Slika je simbolična.
Mestna občina Maribor želi ob Mariborskem otoku postaviti novo brv. Zato so izvedli natečaj, ki pa ni potekal po načrtih. Poleg tega, da ni prinesel zmagovalne rešitve, pa je bila zoper natečaj vložena tudi revizija. Sedaj je znano, kaj so ugotovili.

Do Mariborskega otoka že vodi prenovljen most, a ima Mestna občina Maribor zraven sanacije 90 let starega mostu z Mariborskim otokom še druge velike načrte.

Tako je letošnjega marca razpisala javni natečaj za novo prehodno brv do otoka, ki bo povezala Mariborski otok z desnim nabrežjem Drave. Na občini so jo poimenovali kar Huzarska brv.

Mestna občina Maribor je namreč skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirsko zbornico Slovenije izvedla javni projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Mariborski otok, vendar natečaj ni šel točno po načrtih.

Natečaj je prinesel le tri rešitve, a nobene zmagovalne, zaradi sumov, da postopek ni tekel pravilno, pa je bila zoper natečaj vložena tudi revizija.

Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil pa je le nekaj dni nazaj objavila sklep revizije. So v izvajanju arhitekturnega natečaja res zaznali domnevne nepravilnosti?

Zahtevek za revizijo vložilo mariborsko podjetje Ponting

Na Mestni občini Maribor so nam konec decembra potrdili, da je bil zoper projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Mariborski otok, vložen zahtevek za revizijo, in sicer s strani mariborskega podjetja Ponting.

Pri tem so na občini razložili, da glavni očitki revizijskega zahtevka predpostavljajo, da bi naj naročnik nepravilno, neutemeljeno in neupravičeno uvrstil enega izmed elaboratov med nagrajene.

Elaborat udeleženca ELEA iC naj ne bi vseboval bistvenih, s projektno nalogo zahtevanih sestavnih delov oziroma dokazov uporabnosti, prav tako bi naj posegal izven določenega območja in naj ne bi bil skladen z veljavnimi prostorskimi akti in kot zadnje naj ne bi bil tehnično uresničljiv, ker ne zadostuje pogojem mehanske odpornosti in stabilnosti.

Podjetje Pointing navaja, da je naročnik pri ocenjevanju elaboratov kršil temeljna načela in pravila javnega naročanja ter z neupoštevanjem lastnih meril in zahtev neupravičeno nagradil elaborat udeleženca ELEA iC.

Prav tako naročniku očitajo, da je postopek izpeljal v nasprotju z načelom transparentnosti in enakopravne obravnave ponudnikov ter na podlagi subjektivnih kriterijev, ki ne omogočajo objektivne presoje razvrstitve natečajnih rešitev.

Zahtevek za revizijo zavrnili

Državna revizijska komisija je zahtevek za revizijo zavrnila in posledično zavrnila tudi vlagateljevo kot tudi zahtevo udeleženca ELEA iC za povrnitev stroškov pravnega varstva.

Zoper odločitev o zahtevku za revizijo je dovoljen upravni spor, pri čemer lahko podjetje Ponting tožbo vloži neposredno pri Upravnem sodišču Republike Slovenije. Ali se bodo za to odločili, za zdaj šeni znano.

Nova brv za dostop občanom do brežin obeh bregov Drave

Ekipa župana Saše Arsenoviča si želi od Mariborskega otoka do meljskega jezu oblikovati enajst kilometrov dolg športno-rekreacijski obroč, natančneje od Malečniškega mostu na vzhodu do Mariborskega otoka na zahodu, s ciljem ustvariti tako imenovano Dravsko promenado na obeh bregovih reke Drave, ki bi ju povezovala tudi nova brv pri Mariborskem otoku.

»Ustvarjamo privlačen javni prostor vzdolž reke Drave, oživljamo prihodnji razvoj urbanih površin ob reki in prepoznavne kakovostne vedute na obeh bregovih. Namen ureditve nabrežij Drave s tem projektom omogoča vzpostavitve rekreacijskega obroča,« poudarja Saša Arsenovič.

Pri tem dodaja, da želijo z natečajem dobiti rešitev prečkanja reke Drave v območju rekobrana na Mariborskem otoku, ki bo zahodni del levega brega Dravske promenade in dostop na Mariborski otok, približal vsem občanom desnega brega Maribora.

Glede na podatke razpisne dokumentacije bi se 285 metrov dolga nova brv na desnem bregu začela pri Dravskih elektrarnah Maribor, na levem bregu pa na območju, ki se imenuje Huzarski skok.

