini pani. Gre za srbsko franšizo, ki v Sloveniji še nekoliko neprepoznavna, saj so jo pri nas odprli leta 2010. Izbrala sta jo zaradi dobrih pogojev, njene izdelke pa glede na potrebe tistega dneva sproti spečeta sama.

»Nisva peka, tu pa tudi ni možnosti za pripravo testa, ker je dvanajst in pol kvadratnih metrov in je lahko tu samo prodajalni prostor.«.

Nato pa sta se povezala še z Žitom in Pekarno Kaučič, s tem pa poskrbela za »kvaliteten kruh - ajdovega z orehi, stoletnega s semeni in turista, ki je mešan klasični kruh«.

Večjih vizij za prihodnost zaenkrat nimata, saj gresta korak za korakom. Morda bi rada nekoč odprla še kakšno tovrstno pekarno, a zaenkrat še ne razmišljata poglobljeno o tem. Rada bi, da ljudje sprva ozavestijo idejo, da lahko gredo po kruh kar na Gosposvetsko.

David meni, da bi ta lokacija morala kar obljubljati redne stranke, v nasprotnem primeru pa jih bosta privabila z nujo po kruhu in svojim prijetnim odnosom. Ljudem želita dati tisto, kar res potrebujejo in si želijo, saj bosta le tako lahko zadovoljila želje. To pa izkazujeta tudi s tem,da pekarno ves čas prenavljata in dodajata nove izdelke. Ker izdelke pečeta sama, sta prvi pečici dodala še drugo, tako pa morala poskrbeti tudi za dodatno vitrino.

Starejše novice