V Domu Danice Vogrinec Maribor so del okuženih stanovalcev že preselili v zunanjo rdečo cono. Uredili so jo v športni dvorani na Taboru, vsi se počutijo dobro.

V dvorani Železničarskega športnega društva na Taboru so okuženim stanovalcem iz Doma Danice Vogrinec Maribor pričarali praznično vzdušje, v naslednjih dneh pa bodo kot prvi v Sloveniji prav v športni dvorani stanovalcem s covidom omogočili stik s svojci. 

V predelnih boksih največ dva stanovalca

Za ureditev zunanje rdeče cone so se odločili predvsem, da bi razbremenili položaj v obeh enotah doma. Selitev stanovalcev v športno dvorano je bil velik zalogaj.

Kot je pojasnil Tomaž Teran, vodja zdravstvene nege in oskrbe Dom Danice Vogrinec Maribor, so v dvorani uredili predelne bokse, kar pomeni, da sta največ dva stanovalca v boksu. Stanovalcem tako zagotavljajo vsaj del intimnosti. 

Praznično vzdušje in domačnost

Pa ne samo to, stanovalcem, ki so jih preselili v športno dvorano so pričarali pravo praznično vzdušje

Praznično vzdušje za stanovalce (foto: Dom Danice Vogrinec Maribor).
Boksi za stanovalce (foto: Dom Danice Vogrinec Maribor).

»Glede na to, da je tu adventni čas, in se pripravljamo na prihod božiča, novega leta, smo tudi malce okrasili, napeljali lučke in balončke,« pravi Teran.

Zunanja rdeča cona Danice kot primer dobre prakse 

Zunanjo rdečo cono Doma Danice Vogrinec je kot primer dobre prakse na današnji vladni novinarski konferenci izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič, ki je poudaril, da so v športni dvorani zagotovljene varne poti, obenem pa tudi domačnost in praznično vzdušje.

Kot je še dodal, tudi zunanje rdeče cone domovi organizirajo in izvajajo v dogovoru z zdravstveno stroko.

Športna dvorana na Taboru, v kateri so stanovalci.

Stik z okuženimi stanovalci

V naslednjih dneh bodo v športni dvorani kot prvi v Sloveniji v posebnem prostoru omogočili stik svojcev z okuženimi stanovalci

»Dvorana ima galerijo, kjer je možno skozi steklo videti celo dvorano. Preko elektronskih pripomočkov bomo omogočili tudi verbalen stik, da ne ogrožamo svojca, ki bo prišel, hkrati pa tudi nekako zagotovimo varno komunikacijo stanovalcem,« pojasnjuje Teran.

Tomaž Teran, vodja zdravstvene nege in oskrbe Dom Danice Vogrinec Maribor.

Ker teren dopušča, bodo lahko svojce videli tudi nepokretni stanovalci, kar bo zagotovo obojim v teh težkih časih pomenilo veliko.

(FOTO: Dom Danice Vogrinec Maribor)
Foto: Dom Danice Vogrinec Maribor
Foto: Dom Danice Vogrinec Maribor

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

TO JE NAČRTNO TERORIZIRANJE STAROSTNIKOV IN NIČ DRUGA, 95% TEH JIH NIMA NITI NAJMANJŠIH SIMPTOMOV OBRAVNAVA PA SE JIH KOT DA JE TO KUGA V 12. STOLETJU IN ČE SI POZITIVEN BOŠ FIX UMRL, LJUDJE V SKAFANDRIH IN ČRTE NA TLEH KJE LAHKO HODIJO IN SPIJO V BOKSIH, SAMO GESTAPO Z BRZOSTRELKAMI ŠE MANJKA

jja (nepreverjen)

res je, s čem so si to zaslužili

In reply to by dd (nepreverjen)

Daniela k (nepreverjen)

Poznam kar nekaj starostnikov ki so cez 80 in so ozdraveli od korone s pridruzenimi boleznimi. Pa tudi na kisiku so bilo. Talo da ne govorite da bodo ziher umrli.

In reply to by dd (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

SMEJALNEGA PLINA PA NI VEČ AL KAK

Jana Zajc (nepreverjen)

Ubogi ljudje. Razglasili so jih za kužne na podlagi PCR testa, ki samo v 3% dokaže okuženost pa še to ne pomeni, da lahko virus prenašajo naprej. Poleg tega prikazano ni domačno vzdušje, lučke ga niti slučajno ne popravijo.
Delavci v skafandrih pa strašijo še mene, kaj šele uboge prebivalce doma. Grozno, nesprejemljivo, direktorja naj bo sram, da je ljudi spravil v tak položaj. Če je to njegova ideja in nima druge, naj odstopi.

Starejše novice