Ogled ureditvenega območja (vir: M. Vertuš, Mediaspeed).
Skupina KD Group, ki je lastnik Mariboxa, je predstavila natečaj za ureditev območja med Vodnim stolpom in Železniškim mostom. A kaj točno bodo tam gradili?

Maribox je februarja leta 2019 prešel v neposredno last KD Group, ki je s tem postal lastnik objekta Maribox in zemljišč v neposredni bližini.

Omenjena skupina je takrat napovedala megalomansko investicijo v objekte levo in desno od objekta Maribor.

Po treh letih je projekt le bližje k izvedbi, saj so s predstavitvijo natečajnih pogojev in naloge začeli idejni natečaj za ureditev tako imenovanega območja 'Levi breg'. Natančneje gre za območje med Vodnim stolpom in Železniškim mostom.

»KD Group, kot investitor v projektu vidi velik razvojni potencial, tako za družbo kot tudi za celotno mesto. Te priložnosti smo zelo veseli, saj lahko del izkušenj iz podobnih projektov v Ljubljani, sedaj prenesemo tudi v Maribor,« poudarja Matija Gantar, namestnik predsednika upravnega odgobra KD Group.

A kaj točno se obeta?

Stolpnica, poslovni objekt in lokali

Investicija, ki naj bi bila ocenjena na dobrih 40 milijonov, bo obsegala levo in desno od objekta Maribox.

Na levi strani kinematografa je predvidena stolpnica s poslovnim in stanovanjskim delom in kare, ki se bi naj dopolnjevala z že obstoječim objektom.

Na drugi strani Mariboxa bi zgradili poslovni objekt na mestu, kjer je trenutno Festivalna dvorana, pod tem pa garažna hiša. Kjer so danes objekti pod mostom, pa so predvideni nizki ulični lokali s pohodno streho.

Natečajno nalogo je pripravil Andrej Šmid, predsednik Društva arhitektov Maribor.

»Po dolgem času, odkar se je začelo to območje preoblikovati, se je zasebni naročnik, lastnik zemljišča, odločil mestu ponuditi nove vizije za oblikovanje tega prostora. Območje med Ulico Kneza Koclja in Dravo je po svoji strukturi izjemnega oblikovnega pomena za mesto,« pa poudarja Šmid.

Širše ureditveno območje, označeno z črtkano linijo.

Natečaj se bo zaključil 29. junija

Za zdaj se je na natečaj odzvalo šest arhitekturnih birojev, in sicer Styria Arhitektura, API Arhitekti, Alfa Ars, Arhimetrics, AU Arhitekti in Studio Krištof.

Natečaj bo zaključen 29. junija 2022, strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki naročnika, Mestne občine Maribor in stroke, pa bo objavila odločitev o izidu natečaja 8. julija 2022

»Med arhitekturnimi rešitvami bomo izbrali tisto, ki bo mestu v ponos, naročniku pa bo prinesla največjo dodano vrednost. Verjamemo, da bo to območje postalo novo poslovno in stanovanjsko stičišče, ki ne bo namenjeno samo Mariborčanom, temveč tudi tudi drugim obiskovalcem iz Slovenije in tujine,« pa je o natečaju povedal Stipe Jerić, direktor Mariboxa.

Vir: M. Vertuš, Mediaspeed

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

In vi, Zagorci, rušite župana?

Rola (nepreverjen)

Zdaj še samo manjka da zgradijo stolpnice prez garaž in naredijo še večji kaus. Aja tam je center mesta tam so dovoljena samo kolesa.

Franc s Piramide

Igralnica nima v središču mesta kaj iskat. Stanovanjski bloki okoli igralnice pa tudi niso primerni.

Majvan (nepreverjen)

Povej to Novi Gorici.

Drugače pa je tam že igralnica, na avtobusni.

In reply to by Franc s Piramide

Starejše novice