Slika je simbolična.
Z današnjim dnem se je v Mariboru odprla nova pisarna za starejše. Pisarna je pomembna pridobitev za starejše, saj mnogi raje kot po telefonu, po informacije obrnejo v živo.

V soboto so na Trgu Svobode obeležili 1. oktober, mednarodni dan starejših. Na prireditvi je podžupanja Alenka Iskra predsednici Sveta za starejše Metki Roksandić simbolno predala predala ključ nove informacijske pisarne za starejše na Slovenski ulici.

Z današnjim dnem je pisarna uradno odprla vrata. 

Pisarna se nahaja v prostorih občine na Slovenski ulici 40, uradne ure pisarne so od ponedeljka do petka od 08.00 do 10.00.

Svoja vprašanja lahko starejši pošljejo tudi na e-naslov [email protected] ali jih pokličejo na telefonsko številko 02 22 01 333.

Pisarna je en velik korak naprej

»Pisarna je en velik korak naprej,« poudarja Iskra. Tam bo na voljo delavec mestne uprave, sprva bo odprta od 8. do 10. ure, kasneje bodo delovni čas prilagodili zanimanju. 

Namen te pisarne je, da starejši pridejo po informacije, lahko pa bodo tudi povedali, kaj jih moti, kaj pogrešajo, na kaj opozarjajo. Na drugi strani bo tako tudi občina dobila vpogled v to, katera vprašanja najpogosteje tarejo starejše.

Pisarna je zelo pomembna pridobitev za starejše v Mestni občini, saj mnogi starejši raje kot po telefonu to, kar jih zanima, vprašajo v živo. 

Dogodke ob dnevu starejših bo zaključila javna tribuna

Svet za starejše Mestne občine Maribor je v soboto obeležil mednarodni dan starejših na Trgu svobode v Mariboru. Skupaj so telovadili s Šolo zdravja in zaplesali znano »makareno«.

Poudarek je bil na pomenu gibanja za ohranitev zdravja starejših, saj le zdravi lahko aktivno preživljamo starost.

Dogajanja ob tem še ni povsem konec. Svet za starejše vabi na javno tribuno »Ali je Maribor prijazno mesto za starejše?«, ki bo jutri, 4. oktobra, ob 10.00 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Na javni tribuni bodo nastopili trije govorci. Kot prvi bo nastopil Jože Ramovš, ki bo predstavil najnovejše svetovne programe za starosti prijazna mesta. Profesor Milan Pavliha bo predstavil sklop z naslovom 'Nič o starejših brez starejših'. 

Kot tretji bo nastopil Zmago Turk, ki bo predstavil ortopedske pripomočke za starejše.

Svet za starejše v Mestni občini Maribor

Leta 2020 je v Mariboru začel delovati Svet za starejše kot posvetovalno telo župana Mestne občine Maribor. Podžupanja je pohvalila delovanje sveta. 

Kot je povedala, svet ni le pomoč županu, ampak opozarja in rešuje izzive na področju starejših, ki so v nekem časovnem obdobju možni izboljšati oziroma rešiti. Hkrati opozarja na vlogo starejših in njihova pričakovanja v okolju.

»Menim, da je ta svet v času svojega delovanja vsekakor svojo vlogo upravičil,« je dejala. 

Brezplačna telefonska številka in prevozi za starejše

Poleg nove informacijske pisarne med dosežki sveta izstopa brezplačna telefonska številka za starejše Info-fon.

Na številko 080 22 01 se odzovejo svetovalci – prostovoljci, ki nudijo informacije in pomoč na področjih aktivnega življenja, mobilnosti, javnega prevoza za starejše, področju domov za starejše, varnega življenja doma, pomoči na domu, pokojninskih in socialnih pravic in podobno.

Info-fon 65+ deluje vsak delovnik od 9. do 13. ure.

Pomembna pridobitev je tudi sodelovanje z društvom Zlata nit in zagon brezplačnih prevozov za starejše Prostofer. Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo ali ne morejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. 

Starejši lahko prevoz koristijo od ponedeljka do petka, pa naj gre za obisk zdravnika, nakup kruha v trgovini ali za obisk pokopališča.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nije dobro (nepreverjen)

24sata/ciro-blazevic-bori-se-s-rakom-nije-dobro-sedam-je-metastaz

Rp (nepreverjen)

Zanimivo, ampak... Odrezali so velik del starejše populacije... Pisarna je pozicionorana v središču mesta, v peš coni, kamor starejši, ki težko hodijo, težko pridejo. Za tiste, ki so slabše mobilni ali nemobilini, je pa obisk pisarne sploh nemogoč. Resnično koristen bi bil obisk starejših na domu, če bi jih ti predhodno poklicali. Omejitev na jutranje ure je prav tako izključevalna. Ta ukrep je torej lep na papirju, v praksi pa spet ne bodo zajeli večine in spet ne bodo dobili realne slike. Če bi občina res želela pomagati starejšim, bi lahko že zdavnaj razširila obseg pomoči na domu, olajšala dostop do te pomoči, izboljšala kvaliteto teh storitev, poskrbela za večjo mobilnost starejših (avtobus nikakor ni promerna oblika prevoza za starejše, vsaj mariborski ne!), pomagala tistim, ki so pod pragom revščine (ne pa da jih prepušča dobrodelnim nevladnim organizacijam!), itd. itd. Da to uvidiš, ne rabiš nobene pisarne. Namen občine očitno ni dejansko pomagati, ampak dajati videz, da želijo pomagati. Velika razlika.

Starejše novice