Kako bi Mariborčani izboljšali mesto? V soboto se je začelo glasovanje o projektih, ki so jih Mariborčani in Mariborčanke predlagali spomladi v novem ciklu participativnega proračuna.

Mestna občina Maribor tudi letos v mestu izvaja participativni proračun, s pomočjo katerega lahko občani s predlogi in glasovanjem soodločajo o projektih, ki se bodo izvedli v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih.

Mariborčani so v okviru letošnjega participativnega proračuna podali 273 predlogov za izboljšanje mesta. V glasovanje se je uvrstila dobra polovica predlaganih projektov. 

Glasovati je mogoče med 144 predlogi.

Večina predlagateljev je oddala po en predlog, 33 predlagateljev je oddalo dva in več predlogov. 

Glasovanje mogoče do 16. oktobra

Mariborska občina bo letos za izvedbo projektov namenila milijon evrov, kar je dvakrat toliko kot v lanskem participativnem proračunu. 

Glasovanje bo poteka do 16. oktobra, in sicer preko spletne aplikacije Čuj, sodeluj!. Prav tako je mogoče oddati glas osebno, na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti. 

Za izbrane projekte lahko glasujejo občani in občanke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, ki imajo dopolnjenih 15 let.

Kako bi Mariborčani izboljšali mesto?

In kako bi Mariborčani izboljšali mesto? Občani so predlagali številne inovativne ideje, med njimi so na primer mala galerija na prostem v Betnavskem gozdu, delavnice na temo duševnega zdravja med občani in tudi številne poslikave na različnih mestnih površinah, na primer poslikave na fasadi vrtca Otona Župančiča, na silosih v Melju ali na površinah Osnovne šole Janka Padežnika.

Med predlogi so še pravljično bralnico v mestnem parku, povečanje dostopnosti storitve sterilizacij mačk, fitnes na prostem v Stražunskem gozdu, ureditev večnamenskega prireditvenega prostora v Malečniku, prenova stopnic na Kalvarijo, klop ali mini oder za lutkarja Josipa Bračiča z Jurčičeve ulice in kolesarski pump track na Teznu. 

Mariborčani predlagajo tudi odstranjevanje sovražnih grafitov po mestu, nabavo in podarjanje mavričnih zastav institucijam in ureditev urbanega plezališča pod Koroškim mostom.

A pri tem predlogi naslavljajo tudi nekatere pomanjkljivosti, kot so ureditev občinskih parkov, dodatne klopi v parkih, postavitev več pitnikov, postavitev igral, tudi takšnih s trampolini, postavitev novih klopi ter uvedba pogostejše zelene luči na semaforju za pešce in kolesarje.

Lani največ glasov za klavirski prehod za pešce

V Mestni občini Maribor je še vedno v teku izvajanje projektov, ki smo jih Mariborčani predlagali in izglasovali v sklopu preteklega participativnega proračuna.

Lani je mariborska občina za izvedbo projektov namenila 500.000 evrov, izglasovanih je bilo 44 projektov. Izglasovani projekti so skupaj prejeli 1990 glasov. Za glasovanje se je registriralo 1731 občanov.

Največ glasov med vsemi projekti smo Mariborčani namenili klavirskemu prehodu za pešce pri Konservatoriju Maribor v Mladinski ulici, ki je bil izvedel letos avgusta. 

V prvem letu je občina izvedla 17 od 44 projektov oziroma 38,6 odstotka projektov, ki so jih predlagali in izglasovali občani. Ostali so izvedbo dočakali v tem letu, slabo polovico projektov še vedno dokončujejo.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
666 (nepreverjen)

MAVRIČNE ZASTAVE DA BI TALALI PRVI KI MI JO PONUDI MU RAZBIJEM GOBEC

Rp (nepreverjen)

Glasovanje je zelo slabo izpeljano... Sili te v izbiro območj, ta so oštevilčena od 1 do 5 - ampak kaj za vraga je "območje 1" in potem še ostala??? Ni jasno, ali so to predeli mesta (kateri?) ali kaj drugega (kaj?)... Neuporabno... Kot da si nekdo želi, da ne bi glasovali...

Surfeiter (nepreverjen)

E ... zagorci ... eeeee, jebeni glupi, zahojeni zagorci ... in pol se vi smejite ljubljančanom? ... eeeeeee ...

Starejše novice