Ribiška družina Pesnica - Lenart je začela s počasnim praznjenjem zgornjega akumulacijskega jezera Pernica 2. S 17. novembrom bodo ribiči pričeli z odlovom vseh rib. V jezeru bodo tako ostale zgolj avtohtone vrste rib, invazivne pa bodo odstranili.

Občina Pesnica je obvestila, da bo predvidoma v času od petka, 17. novembra, do vključno nedelje, 19. novembra, izlov vseh rib v jezeru Pernica 2 (zgornje jezero).

Z jezerom je v preteklosti upravljalo mariborsko podjetje Ribe Maribor sedaj pa je stvari v svoje roke vzela Ribiška družina Pesnica - Lenart. Ta je že začela uresničevanje smernic zavoda za varstvo narave, po katerih je določeno, da zgornje jezero izpraznijo in odstranijo vse neavtohtone ribe.

Branko Vukan, predsednik Ribiške družine Pesnica - Lenart, je pojasnil, da sta v poletnih mesecih v največji meri poginjali prav neavtohtoni vrsti rib, kot sta srebrni koreselj oziroma po domače babuška in ameriški somič.

Po izlovu bodo avtohtone ribe s prevozom odpeljali v druge ribolovne revirje, ki jih imajo v ribiški družini. Vse neavtohtone vrste rib pa bodo - kot so dejali - humano usmrtili in odstranili iz vode.

Že večkrat je poginilo večje število rib

Po dokončanju trase avtoceste in izgradnji novega iztočnega objekta je na jezeru Pernica 1 že večkrat prišlo do več masovnih poginov rib. To se je običajno zgodilo takrat, ko se je več faktorjev pojavilo istočasno.

V času ribogojske dejavnosti v obeh jezerih so bile tja prinesene tudi tujerodne invazivne vrste rib, kot sta srebrni koreselj in ameriški somič. Obe vrsti se v ugodnih razmerah lahko prekomerno razmnožita in s tem poslabšata razmere v jezeru.

Problematiki glede pogina rib, o kateri smo poročali v preteklosti, in težave z upravljanjem samega jezera, imata tukaj v Pernici že dolgo brado. 

Domačine moti neznosen smrad in odlaganje smeti v bližini jezera

V poletnih mesecih, ko pride do pogina večjega števila rib, se v okolici jezera vije neznosen smrad, nam je zaupala domačinka Marija Železnik, ki živi v bližini.

Težava pa ni le v smradu, temveč tudi v divjih odlagališčih smeti, ki jih domačini v vsakoletni čistilni akciji sicer poberejo. Kot je povedala Železnik, si želijo, da bi se sedaj, ko je jezero v upravljanje dobila Ribiška družina Pesnica - Lenart, kaj uredilo in počistilo. Jezero je lepo in želijo si, da bi se uredila okoliška infrastruktura. 

»Soočamo se s tem, da je že več let zaporedoma ogromno rib poginilo, ker je bil premali vodostaj. In to je bil neznosen smrad,« je dejala Marija Železnik.

Z jezerom se ni upravljalo, kot bi si želeli domačini

Kot nam je pojasnil predsednik Krajevne skupnosti Pernica Andrej Kaloh, poleg smrada in neurejenosti okolja domačine moti tudi to, da se z jezerom v preteklosti ni upravljalo, kot bi se po njihovem moralo. Lahko bi postal turističen biser, kot se tega lotevajo v sosednjih državah, a pri nas očitno ne znamo gospodariti, obžaluje Kaloh.

Ob tem poudarja, da ga žalosti tudi dejstvo, da ni sodelovanja in soglasja glede določenih zadev med samimi domačini. Nekateri ne želijo pritrditi postopkom, ki bi omogočali ureditev okoliške infrastrukture, denimo podpisati služnostne pravice in podobno. 

Si pa želijo, da bi svoj delež prispevala tudi država, saj se - kot pojasnjuje Kaloh - občina trudi, ampak nima dovolj sredstev za celostno ureditev. Sicer pa odločitev, da je upravljanje prešlo v roke ribiške družine pozdravlja in dodaja, da so že vidni premiki na bolje.