Kaj predvidevata najbolje ocenjeni rešitvi?

Tako so marca objavili javni razpis za arhitekturno rešitev gradnje brvi na Mariborski otok, na katerega so prispele le tri natečajne rešitve.

Vendar nobene izmed teh niso razglasili za zmagovalno, tudi zaradi nedodelanosti izvedbe, zato sta dve natečajni rešitvi prejeli drugo nagrado in s tem 7200 evrov, tretjeuvrščena pa 4800 evrov nagrade.

Drugouvrščena naloga, ki so jo ustvarili Fernando Alonso Tuero, Sara Jesihar in Jaka Zevnik po mnenju ocenjevalne komisije »ponuja rešitev, ki z vidika pojavnosti v prostoru predstavlja najustreznejši odgovor med prispelimi elaborati, a je konstrukcija nedodelana in posledično poraja pomisleke o ustreznosti izvedbe«.

Enakoocenjeni elaborat, ki so ga ustvarili Viktor Markelj, Jernej Maher, Simon Sever, Peter Gabrijelič in Maša Čelebić pa po mnenju komisije predstavlja kvalitetno strokovno dodelan elaborat, ki hkrati »ponudi atraktivno obliko, ki pa ima, v naravnem in grajenem okolju, izrazito prevladujočo pojavnost«. 

Občina bo izvedla pogajanja z obema nagrajenima ekipama

Na Mestni občini Maribor so razložili, da so vse tri natečajne rešitve strokovno utemeljene, vendar bi bili bolj zadovoljni, če bi sodelovalo več avtorjev. Kot razlog za majhen odziv tako navajajo zahtevnost objekta glede na razpone premostitve.

Pri tem dodajajo, da ne vidijo nobene potrebe po iskanju drugih rešitev ali v ponovitvi samega natečaja.

»V skladu z zakonom o javnem naročanju, lahko Mestna občina Maribor vodi pogovore o morebitnem pripravljavcu projektne dokumentacije z obema drugo nagrajenima oziroma posledično, v kolikor so pogajanja neuspešna, tudi z ostalimi nagrajenimi avtorji, po vrstnem redu,« poudarjajo na mariborski občini.

Tako bo občina izvedla pogajanja z obema nagrajenima ekipama z namenom, da z eno podpiše pogodbo o projektiranju. Posledično zaradi pogajanj ni moč govoriti, kdaj bi sploh lahko prišlo do gradnje brvi.

Komentarji (11)

Arbitro (ni preverjeno)

Dajte podrite že enkrat to žalost in prodajte najboljšemu ponudniku. Z denarjem pa si kupite pamet.

pohorskisvizec

Kako se bova dobila tam surfić, če že šepa cela zadeva?

ovi (ni preverjeno)

...svizće izumrlo - bova rekla kero o pesu na Ptuju ...? al nimaš tipkovnice,,, (beri - jajc)?

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Ti si brezjajčnik, ne znaš si speči dunajca za 9,00 Eur!

In reply to by ovi (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

..sprejmem izziv - izberi plac...telečje stegno (roža)- , jajčka (z računom), kilo masla, prezli (drobtine bele- z računom)- pa - da vidimo - v Dupleku?...al pa a nevtralnem terenu - Zimici ?

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Brezjajčnik beri kaj sem ti nalepil na 2 postu....o ulični hrani!

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Tabor (ni preverjeno)

pohorski svizec je care
on je potomac pohorskog bataljona

In reply to by pohorskisvizec

ovi (ni preverjeno)

- še prej bova pa rekla eno o Animal Angels (živalskih angelih - po Slovensko)- kaj pa tvoja reakcija na poginulega psa - al se ti za to--svižća...?

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Politik (ni preverjeno)

Pa kaj imajo to nek fetiš na brvi???,samo poglejte ta nesmisel na lentu.Brv ob mostu ,ki ima urejeno peš ter kolesarsko cono "in to široko,in da je oslarija še večja"par sto metrov naprej je še ena brv Razumi če lahko.

Mestjanar (ni preverjeno)

Brv ob starem mostu je uničila pogled na krasen stari - glavni most, kje so MB arhitekti, spomeniško varstvo. MB sramota je nova brv in komu bo služila???

Tabor (ni preverjeno)

ova brv je obično sranje
i želim da jo prva poplava odnese na ptuj
možda tam trebaju takvo sranje
kot je ova brv

In reply to by Mestjanar (ni preverjeno)

Starejše novice