FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo
Dela za izgradnjo podvoza na Ljubljanski ulici v Mariboru so v polnem teku.

Avgusta lansko leto so se pričela dela za izvedbo podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici, saj je tamkajšnji nivojski prehod bil z vidika prometne varnosti neustrezen.

Vrednost projekta znaša 8,9 milijona evrov, financirata pa ga tako Mestna občina Maribor (40 odstotkov) kot Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (60 odstotkov). 

Dela predvidoma zaključena konec novembra

Izvajalec del je konzorcij podjetij Pomgrad, SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana in GH Holding. Na Facebooku je pred tednom dni ministrstvo za infrastrukturo delilo fotografije trenutnega stanja.

Trenutno izvajajo betoniranje sten in zgornje plošče podvoza, v izvedbi pa je tudi krožišče na križišču Ljubljanske ulice Ulico Moše Pijade in Masarykovo ulico. Krožišče na križišču Ljubljanske ulice z Jezdarsko je že izvedeno, a je zaenkrat izdelana zgolj nosilna asfaltna plast, saj bo po krožišču še potekal gradbiščni promet za potrebe gradnje podvoza.

»Vsa dela bodo predvidoma zaključena konec meseca novembra 2019, ko bo skozi nov podvoz tudi stekel promet,« poročajo na ministrstvu.

Kaj prinaša izvedba podvoza?

Na Ljubljanski ulici bo v sklopu projekta urejeno nivojsko križanje železniške proge in ceste s pripadajočimi križišči ter navezovalnimi cestami. Z izgradnjo podvoza in spremenjenimi prometnimi ureditvami vozišč in križišč za motorna vozila, kolesarje in pešce na cestni infrastrukturi ter posegi na železniški infrastrukturi bo na omenjenem območju omogočena večja pretočnost prometa in zagotovljena večja varnost udeležencev v prometu.

V sklopu projekta na novo urejajo tudi tamkajšnje železniško postajališče, vzpostavljajo krožišči na stiku z Ulico Moše Pijade in Masarykovo ulico ter z Jezdarsko ulico in kolesarsko stezo. Na strehi podvoza bosta na obeh straneh železniške proge urejena dva manjša trga.

Poleg gradnje podvoza bo v sklopu investicije vključena še celovita obnova in revitalizacija Magdalenskega parka.

Starejše novice