V Mariboxu so predstavili poslovne rezultate in razvojne načrte družbe – povečali so tržni delež in število zaposlenih. Po posodobitvah dvoran in novi južni fasadi napovedujejo še megalomanske investicije v okolico in gostinsko dejavnost.

Družba Projektor je bila ustanovljena 2015, leta 2017 pa so uvedli blagovno znamko Maribox. Od popolne prenove blagovne znamke pred dvema letoma razvijajo ne le področje kinematografije, ampak tudi ostale vsebine in dejavnosti, so poudarili na današnji predstavitvi poslovnih rezultatov in razvojnih načrtov.

S prodajo zavarovalnice Adriatic Slovenica februarja letos je Maribox prešel v neposredno last KD Group, ki je tako lastnik objekta Maribox in zemljišč v neposredni bližini. Družba Projektor, ki upravlja z blagovno znamko Maribox, je v upravljanje prevzela celoten objekt z vsemi najemniki in je trenutno v fazi preoblikovanja v delniško družbo.

Damijan Korošec, vodja naložb za Slovenijo pri KD Group, je ob tem poudaril: »Maribox je ena izmed pomembnih naložb skupine KD Group in družba Projektor je ta objekt ponovno obudila. Izpeljali so obsežne investicije namenjene tako sanaciji objekta kot razvoju kinematografske dejavnosti, v promocijo in implementacijo blagovne znamke in druge tehnološke posodobitve. V interesu nam je, da je objekt sestavni del mesta, da se vklaplja vanj, zalogaj, ki je pred nami, pa so nove vsebine.« 

V neposredni bližini Mariboxa napovedujejo megalomanske investicije

V bližnji prihodnosti napovedujejo nova vlaganja. Kot so zagotovili, je v teku investicija v prenovo velike terase in dodaten gostinski lokal ob terasi, pripravljeni pa so tudi projekti za prenovo gostinstva v pritličju objekta z novimi gostinskimi enotami.

Med dolgoročnimi razvojnimi načrti napovedujejo ureditev celotnega območja v neposredni bližini Mariboxa. Za ta del načrtovanih investicij je po njihovih besedah že stekel postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta, v kratkem naj bi bil objavljen tudi enostopenjski idejni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve prostorske prevere umestitve in fasadne opne stanovanjsko poslovnega objekta. 

Investicija ocenjena na dobrih 40 milijonov naj bi obsegala objekte levo in desno od objekta Maribox. Na levi strani kinematografa je predvidena stolpnica s poslovnim in stanovanjskih delom in kare, ki se dopolnjuje z že obstoječim objektom. Na drugi strani Mariboxa bi zgradili poslovni objekt na mestu, kjer je trenutno Festivalna dvorana, pod tem pa garažna hiša in še objekti pod mostom, kjer so predvideni nizki ulični lokali s pohodno streho.

»Ta ocena zajema v bistvu objekte levo in desno od Mariboxa in objekte, ki so na teh parkiriščih levo in desno od Titovega mostu. V tej investiciji niti ni zdaj zajeta brv niti stolp, ki je previden za zipline. To so nekateri deli, ki seveda niso odvisni od nas, ampak so bolj odvisni od občine. Mi tudi nismo ne investitor za brv ali most, to so le idejne rešitve, ki so ponujene. Občina ima drugačne ideje mostu, kar so tudi že predstavili. V bistvu ne gre za brv, ampak most za vozila, ki bi bil v bližini Železniškega mostu. Tako, da to je neka idejna rešitev, ki je nastala na osnovi naših ambicij razvoja lokacije,« je pojasnil Stipe Jerić, direktor družbe Projektor.

Spomnimo sicer, da je Projektor zipline preko Drave med Europarkom in Mariboxom napovedoval že pred dvema letoma, maja 2017, a je ta napoved doslej ostala le pri obljubah. Prav tako je vodstvo že tedaj govorilo o konceptu mestne plaže, ki so ga nameravali urediti na nabrežju Drave pred Mariboxom. K skupnemu urejanju okolice so takrat pozvali tudi Mestno občino Maribor, a je ostalo le pri načrtih.

