Gradnja podvoza na Ljubljanski ulici v Mariboru poteka po načrtih, so danes v družbi mariborskega župana Andreja Fištravca poudarili predstavniki direkcije za infrastrukturo in izvajalcev. A promet bo stekel šele leta 2020.

Ljubljanska cesta je že od meseca avgusta gradbišče sredi Maribora. Dela napredujejo v skladu z načrtom in ob veselju izvajalcev brez nepredvidljivih zapletov. Kljub temu pa bo gradbišče v bližini UKC Maribor še vedno zgolj gradbišče. Dela bodo namreč končana v prvi tretjini leta 2020.

»Gradbišče napreduje po terminskem planu. Za 16 mesecev bo tukaj ena nova, lepa komunalna zgodba. Veseli me, da ni prišlo do nerešljivi zapletov. Upam, da bo tudi zima takšna, da bodo lahko v miru delali naprej,« je ob ogledu povedal Andrej Fištravec.

Zaenkrat brez zapletov

Projekt, ki je skupno vreden 8,9 milijonov evrov, v višini 60 odstotkov financira Direkcija RS za infrastrukturo, 40 odstotkov pa je prispevala Mestna občina Maribor. Glavni del projekta je gradnja podvoza pod tiri na Ljubljanski cesti, ob tem bosta nastali še dve krožišči, na strehi podvoza pa bosta urejena dva manjša trga.

»Dobimo podvoz za avtomobile in ločeno za kolesarje ter pešce. Zasajenih bo 115 novih dreves, urejene bodo zelene površine, ploščadi za druženje, z dvema krožiščema in cesto bo poskrbljeno za boljši uvoz v UKC Maribor in garažno hišo,« je dodal Fištravec.

»Gradnja poteka po terminskem planu, postavljeni so že provizoriji na železniški progi in v tej fazi se že lahko začne izvedba plošče, ki se bo podrivala pod ta provizorij, pozneje se bo nadaljeval še izkop za izvedbo stranskih sten in krožišč na levi in desni strani. Zaenkrat ni problemov in ni bilo nepredvidljivih težav,« poudarja predstavnik direkcije za infrastrukturo Bojan Tuš.

Kolesarji in pešci opozarjajo na neustrezen prehod

Lista kolesarjev in pešcev je sicer danes na Urad za komunalo, promet in prostor MOM oddala nujno pobudo za ustrezno ureditev začasnega prehoda preko železniških tirov na območju gradbišča podvoza na Ljubljanski ulici. Zaradi neustreznega stanja predlagajo, da se izvede urejena pot s kovinskimi ali lesenimi robniki, ki bo peljala do prehoda za pešce, oziroma se navezovala na obstoječo kolesarsko stezo. 

Starejše novice