Prejšnji teden se je končalo glasovanje v participativnem proračunu Mestne občine Maribor, znotraj katerega bo občina v naslednjih dveh letih izvedla 44 projektov, ki so jih predlagali in izglasovali občani.

Občani Mestne občine Maribor so izglasovali, da bo izvedenih 44 od skupno 131 predlaganih projektov. Izglasovani projekti so skupaj prejeli 1990 glasov. Pri tem je vseh 131 projektov na glasovnici skupaj dobilo 3142 glasov, dva predloga pa sta ostala brez glasov.

Za predloge projektov v okviru participativnega proračuna je glasovalo 1439 občanov. V enkratnem glasovanju je lahko vsak občan svoje glasove podelil več projektom, v skupni vrednosti do 40 tisoč evrov. V povprečju je vsak uporabnik glasoval za 2,2 projekta.

Za izvedbo projektov v prihodnjih dveh letih namenjenih 500 evrov

Največ glasov so prejeli projekti v območju štiri, pod katero sodijo mestne četrti na desnem bregu Drave, in sicer Brezje-Dogoše-Zrkovci, Pobrežje, Tezno, Magdalena, Studenci, Tabor, Nova vas in Radvanje. V tem sklopu je bilo tudi največ predlaganih projektov. Povprečna vrednost posameznega izglasovanega projekta je 10.860 evrov, skupno pa so izglasovani projekti vredni 477.825 evrov.

Za izvedbo projektov, izglasovanih v okviru participativnega proračuna, je v proračunu Mestne občine za leti 2021 in 2022 predvidenih 500 tisoč evrov, 120 tisoč na posamezno območje. 22.175 evrov bo namenjenih za pokritje nepredvidljivih dodatnih stroškov, ki se utegnejo pojaviti pri izvedbah projektov.

Največ glasov prejel projekt Klavirski prehod za pešce

Med vsemi projekti je največ glasov, in sicer 100, prejel projekt Klavirski prehod za pešce pri Konservatoriju Maribor v Mladinski ulici v drugem mestnem območju. 

V območju štiri so največ glasov prejeli projekti za ureditev Stražunskega gozda, v območju ena, gre za krajevne skupnosti na levem bregu Drave, je največ glasov dobil projekt Kolesarski poligon oziroma »pumptrack« Malečnik, v območju tri, gre za krajevne skupnosti na desnem bregu pa vzpostavitev fitnesa na prostem in izgradnja igrišča za otroke

Med 44. izglasovanimi predlogi se jih približno petina nanaša na postavitve otroških igral oziroma ureditve igrišč in približno toliko tudi na postavitve urbane opreme, kot so klopi in koši. Veliko projektov vključuje ureditev in označitev rekreacijskih, sprehajalnih in pohodniških poti. Izglasovani so bili tudi predlogi, ki urejajo varstvo narave in živali, označevanje kulturne dediščine, postavitev spomenika, umirjanje prometa in grafitiranje. 

Samo en projekt je bil izglasovan na področju izobraževanja mladih, in sicer projekt Ureditev prostorov za brezplačno učenje otrok robotike in programiranja iz socialno šibkih družin, ob tem pa še en projekt, ki z vodenimi ogledi mesta naslavlja skupino oseb s posebnimi potrebami.

Skupno prejeli 330 predlogov

Izglasovani projekti bodo uvrščeni v občinska proračuna za leti 2021 in 2022, kjer bo v vsakem proračunskem letu za te projekte namenjenih 250 tisoč evrov. Na občini so prejeli skupno 330 predlogov. Vse oddane projektne predloge je pregledala strokovna komisija in ocenila, ali so izvedljivi, skladni z zakonodajo, realno ovrednoteni in podobno.

Vsi predlogi, ki so ustrezali tem merilom, so bili uvrščeni v glasovanje in razvrščeni v štiri skupine glede na območje, kjer bi bili izvedeni. Glasovanje preko spletne platforme se je začelo 3. decembra. Sprva je bilo predvideno, da se zaključi 10. decembra, a so ga zaradi epidemioloških razmer podaljšali in v obdobju od 10. do 23. decembra omogočili tudi osebno glasovanje na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

Klavirski prehod za pešce pri Konservatoriju Maribor v Mladinski ulici.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Sami nepomembni "projekti". Četrt milijona €, dragi občani in občanke, iz vašega žepa, za "projekte". Zapravljanje našega denarja za nul koma jozef učinka.

Gucibuci (nepreverjen)

Ti si Franc z Dupleka...

Zakaj ne bi občani določili kam naj gre del denarja, občina ne more uresničiti vseh želja, nekaj pa jih zagotovo lahko. Meni se to zdi super, ko si pa zagrenjen pa ti itak nič ne paše...

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Fakju (nepreverjen)

Labodje jezero pred občino in pingvine v gostišče pri treh ribnikih .

Zasebno in zav… (nepreverjen)

Naložbe in financiranje
Živjo, iščemo poslovni predlog z upraviteljem sklada, ker imamo vlagatelja, ki je pripravljen opraviti dober poslovni načrt po natančnem preučevanju povzetka poslovanja, pošljite svoj poslovni načrt danes. E-naslov: [email protected]
Prisrčno.

Default (nepreverjen)

Mater ti jebem so to bile butaste izbire katere je ponudil cefur

Gucibuci (nepreverjen)

Sej bi lahko glasoval za katere boljše.

In reply to by Default (nepreverjen)

Starejše novice