FOTO: arhiv BZS
Veliko priznanje, Maribor bo gostil prvi turnir novega mednarodnega tekmovanja

V prostorih Boksarske zveze Slovenije je potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili novo tekmovanje svetovne boksarske organizacije Silver Belt Tournament. 

Tekmovanje bo med 19. in 29. oktobrom premierno izpeljano v Dvorani Tabor. Tekmovanje organizira Boksarska zveza Slovenije v sodelovanju s Športom Maribor, vse organizacijske aktivnosti pa potekajo v sozvočju z znanjem in izkušnjami mednarodne boksarske zveze IBA.

Sekretarka zveze Nika Reher je najprej izpostavila pomen turnirja na svetovnem nivoju, nato pa je sledila še natančnejša predstavitev slovenskega tekmovanja, nastopajočih, spremljevalnega programa in vabilo prostovoljcem. 

Tekmovanje je laično najlažje primerjati s svetovnim pokalom, kar je za organizatorje še večja čast, odgovornost in nagrada, saj tekmovanje prihaja prav v trenutku, ko Boksarska zveza Slovenije izjemno veliko truda namenja popularizaciji športa v lokalnem okolju.

Pričakujejo tisoč športnikov in spremljevalcev

Turnir bo imel ponovitve po vsem svetu, k nam se bo vrnil še trikrat. Ob tokratni priložnosti v Mariboru pričakujejo okrog tisoč športnikov in spremljevalcev iz vsega sveta, najvišje predstavnike mednarodne zveze in številne gledalce, zlasti na zadnji dan, ko bodo na sporedu finala. 

»Slovenija se z organizacijo turnirja uvršča med države, kjer je boks prepoznaven in sprejet šport, umešča se na svetovni športni zemljevid, zato bodo poleg športne plati turnirja veliko truda namenili zlasti gostoljubju in predstavitvi naše države. Vezi, ki se na takih turnirjih stkejo, presegajo telovadnice in ringe, kar je v tem trenutku še posebej pomembno,« so med drugim zapisali pri zvezi.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem, je v poslani izjavi izrazil zadovoljstvo ob dogodku, zlasti pa v dogodku prepoznal potencial, da turnir ponese glas o Mariboru kot odličnem gostitelju športnih prireditev na najvišji ravni v svet. 

Tovrstne prireditve so med ključnimi cilji strategije Mestne občine Maribor na področju turističnega razvoja mesta, saj prinašajo prenočitve in skrbijo za zasedenost nastanitev tudi izven sezone, pri zvezi pa se bodo potrudili, da se bodo športniki in njihovi spremljevalci domov vrnili z odlično izkušnjo.

V Mariboru tudi najboljši slovenski boksar Černoga

Med 19. in 29. oktobrom v Sloveniji pričakujejo svetovne in evropske prvake, v Mariboru bo zagotovo tudi najboljši slovenski boksar Tadej Černoga iz Boksarskega kluba Portorož, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu dosegel vrhunsko deseto mesto. 

Celotnega spiska udeležencev še ni, saj registracije še niso zaključene, dvoboji bodo prenašani na Youtube kanalu mednarodne zveze, finale pa bo v neposrednem prenosu predvajan na Arena Fight TV. 

Tekmuje se v članski konkurenci, bo pa članic nekoliko manj, saj istočasno poteka Evropsko prvenstvo za ženske v Budvi. Boksarji bodo tekmovali v vseh kategorijah, slovenska reprezentanca pa bo v vsaki kategoriji imela po enega boksarja. Borbe bodo vsak dan potekale od 14. ure naprej v Dvorani Tabor.

Pester spremljevalni program

Organizatorji ob dogajanju v dvorani obljubljajo tudi pester spremljevalni program, ponosni so na t.i. javni trening, ki bo 28. oktobra na Trgu Leona Štuklja. Trening bodo skušali izvesti z Royjem Jonesom Jr. ali Oleksandrom Usykom, ki tudi sama podpirata gibanje in popularizacijo boksa. 

Z namenom, da bi si čim več ljudi nadelo boksarske rokavice, je IBA pričela s serijo tekmovanj, premiera katerega bo prav v Mariboru. Silver Belt Maribor je namreč en od pasov, organiziranih v sklopu svetovne turneje. 

Ob tem se organizatorji zavedajo, da je uspeh tekmovanja odvisen od sleherne pomoči in vsakega sodelujočega, prav zato se obračajo na prostovoljce, ki se lahko prijavijo na spletni strani Boksarske zveze Slovenije na tej povezavi. 

Tanja Veber, ki v imenu Mladinskega kulturnega centra Maribor skrbi za koordinacijo prostovoljcev, je povedala, da imajo za vsakega pripravljen paket opreme, predvsem pa imajo prostovoljci priložnost spoznati tekmovanje najvišjega svetovnega nivoja tudi skozi drugačno izkušnjo. 

Ob tem obstaja možnost kritja stroškov prenočitve in voznin, vse zainteresirane pa je povabila k prijavi do 7. oktobra, saj je pred pričetkom dela potrebno izvesti izobraževanje in skleniti ustrezna zavarovanja.

Boste organizatorjem priskočili na pomoč?

Starejše novice