Rekonstrukcija stare oziroma zahodne tribune, arhitekturne dediščine Maribora, je v polnem teku (foto: Jure Banfi).
Rekonstrukcija stare oziroma zahodne tribune Ljudskega vrta, arhitekturne dediščine Maribora, je v polnem teku.

»Dela v Ljudskem vrtu napredujejo po načrtih,« pravijo na Mestni občini Maribor. Mariborski župan Saša Arsenovič je obnovo dolgo pričakovane obnove zahodne tribune stadiona Ljudski vrt zaupal koprskemu podjetju Makro 5.

Tako so v Ljudskem vrtu generalno zaključena že vsa pripravljalna dela, rušitvena dela po spremenjeni faznosti rušenja, demontažna dela, večina zemeljskih del, obbetoniranje temeljev obstoječih stebrov primarne nosilne konstrukcije zahodne tribune, temeljni nastavki za obbetoniranje obstoječih stebrov ter armiranobetonski temelji in stene v območju novega dela podtribunja.

Gradbince pa čaka še kar precej dela. V fazi izvedbe so namreč mikropiloti, izgradnja podzemnega tunela ob igrišču v dolžini okoli 150 metrov, ki bo povezoval severno in južno podtribunje, armiranobetonska dela stopničaste plošče novega dela tribun, obbetoniranje starega dela stopničastih tribun, sanacijska dela ter armiranje in obbetoniranje obstoječih armiranobetonskih stebrov primarne nosilne konstrukcije zahodne tribune. 

Konstrukcija glavnega loka s svojimi merami, dolžine 138 metrov in višine okoli 18 metrov, predstavlja izjemen gradbeni podvig (foto: Jure Banfi).
Zaradi ohranitve osnovne konstrukcije je tudi rekonstrukcija objekta zelo zahtevna in terja stalni nadzor nad izvajanjem posegov ter usklajevanje projektnih rešitev z dejanskim stanjem objekta (foto: Jure Banfi).

Rekonstrukcija stare tribune tehnično zelo zahtevna

Objekt stare oziroma zahodne tribune je arhitekturna dediščina Maribora. Konstrukcija glavnega loka je spomeniško zaščitena in s svojimi merami predstavlja izjemen gradbeni podvig. Zaradi ohranitve osnovne konstrukcije je rekonstrukcija objekta zelo zahtevna in terja stalni nadzor nad izvajanjem posegov ter usklajevanje projektnih rešitev z dejanskim stanjem objekta.

»Objekt rekonstrukcije stare tribune je tehnično zelo zahteven, kar se je pokazalo tudi pri izvedbi rušitvenih del in izvedbi ostalih bistvenih faz investicije. Zaradi sprememb in dopolnitve projektov je prišlo tudi do vmesne prekinitve rušitvenih del in povečanja obsega določenih del,« pravijo na Mestni občini Maribor.

Pri tem dodajajo, da se z rekonstrukcijo Stare tribune zagotavlja funkcionalnost objekta in povezanost z ostalimi deli že izgrajenega stadiona v smiselno celoto. Prav tako se z obnovo dosegajo zahtevani standardi UEFA, z obnovo objekta pa se urejajo tudi ustrezne komunikacije, ki zagotavljajo varnost obiskovalcev.

V okviru investicije se izvaja tudi izgradnja podzemnega hodnika v dolžini okoli 150 metrov, ki bo povezoval severno in južno podtribunje (foto: Jure Banfi).
Z rekonstrukcijo stare tribune na zahodni strani stadiona Ljudski vrt se zagotavlja funkcionalnost objekta in povezanost z ostalimi deli že izgrajenega stadiona v smiselno celoto (foto: Jure Banfi).

Investicija ocenjena na 6,2 milijona, možna tudi odstopanja

Na Mestni občini Maribor še dodajajo, da je v primarnem planu za letošnje leto zaključiti vsa armiranobetonska dela na kritični poti terminskega plana in spremljajoča obrtniška in inštalacijska dela, v prihajajočem letu pa želijo zaključiti preostala obrtniška in inštalacijska dela in pridobiti uporabno dovoljenje.

Po pogodbi z že omenjenim izvajalcem je investicija ocenjena na 6,2 milijona evrov. Ker gre za pogodbo na enoto mere, je verjetno, da to ne bo končna vrednost investicije. Vendar na Mestni občini Maribor trenutno ne morejo podati informacije o končni vrednosti investicije, saj se po njihovih besedah zaradi rekonstrukcije starega objekta namreč odstopanja ugotavljajo tekom gradnje in jih ni mogoče predvideti vnaprej.

Z obnovo se dosegajo zahtevani standardi UEFA, urejajo pa se tudi ustrezne komunikacije, ki zagotavljajo varnost obiskovalcev (foto: Jure Banfi).
Rekonstrukcija arhitekturne dediščine Maribora je v polnem teku (foto: Jure Banfi).
Bo končna vrednost projekta precej višja? (foto: Jure Banfi).
Gradbince pa čaka še kar precej dela (foto: Jure Banfi).

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Sigurno se bo podrazilo.Vprasanje le koliko in kako bodo to izvedli in si tudi vpleteni razdelili-)

atak (nepreverjen)

namesto, da bi podrli ta nevarni betonski lok in zgradili popolnoma novo tribuno....zopet eni pametni, ki so ta lok kultuno zaščitili...čemu?

dd (nepreverjen)

haha vedno ista izjava, "vse gre po časovnici", NE PA NE GRE, po novem je euro u21 marca in ne več junija tako kot očitno mislijo na občini, TAKO DA NEGRE PO NAČRTU, V 4 MESECIH MORA BITI STADION KONČAN

Franc s Piramide (nepreverjen)

Kaj pa ima občina s stadionom? Ali ni investicija v stadion zadeva nogometnega kluba?

. (nepreverjen)

Franc s Piramide Ne spitavli takšne nesmisle, NK Maribor je samo najemnik stadiona nej lastnik.

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Alen_88 (nepreverjen)

Stadion je občinska infrastruktura.

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Starejše novice