Foto: Jure Banfi
Na Koroški cesti je uradno odprla vrata Mariborka, knjigarna 'z dušo', kjer bodo Mariborčani imeli še eno mesto srečevanja in dialoga.

Knjižni molji in ljubitelji stripov in risoromanov so končno prišli na svoj račun, štajerska prestolnica je bogatejša še za eno knjigarno. 

Založba VigeVageKnjige je že dobro poznana Ljubljančankam in Ljubljančanom, po skoraj desetih letih delovanja, je sedaj svoje mesto našla tudi na Štajerskem, kjer bo delovala pod imenom Mariborka. 

Kot šaljivo zapišejo na spletni strani založbe VigeVageKnjige, gre za založbo z »največkrat narobe napisanim imenom v zgodovini.« Specializirani so za izdajanje stripov, tako za otroke, za mlade odrasle kot tudi za odrasle. 

Še posebej so znani po risoromanih – gre za izraz, ki so ga prav oni uveljavili v slovenskem prostoru. Preprosto povedano je risoroman prevod angleškega izraza 'graphic novel'.

Novo mesto srečevanja in dialoga?

Kupce v prostoru pričakajo tudi knjige drugih založb. Kot pravijo, je to tudi namen knjigarne: »Da omogoči dosegljive pogoje za prodajo knjig majhnim in mikro knjigarnam ter tudi kaki samozaložbi.«

Upajo, da bo knjigarna postala mesto srečevanja: 

»Prava knjigarna to vsekakor mora biti, ker nikakor ne gre zgolj za prodajo, gre tudi za svoboden prostor v mestu, kjer poteka živ, dragocen, prav v teh časi prepotreben dialog.«

Mariborčani pa so že decembra lani pokukali, kaj jih čaka, ko je bila knjigarna začasno odprta. Sedaj so pa končno dočakali še uradno otvoritev. 

Tudi mi smo obiskali knjigarno in v objektiv ujeli nekaj utrinkov. 

Komentarji (1)

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

To bo hitro propadlo.

Starejše novice