S kinematografsko dejavnostjo zabeležili nadpovprečno rast obiskovalcev

Največji del poslovanja družbe Projektor predstavlja kinematografska dejavnost, kjer so, glede na gibanje na slovenskem kinematografskem trgu, zabeležili rast števila obiskovalcev. Leta 2017, ko so uvedli novo blagovno znamko, je Maribox obiskalo 176.239 gledalcev, lansko leto pa že 208.786 gledalcev, kar predstavlja 18 odstotno rast.

Na kinematografskem trgu v Sloveniji je bila ta rast leta 2018 povprečno le 8 odstotkov, so še pristavili. Porast števila gledalcev pripisujejo novim obiskovalcem kina, saj konkurenčnemu kinematografu v Mariboru, število gledalcev ni upadlo. 

»S tem smo se povzpeli na 3. mesto med več kot 50 kino prikazovalci v Sloveniji, od tega je devet multipleksov. Ob tem pa ni zanemarljivo dejstvo, da je Maribor edino mesto z dvema po velikosti konkurenčnima kino prikazovalcema. S tem smo povečali tudi tržni delež – iz 7,5 odstotkov v letu 2017 - 5. mesto med kino prikazovalci - na 8,2 odstotni tržni delež v letu 2018 - 3. mesto med kino prikazovalci,« je še povedal Jerić. 

Pod blagovno znamko Maribox beležijo rast prihodkov

Odkar delujejo pod novo blagovno znamko Maribox, beležijo tudi rast prihodkov. Leta 2017 so jih ustvarili 1.794.015 evrov, leta 2018 pa 2.122.787 evrov prihodkov. Povečali so tudi število zaposlenih in trenutno je v Mariboxu 13 redno zaposlenih sodelavcev, načrtujejo pa še dodatne zaposlitve v tem poslovnem letu. Redno sodelujejo s še desetimi študenti in še enkrat toliko pogodbenimi sodelavci.

»V prihodnje bomo krepili zlasti gostinsko dejavnost s ciljem zapolniti vse proste kapacitete objekta. Po uvedbi blagovne znamke in odprtju najsodobnejše dvorane v Sloveniji, smo investirali v menjavo ali obnovo dotrajanih sedežev kino dvoranah, investicije so še v teku, v nova kino platna, v sodobnejše 3D sisteme in v številne druge tehnološke posodobitve,« je še povedal Jerić.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Diver (nepreverjen)

Ha.ha.ha gradili bi ja 'medtem ,ko je pol maribora na borzi,cez par let bo pa itak vse propadlo'kdo vam bo nosil denar?turisti,ha.ha.Najboljsa pa je tista vasa "graficna slika z igrali in Dravo zraven.
Pa kje imate pamet.

Diver muca mala (nepreverjen)

Ha.ha.ha takšni pesimisti sigurno ne bodo povzdignili mesta in razvoja v njem ha.ha.

Diver (nepreverjen)

Ti si še verjetno v povojih"ne razumeš
smisla 'še manj pa živjlenja'ali pa si totalni norc.

In reply to by Diver muca mala (nepreverjen)

boombastik (nepreverjen)

Sory no. To prodajate za 40 miljonov EUR kot rešitev?! 30 let niste bli sposobni vložit 50.000 EUR v Lent. POvsod sami kaos s parkiranimi avti do pločnika, razbito steklo, pokozlano, ptičje perje...

Bombek (nepreverjen)

Vse lepo in prav, ter same ideje so dobre..! A po mojem je napaka projekta ali sam zamisel z občino pretočnost reke Drave se s tem zmajnša za plovila in bistveno zapira z tem..! Imamo Dravsko vilo plovilo odšteli pred leti 330.000 EUR- ov in večji del stoji namesto, da bi prevažala goste te ali turiste do Kobljerjevega zaliva in do dvoetažnega mosta..! Saj smo že en del reke Drave zaprli za plovbo z Studenško brvjo, ki je delno prenizka kljub dvigu ob gradnji te..!

maria leydi (nepreverjen)

Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.

Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: [email protected]

maria leydi (nepreverjen)

Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.

Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: [email protected]

Starejše novice