Vladni odbor za gospodarstvo je projekt gradnje cestnega podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici v Mariboru dokončno uvrstil v načrt razvojnih programov do leta 2021.

Odbor vlade za gospodarstvo je v dokončni obravnavi sprejel sklep o uvrstitvi projekta Izvennivojsko križanje na Ljubljanski ulici v Mariboru v veljavni Načrt razvojnih programov 2018–2021.

Nivojski prehod na Ljubljanski ulici, ki je tudi v bližini Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je z vidika prometne varnosti neustrezen. »Zato je potrebno nivojsko križanje železniške proge in ceste s pripadajočimi križišči ter navezovalnimi cestami preurediti. Z izgradnjo podvoza in spremenjenimi prometnimi ureditvami vozišč in križišč za motorna vozila, kolesarje in pešce na cestni infrastrukturi ter posegi na železniški infrastrukturi bo na omenjenem območju omogočena večja pretočnost prometa in zagotovljena večja varnost udeležencev v prometu,« so sporočili iz vlade.

Dela na terenu se bodo po navedbah vlade začela letos in bodo potekala v štirih fazah, zaključek pa je predviden v zadnji tretjini leta 2019. Vrednost projekta je na podlagi predinvesticijske zasnove ocenjena na nekaj manj kot 8,5 milijona evrov, financirala pa ga bosta Mestna občina Maribor in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

Izvajalec del bo konzorcij podjetij Pomgrad in GH Holding, državni del projekta pa znaša 60 odstotkov naložbe.

V sklopu projekta bodo na novo uredili tudi tamkajšnje železniško postajališče, vzpostavili krožišči na stiku z Ulico Moše Pijade in Masarykovo ulico ter z Jezdarsko ulico in vzpostavili kolesarsko stezo. Na strehi podvoza bosta na obeh straneh železniške proge urejena dva manjša trga.

Starejše novice