V času prvomajskih praznikov smo bili na mariborskem letališču priča letalskim akrobacijam flote The Flying Bulls, ki so zakupili celotni zračni prostor. Zaradi tega so letala mariborskega centra ostala prizemljena. A to je le ena izmed težav.

V Letalskem centru Maribor so pred dnevi izrazili zaskrbljenost v zvezi s porušenim sožitjem na Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

Z državno družbo DRI, ki trenutno upravlja mariborsko letališče, kljub veliko poskusom niso dosegli soglasja glede obratovalnega časa letališča in glede zaračunavanja vzletov in pristankov. 

Glavni problem je obratovalni čas letališča, to je odprto le od 9. do 17. ure, izjema so četrtki, ko je odprto do 20. ure. Kratek čas obratovanja vpliva tudi na izvajanje letalske protitočne obrambe. 

Drugi težavo predstavlja zaračunavanje vzletov in pristankov. Družba DRI vsak mesec izstavi račun v vrednosti med tri in pet tisoč evri in to kljub temu da pogodba iz leta 1974 zagotavlja brezplačno uporabo letališča. 

Iz navedenih razlogov so na sodišče vložili tožbo, s katero zahtevajo vzpostavitev sožitja na letališču. V kolikor to ne bo mogoče, pa izgradnjo nadomestnega letališča.

Dodatne težave zaradi akrobatske skupine The Flying Bulls

Filip Tobias, predsednik Športnega centra Letalski center Maribor, je ob tem omenil še eno težavo v komunikaciji z državo. »Pika na i je še trening The Flying Bulls v času prvomajskih praznikov,« pravi.  

Skupina The Flying Bulls se je tudi letos vrnila v Maribor. Na Letališču Edvarda Rusjana so izvedli redne treninge letalskih akrobacij, ki jih 'leteči biki' izvajajo pred začetkom sezone letalskih mitingov.

Prvomajske praznike tako mariborska letala ostala v garaži. Ekipa The Flying Bulls je namreč zakupila celotni zračni prostor. Letalskemu centru Maribor so omogočili prelete le dvakrat na dan po eno uro.

Stališča letalskega centra niso upoštevali

Kot razlaga predsednik, jih je direktorat za letalstvo 1. aprila pozval, da podajo mnenje v zvezi z zapiranjem zračnega zapora za trening skupine The Flying Bulls: »Povedali smo svoje stališče, da smo izrecno proti temu in to je bilo vse.«

Dva dni pred dogodkom so bili obveščeni, da je organizator dobil dovoljenje za izvedbo treninga. 

Zaradi treningov akrobatske skupine izgube prihodkov

Kot pravi Tobias, niso naklonjeni treningu 'letečih bikov' v času prvomajskih praznikov, saj je takrat edino obdobje, ko si lahko vzamejo čas za letenje tudi v dopoldanskem času.

Tudi šolanje najbolj intenzivno poteka ravno v času prvomajskih počitnic. 

»Samo zaradi tega treninga Flying Bullsov smo izgubili prek deset tisoč evrov prihodkov iz naleta v tem času,« pojasnjuje Tobias. 

»Najbolj nas pa žalosti to, da se tujemu gospodarju zmeraj priklonimo do tal, domačega pa odpravimo tako zlahka,« dodaja.  

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cec (nepreverjen)

Biki so jim dovolili.

Starejše novice