Denarja za čiščenje mulja zmanjkalo

Domačini bi si želeli, da bi se očistil tudi mulj, ki ga je v vseh teh letih naplavilo. A je ob tokratnem čiščenju zmanjkalo denarja za čiščenje mulja iz jezera. Ribiška družina sredstev za to nima, saj je to v pristojnosti direkcije za vode.

Ribiči bodo tudi tokrat večino dela opravili prostovoljno.

Hrupa ne bo, lahko pa bi bil oviran promet

Pri izlovu rib bo dnevno sodelovalo približno 35 ribičev. Okoliški prebivalci so bili z napovedanim potekom del seznanjeni, a jih kot nam je pojasnil Branko Vukan, predsednik Ribiške družine Pesnica - Lenart, jih ribiči s svojo prisotnostjo ne bodo motili. Posebnega hrupa ne bo, ker bo šlo za izlov z mrežami.

Edini hrup, ki ga bodo domačini lahko občutili, je hrup motornih vozil, ki se bodo tam pojavila. Občasno bi lahko prišlo tudi do oviranega prometa, sploh v času, ko bodo nalovljene ribe nalagali v te vodne rezervoarje.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FObcinaPesnica%2Fposts%2Fpfbid02QW6TxpPRiuZ1QvfTEPBuMuULbnLXnt3cwPkg33tpwTDFvjJvdXVi38341W65nRjl&show_text=true&width=500" width="500" height="511" style="border:n

Komentarji (12)

Politik (ni preverjeno)

Poleti nabijajo table prepovedano loviti,zdaj jih bodo pa sami klali in stran metali,budale.in ta smrad ,ki omenjate ,ga sploh ni ,kakor tudi nekih odlagališc smeti.Vse napihjeno in neumno.

Mirko Strnad (ni preverjeno)

Klikor mi je poznano, se je babušk samo z izlovom nemogoče rešiti, ker nekako preživijo v mulju, tako bi morali odstraniti tudi precejšnjo plast mulja. Gojiti pa bi morali smuče, kot zelo okusno ribo in rdečeoke, da bi imeli smuči kaj jesti, pa še ocvrte so zelo dobre.

BRANKO TRGLEC (ni preverjeno)

Občina Pesnica - uradna stran
Riba smrdi pri glavi-če bi samo glave odstranili?

ortar (ni preverjeno)

Pazi kaj pišeš, cenzura deluje !

In reply to by BRANKO TRGLEC (ni preverjeno)

ein zwei drei (ni preverjeno)

Scheiß nicht
das Kalb der Mutter
Mist

In reply to by ortar (ni preverjeno)

Zlobni morilci (ni preverjeno)

ma pusti naravu

Šumar (ni preverjeno)

Da bi vsaj neko hrano za mačke ali pse naredili potem iz teh neavtohtonih rib... Vaj nekaj...

Thunfisch (ni preverjeno)

Moja muca ne je rib. Noče. Samo včasih pa diši po ribah. V kuhni to mislim...

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Pesniška občina je svojevrstna. Prvi mandat so opravili dobro a v tem mandatu pa same budaleščine. Recimo naredili so ogromno nepotrebnih kolesarskih cest. Redko koga vidiš, da se vozi po tej kolesarski cesti. Ceste pa uničene od plazov a nihče tega ne sanira?! Baje je zmanjkalo denarja, ker so zamudili rok za evropska sredstva?
Na naslednjih volitvah ta županček ne bo več edini kandidat.

Politk (ni preverjeno)

Da se ne menimo o športnem parku o katerem ni lahko napisal dve strani bedarij kot prvo nič sence nikjer dreves vse na odprtem,kolopark pa tako globok in nevaren ,da je vse brezveze,še vode niso imeli poleti odprte sramota.fuj.Župan da te ni sram.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

ein zwei drei (ni preverjeno)

Scheiß nicht
das Kalb der Mutter
Mist

In reply to by Politk (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

In kaj poreče prva priležnica Tinika Gabrova?

Starejše novice