Foto: Janez Klenovšek
V Mariboru je danes dan kopalnih plaščev, Mariborčani in Mariborčanke so ga poimenovali kar ‘bademantl dan’. V kopalnih plaščih so opozarjali na globalno segrevanje.

Mariborsko združenje Epeka je danes na kopališču Mariborski otok organiziralo 'Bademantl dan', s katerim opozarjajo na problematiko globalnega segrevanja.

Povabljeni so bili vsi, ki jim je mar za planet, da pridejo na kopališče peš, s kolesom ali avtobusom. Najbolj pogumni, ki so danes na kopališče prišli kar v kopalnem plašču, pa so lahko vstopili brezplačno.

Dopoldne je na kopališču potekala okrogla miza na temo globalnega segrevanja, na kateri so o težavah, ki pestijo okolje, in o tem, kako lahko sami pozitivno vplivamo nanje, govorile trajnostna raziskovalka Rebeka Kovačič Lukman ter Lucija Galun in Karmen Kodrič, ki sodelujeta z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost.

Svet delamo lepši za naslednje generacije

Štefan Simončič, predstavnik združenja Epeka je o današnjem dnevu povedal: »Pričeli smo tako, da smo na kopanje na Mariborski otok prišli v ‘bademantlih’ in z javnim prevozom. Kasneje smo pričeli z okroglo mizo na temo glabalnega segrevanja z Rebeko Kovačič Lukman in z mladima prostovoljkama iz Društva za podnebne spremembe mladih. Pogovarjali smo se o tem, kaj se da narediti na mikro in na globalni ravni, se spraševali ali je sploh kak smisel v organiziranju takšnih dogodkov in ugotavljali kako bi se lahko borili proti globalnemu segrevanju.«

Animator Lovro Prešiček je ob današnjem dogajanju poudaril: »Takšni dogodki se ne organizirajo zaradi tega, da bi se to v enem dnevu povedalo, v drugem pa pozabilo. S takšnimi dogodki ne želimo opevati aktualnih dogodkov, ampak želimo sporočiti in ljudi podučiti, da svet delamo lepši za naše otroke, ne pa za nas.«

»'Bademantl dan' bo odslej tradicija«

Dogodek, ki so ga danes organizirali prvič, bo odslej postal mariborska tradicija. Vsako leto bo zadnji delovni dan avgusta Maribor postavljen na slovenski zemljevid.

Zvečer so se udeleženci skupaj odpravili na Trg Leona Štuklja, kjer obiskovalce v ‘badematlih’ zabava DJ, prav tako v ‘bademantlu’.

Organizatorji današnjega dneva, so prikazali tudi, kakšna bo prihodnost na našem planetu, če zanj ne bomo skrbeli: 

Leto 2059, nekje v majhnem kraju ob reki

Lovro: »Ojoj, odkar pomnim sem v kopalkah in v tem bademantlu, počasi bo čas za novega ...«

Maja: »Dedek in babica sta povedala, da včasih ni bilo tako, da so obstajali letni časi, celo zima. Da je babica imela polno omaro oblek. Sedaj pa lahko oblečeš še samo kopalke in bademantl čez. Brez bazenov sploh ne bi mogli preživeti te vročine.«

Lovro: »Kdo je kriv za to? Kdo je dovolil globalno segrevanje do te mere, da moramo mi sedaj trpeti zaradi te vročine?«

Ker se zaradi današnjega dogodka podnebje ne bo spremenilo, je Štefan Simončič podal nekaj nasvetov, kako lahko vsak izmed nas naredi nekaj za boljšo prihodnost.

»Velike firme so tiste, ki našo zemljo najbolj segrevajo. Gre predvsem za firme, ki delujejo na fosilna goriva. V vsakdanjem življenju pa smo lahko pozorni na to, da, vsaj poleti, ne uporabljamo sušilca za perilo. Prav tako se preveč vozimo z avtomobili, čeprav je mesto Maribor takšno, da lahko kamorkoli pridemo s kolesom. Ukrepati moramo na mikro ravni.«

Foto: Janez Klenovšek

Komentarji (1)

Navijac (ni preverjeno)

Zanimivo

Starejše novice